Bijdragen aan de duurzame evolutie van de wereld: dat is de ambitie van Atenor, een belangrijke speler in de stedelijke vastgoedsector. Met zijn krachtige slogan ‘Upgrade the future’ profileert het bedrijf zich als een pionier onder de milieubewuste projectontwikkelaars om een antwoord te bieden op de klimaatdoelstellingen.
Een engagement dat heel ernstig wordt genomen, aangezien de vastgoedsector verantwoordelijk is voor 1/3 van de koolstofuitstoot.
Stéphan Sonneville, gedelegeerd bestuurder, Julie Willem, International Executive Manager en Archilab Director, en Damien Janssens de Bisthoven, Project Manager, leggen ons uit hoe Atenor in elk project innoveert om duurzaamheid te maximaliseren en tegelijkertijd te voldoen aan de strenge Europese normen.
"We hebben de technische middelen om duurzamer te bouwen", zegt Stéphan Sonneville vol passie.
"Nu is het moment om te handelen en op die manier kunnen we de bakens verzetten."
Sinds 2018 volgt Atenor de Europese Green Deal, een initiatief dat gebaseerd is op het kernidee dat economische groei duurzaam moet zijn, en dat beleggers en bankiers aanmoedigt om projecten te ondersteunen die voldoen aan de ESG-criteria (Ecologisch, Sociaal, Governance).
Deze transitie kost tijd, maar de Corporate ESG Ambition-strategie van Belfius sluit perfect aan bij deze aanpak. Stéphan Sonneville is "uiterst tevreden over het partnerschap met Belfius, dat een deel van onze verrichtingen financiert, een essentiële steun voor ons vakgebied".
Als voorzitter van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVSI-UPSI) riep hij een speciale commissie voor duurzame ontwikkeling in het leven, waarbij hij de financiële sector uitnodigt om deel te nemen aan de denkoefeningen. "De rol van bankiers is cruciaal om deze transitie te versnellen, met name door kapitaalstromen zoveel mogelijk op deze duurzame projecten te richten."
"De rol van bankiers is cruciaal om de groene transitie te versnellen."
- Stéphan Sonneville, CEO
Atenor, dat zich resoluut op de toekomst richt, heeft het onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium Archilab opgericht, geleid door Julie Willem. Archilab verkent innovaties en markttrends, en overkoepelt zo de duurzame ontwikkeling met een focus op belangrijke onderwerpen, zoals milieu, water, koolstofuitstoot, toegang tot huisvesting... Dankzij dit unieke initiatief in de sector legt Atenor minimumcriteria vast voor milieukwaliteit en maatschappelijke ontwikkeling voor al zijn projecten.
"Bij Atenor hebben we besloten om al onze kantoorgebouwen te certificeren om ten minste het niveau BREEAM Excellent en het niveau Gold van de Well-certificering te halen," legt Julie Willem uit.
"Bij elk project zorgt een onafhankelijke derde partij voor een pre-assessment tijdens de ontwerpfase, voor de opvolging tijdens de bouw en ten slotte velt ze een eindoordeel wanneer het project voltooid is. Momenteel baseren we ons op de certificaten die deze derden verstrekken. Het gaat om gerenommeerde of door BREEAM geaccrediteerde studiebureaus."
"Archilab is ons toekomstlaboratorium om duurzame steden te bouwen."
- Julie Willem, Archilab Director
Julie Willem vestigt de aandacht op het volgende: "De projecten die binnen Atenor worden ontwikkeld, voldoen aan de criteria van de Europese taxonomie. Dat zijn de door Europa ingevoerde duurzaamheidsnormen." Al in 2019 besloot Atenor al zijn kantoorgebouwen te certificeren om ten minste het niveau BREEAM Excellent en het niveau Gold van de Well-certificering te halen. In 2021 en 2022 gaf Atenor twee Green Bonds uit in het kader van een Green Finance Framework, dat werd gevalideerd door een onafhankelijke derde partij, ISS ESG, en dat gericht is op hoge energieprestaties.
Sinds 2018 besteedt het bedrijf bijzondere aandacht aan de energieprestaties en het circulaire karakter van zijn vastgoedprojecten. Deze verbintenissen plaatsen Atenor in een bevoorrechte positie in een wereld waarin elke vastgoedinvestering moet streven naar de creatie van gebouwen die bestand zijn tegen klimaatverandering en die voldoen aan de milieunormen.
Op het terrein vertaalt deze filosofie zich in iconische projecten, zoals City Dox, Move’Hub en Realex.
"Elk van onze projecten begint met de keuze van de locatie, altijd in het hart van steden en dicht bij grote stations om het gebruik van openbaar vervoer en zachte mobiliteit te bevorderen," aldus Damien Janssens de Bisthoven. Bij de uitwerking van het programma staat de gebruiker centraal, met voortdurend overleg met de lokale overheden, de bewonersverenigingen en de toekomstige huurders.
Duurzaamheid is de vierde pijler geworden van het ontwerp van een gebouw, naast structuur, architectuur en speciale technieken. Het beïnvloedt ook de structuur van de gebouwen zelf, want het gaat erom te beslissen of men renoveert of sloopt om herop te bouwen, terwijl men de materialen hergebruikt en de elementen demonteerbaar en herbruikbaar maakt voor toekomstige projecten.
"Elk project is een kans om onze ecologische voetafdruk te verkleinen."
- Damien Janssens de Bisthoven, Project Manager
In een wereld waarin elke vastgoedinvestering moet streven naar de totstandkoming van gebouwen die bestand zijn tegen klimaatverandering, positioneert Atenor zich als een pionier. "Wanneer men in staat is om het te doen, moet men handelen," zo besluit Janssens de Bisthoven. De uitdaging is ambitieus, maar de boodschap is duidelijk: bouwen voor morgen betekent een erfenis van verantwoordelijkheid en innovatie nalaten.
Atenor nodigt andere spelers van de sector uit om deze weg te volgen. In een voortdurend veranderende wereld "reikt onze missie verder dan enkel bouwen: het is een uitnodiging om een duurzamere leefomgeving te creëren voor onze kinderen en kleinkinderen, vandaag en voor de komende decennia."
Bio Stéphan Sonneville
Bio Julie Willem
Bio Damien Janssens de Bisthoven