Laat u inspireren

Wanneer duurzaamheid inspireert en differentieert

Cohabs koopt oude gebouwen over, knapt ze op en vormt ze om tot plaatsen waar wordt samengewoond en zo de kiem vormen voor een duurzamere samenleving. Het inspirerende bewijs dat sectoren die met de vinger worden gewezen als het over klimaatverandering gaat, zichzelf kunnen heruitvinden.

In Brussel, New York, Parijs, Madrid en Luxemburg ontstaan kleine gemeenschappen van huurders in volledig gerenoveerde gebouwen, uitgerust, aangekleed en beheerd door de Brusselse start-up Cohabs. Op deze 'woonklare' plekken organiseert Cohabs diensten en verschillende evenementen met één doel: een gemeenschap creëren. Hier ontstaat een meer solidaire, minder onverschillige, inventievere en leukere wereld. Een duurzamere ook.

Voortdurend zoeken naar een positieve impact

"Cohousingheeft van nature een positieve invloed op de samenleving en het milieu", steekt Camille Navarro, Head of Community & ESG, van wal. "Je deelt de voorzieningen. Je hebt minder behoefte aan ruimte, aan elektrotoestellen per persoon, energieverbruik..."

En Cohabs gaat nog een stapje verder. In een huisvestings- en bouwsector die vaak op zijn negatieve voetafdruk wordt gewezen, probeert Cohabs zijn positieve invloed op milieu en samenleving voortdurend te maximaliseren. Financieel directeur Illiass Albukili geeft enkele voorbeelden:

  • "In plaats van te kiezen voor nieuwbouw renoveren we liever bestaande huizen. Vaak kopen we herenhuizen op die in bijzonder slechte staat verkeren. We knappen ze op en isoleren ze, waardoor hun EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) verbetert."
  • "En we proberen onze leden hiervan bewust te maken. Zonder enige pretentie. Velen zijn jonge mensen die pas beginnen te werken en voor het eerst het ouderlijk nest verlaten. Hét moment om hen bewust te maken van duurzaamheid. Op die manier ontwikkelen deze jonge mensen, die morgen zowat overal gaan wonen, meteen de juiste reflexen wanneer het over milieu gaat."
  • Een veertigtal van de 800 kamers die Cohabs momenteel heeft, bieden onderdak aan vluchtelingen tegen betaalbare voorwaarden.

Hoe de ESG-reflex in de organisatie integreren?

"De oprichters van Cohabs hebben vanaf het begin ingezet op duurzaamheid. Dus als iemand vandaag een idee heeft dat vanuit ESG-oogpunt zinvol is, dan komt de winst later wel" gaat de CFO verder.

Voor bedrijven die vóór de huidige kentering zijn opgericht, is dit een heel ander verhaal. Camille Navarro: "Er komt veel change management bij kijken. Als ik iemand van 50 vertel dat zijn winst eerst omlaag gaat omdat duurzamere keuzes iets meer kosten, dan zal hij ongetwijfeld verbaasd zijn."

Het draait om een gedeelde ESG-visie. Illiass Albukili: "Wanneer je met een bedrijf start, word je geconfronteerd met problemen op heel korte termijn, zoals cashflow en andere financiële parameters. Het is natuurlijk belangrijk om die aan te pakken, maar je moet hierbij ook een langetermijnvisie hebben: welke keuzes kan ik vandaag maken op het gebied van ESG, die nu misschien wat negatief kunnen uitvallen maar waar het bedrijf over een paar jaar wel bij vaart?

Deze vragen zijn vandaag van fundamenteel belang voor elk bedrijf dat nog een plaats wil hebben in het economische landschap van de komende jaren.

 

3 stappen om uw bedrijf op weg te helpen naar duurzaamheid

De aanbevelingen van Camille Navarro en Illiass Albukili:

  1. Meet uw impact. Wat is uw koolstofvoetafdruk? Welke onderdelen van uw bedrijf vreten energie? Hoe vermindert u dat verbruik? Vergeet ook het maatschappelijk aspect niet: hoe tevreden zijn uw medewerkers, uw klanten, uw leveranciers? Waarom? Wat kan u verbeteren?
  2. Ontwikkel op basis daarvan een strategie op korte en middellange termijn. Geen algemene doelstellingen voor 2050, maar heel concrete en meetbare doelstellingen voor bijvoorbeeld 2030, die u per jaar kan opsplitsen.
  3. Betrek uw mensen in het duurzaamheidsproces, te beginnen bij het topmanagement, waarvan de leden op hun beurt hun teams aan boord zullen helpen. Deel een langetermijnvisie.

Wie zijn ze?

  • Cohabs opende in 2016 zijn eerste coliving-ruimtes in Brussel. De stad is nog altijd goed voor 60% van zijn locaties. Tegen 2026 mikt Cohabs op 5.000 kamers in een tiental grote steden in Europa en de Verenigde Staten.
  • Camille Navarro is Head of Community & ESG bij Cohabs. Ze is Française en maakte kennis met coliving toen ze in Brussel in een Cohabs-huis ging wonen. Haar dagelijkse motivatie? "Weten dat wat ik doe betekenis heeft".
  • Illiass Albukili is de Chief Financial Officer van Cohabs. "Als financieel medewerker had ik in mijn vorige jobs weinig binding met wat het bedrijf produceerde. Hier zien we huisvesting niet alleen als een behoefte, maar als een levenservaring. Ik zie dat medehuurders samen goede milieu- en leefreflexen aankweken op het gebied van milieu en samenleven. Soms ontstaan er zelfs levenslange vriendschappen. Wat wij doen verandert het leven van mensen, op een positieve manier."