Laat u inspireren

Subsidies en fiscale voordelen geven duurzame bedrijven een boost

Het partnerschap van Belfius en Deloitte maakt u wegwijs door mogelijkheden

Als bedrijf een project opstarten om duurzame ambities te halen? Dat zien ook overheden graag gebeuren. Ze geven bepaalde duurzame initiatieven zelfs met plezier een financieel duwtje in de rug. Maar welke subsidies en fiscale voordelen zijn mogelijk bij welke overheden? Welke projecten maken kans op financiële steun? Belfius ging een partnerschap aan met adviesbureau Deloitte om bedrijven te helpen optimaal gebruik te maken van het brede gamma aan financiële stimuli. "Momenteel maken vooral projecten die inzetten op energie-efficiëntie of de vermindering van de CO2-uitstoot kans op ondersteuning", aldus Jérémy Ngamilu van Deloitte. Een gesprek met experts bij Deloitte en Belfius over kansen van vandaag en opportuniteiten voor de toekomst, een groenere toekomst.

Milieuprojecten als grote kanshebbers

Jérémy Ngamilu, Senior Manager Grants & Incentives bij Deloitte: "Over het algemeen zijn alle activiteiten die een boost geven aan duurzame ontwikkeling interessant. Momenteel krijgen de activiteiten en projecten die een impact hebben op het milieu in toenemende mate steun. Energie-efficiëntie, de vermindering van de CO₂-uitstoot, de circulaire economie… al deze projecten zitten in een stroomversnelling."

En volgens Jérémy genieten een aantal domeinen vandaag relatief meer ondersteuning: "Projecten gerelateerd aan waterstof, opslag van elektrische energie en de integratie van hernieuwbare energiebronnen krijgen veel belangstelling."

 

Een boost voor innovaties

Tegenover subsidies staan natuurlijk ook doelstellingen die gehaald moeten worden. Roel De Mondt, Director Grants & Incentives bij Deloitte verduidelijkt de voor- en nadelen van subsidies:

"Subsidies kunnen een extra duwtje in de rug geven aan innovatieve projecten of omvangrijke projecten die de implementatie van een nieuw systeem vereisen dat verder gaat dan de stand-van de-techniek. Deze zijn voor banken of investeerders soms te moeilijk of te risicovol om alleen de schouders onder te zetten. Bij zo’n projecten kunnen overheden een deeltje bijpassen om toch over de drempel te geraken."

Kansen juist inschatten

Hoe een project vlot door de subsidieprocedure loodsen en bij de juiste diensten aankloppen, is een kunst op zich. Als Manager Grants & Incentives bij Deloitte geeft Kevin Nys een woordje uitleg: "Allereerst is het heel belangrijk dat we alle aspecten van het project goed begrijpen. We willen weten wat de impact zal zijn, welke activiteiten er precies worden uitgevoerd, wat de drivers zijn van het project. Daarna analyseren we vanuit welke invalshoek het project dient te worden bekeken opdat het past bij het subsidieschema. Dat is wat we noemen het rijpen van het project. Die analyse doen we om te zien hoe levensvatbaar een eventuele subsidieaanvraag is." Hoelang de opmaak van een subsidieaanvraag duurt hangt af van verschillende zaken: "Subsidieaanvragen die vrij eenvoudig zijn, krijgen we op drie tot vier maanden meestal rond. Maar vaak moet een aanvraag in twee fasen gebeuren. Op de initiële aanvraag komt feedback van het subsidieverstrekkende agentschap waarna een herwerking of finaal dossier wordt ingediend. Zo’n aanvragen nemen vijf tot zes maanden in beslag. Toch hoeven bedrijven niet altijd zolang te wachten. In geval van goedkeuring kan men bij sommige subsidieschema’s al kosten inbrengen vanaf de maand volgend op de aanvraag."

Het stopt niet bij subsidies

De overheid stimuleert duurzame projecten niet alleen met subsidies. Renaud Hendricé, Partner bij Deloitte legt de andere opties uit: "De combinatie van subsidies en fiscale stimulansen is de beste manier om een project te financieren, of het nu gaat om een onderzoeksproject, een innovatieproject of simpelweg de overgang naar een duurzamere economie. Met deze instrumenten, subsidies en fiscale stimulansen, kunnen we daadwerkelijk kosten verlagen. We bepalen samen een strategie op korte, middellange en lange termijn."

Bedrijven kunnen naargelang het project bij verschillende overheden terecht: "Bij subsidies kijken we vooruit naar welke projecten we in de toekomst willen realiseren en proberen we deze te financieren bij regionale autoriteiten, de staat of de Europese Commissie. Voor fiscale stimulansen kijken we eerder naar de activiteiten die in het verleden werden uitgevoerd en passen we fiscale stimulansen toe op de kosten die zijn gemaakt of op de inkomsten die zijn gegenereerd."

 

De juiste mix vinden

De samenwerking met Deloitte is ook voor Belfius belangrijk. Jeroen Machielsen, ESG manager voor de Business, Corporate en Public banking segmenten van Belfius licht toe: "Belfius wil Belgische bedrijven helpen bij het financieren van de transitie naar een duurzamere economie. Wanneer bedrijven een dergelijk project overwegen, gaan ze op zoek naar een optimale financieringsmix tussen bedrijfskapitaal en vreemd kapitaal. Leningen en subsidies spelen daarin een belangrijke rol. Met Deloitte als samenwerkingspartner kunnen we klanten optimaal wegwijs maken in de subsidiemogelijkheden. Een goedgekeurde subsidie helpt om ook de financiering groen licht te geven. Zo zorgen we er samen voor dat een maximaal aantal projecten kunnen worden gerealiseerd. En zetten we weer een stapje verder in de richting van de klimaatambities."

 

Bio Jeroen Machielsen

  • Is ESG Manager Enterprises, Entrepreneurs & Public bij Belfius en studeerde af als master in de handelswetenschappen.
  • Houdt ervan organisaties te informeren en inspireren zodat zij hun duurzame transitie kunnen versnellen.
  • Droomt van een wereld waarin zijn kinderen en toekomstige generaties zonder zorgen kunnen opgroeien.

Bio Renaud Hendricé

  • Is partner bij het Global Investment & Innovation Incentives (Gi3) team van Deloitte en studeerde af als master in de rechten.
  • Houdt van het brede plaatje als leidraad voor een langdurige en efficiënte ondersteuning van klanten.
  • Droomt ervan om België op de Europese kaart te zetten met groene projecten die inzetten op innovatie in waterstof, batterijen en recyclage.

Bio Jérémy Ngamilu

  • Is Senior Manager bij het Global Investment & Innovation Incentives (Gi3) team van Deloitte en studeerde af als burgerlijk ingenieur energie.
  • Houdt van projecten met een positieve impact op het klimaat en emissiereductie, zoals energieopslag en hernieuwbare energie.
  • Droomt van toenemende steun voor Europese en Belgische bedrijven die zich inzetten voor klimaatdoelstellingen.

Bio Roel De Mondt

  • Is Director bij het Global Investment & Innovation Incentives (Gi3) team van Deloitte en studeerde af als doctor in chemie.
  • Houdt ervan om klanten wegwijs te maken in het ingewikkelde kluwen van publieke financiering.
  • Droomt ervan om de realisatie van de vele gesubsidieerde duurzame projecten met eigen ogen te zien.

Bio Kevin Nys

  • Is Manager bij het Global Investment & Innovation Incentives (Gi3) team van bij Deloitte en studeerde af als doctor in fysica.
  • Houdt ervan om technisch-wetenschappelijke materie te vertalen voor het brede publiek.
  • Droomt ervan de industrie te zien veranderen met een duurzaamheidsreflex die op de eerste plaats komt.