Laat u inspireren

"Samen op weg naar een groenere economie"

Om de transitie van bedrijven naar een duurzamere en ethische economie te versnellen en hen te ondersteunen om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn, ging de Europese Commissie in 2020 met een taxonomie van start. Het doel: grote bedrijven verplichten om niet-financiële gegevens te publiceren op basis van milieu- en maatschappelijke criteria en duurzame economische activiteiten te classificeren. Om zo te bepalen welke bedrijven een positief effect op het milieu hebben.

Enter het geavanceerde platform van Greenomy, dat ondernemingen helpt bij het inzamelen en publiceren van duurzame gegevens. Hierdoor voldoen ze niet alleen gemakkelijker aan de EU-richtlijn, maar vergroten ze ook rechtstreeks de zichtbaarheid van hun duurzaamheidsprestaties. Een echte troef, waarmee ze in de kijker lopen van investeerders die willen in zee gaan met duurzame bedrijven.

 

Taxonomie toegankelijk maken

"Vanaf het prille begin was het overduidelijk dat de Europese taxonomie een omslachtige en complexe aangelegenheid zou worden, zowel qua wetteksten als vereiste inspanningen", vertelt Head of Product Henri Vanhomwegen. Vanuit die context zag Greenomy het daglicht. Vandaag biedt het een allesomvattend ecosysteem van platformen, elk gericht op de specifieke kenmerken van verschillende bedrijfssectoren. Door wetteksten te vereenvoudigen, een nauwkeurige en sectorspecifieke vragenlijst te ontwikkelen en alle verzamelde gegevens te digitaliseren, maakt Greenomy het volledige proces aanzienlijk eenvoudiger en behapbaar. En het voorkomt dat bedrijven verdrinken in duizenden pagina's technische teksten en repetitieve procedures.

Bedrijven slagen dankzij Greenomy erin om een beter begrip te krijgen van de Europese taxonomie en de bijhorende uitdagingen. Het Belgische softwarebedrijf speelt een essentiële rol in het optimaliseren van hun duurzaamheidsstrategie door de rapporteringsregelgeving op te nemen en de toepassing ervan te vergemakkelijken. Door heel eenvoudig hun duurzaamheidsgegevens te delen stelt het Greenomy-ecosysteem een rapport beschikbaar voor andere bedrijven en financiële instellingen.

Bovendien helpt Greenomy financiële instellingen bij het verzamelen van gegevens van hun klanten en bij het berekenen van het deel van hun activa en investeringen dat voldoet aan de criteria van de Europese taxonomie. Zo moedigt het verder investeringen aan die bijdragen tot meer duurzaamheid.

Europa en daarbuiten

Hoewel het speelveld van Greenomy zich vanzelfsprekend in Europa bevindt, doen regelmatig ook niet-Europese instellingen of bedrijven een beroep op hun ervaring, nu ze voor dezelfde uitdagingen staan en een lokale taxonomie willen invoeren op basis van de Europese. "Onze kracht? Onze expertise en ons eigen ontwikkelde platform dat interactie tussen verschillende taxonomieën over de hele wereld mogelijk maakt. Zowel marktspelers in Azië, Afrika als Amerika zien er de voordelen van in, net zoals in Europa. Zo heeft een Europees investeringsfonds heel snel een duidelijk beeld van de mate van duurzaamheid van een Amerikaans bedrijf waarin het interesse toont", vertelt Head of Sustainability Sarah Lokman.

Trots

In 2 jaar tijd is Greenomy uitgegroeid tot een gevestigde waarde met internationale geloofwaardigheid. "Het team, aanwezig in heel Europa, is bijzonder trots om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van zowel de Europese Commissie als onze klanten. We hebben concrete impact door bedrijven stap voor stap te begeleiden en hen een krachtig operationeel instrument aan te bieden. Dat is onze drijfveer om nog verder te gaan en te blijven streven naar nog grotere successen", klinkt het.

Greenomy

  • Alexander Stevens richt Greenomy op in december 2020.
  • Sarah Lokman en Henri Vanhomwegen komen vrij snel aan boord. Kort daarna komen er verschillende vennoten bij.
  • Vandaag telt Greenomy ongeveer 65 medewerkers en is het softwarebedrijf actief in 5 continenten.