Brieven plooien en dozen vullen? Néé, maatwerk is veel meer dan dat. "Als mensen bij ons op bezoek komen, vallen hun monden vaak open van verbazing. Technologisch staan we mee aan de top, met technieken zoals lasermarkering of ultrasoon lassen", vertelt Kris Vandenbroucke, directeur Verpakkingswerk & Kunststofassemblage bij WAAK. Wat doen maatwerkbedrijven en welke voordelen biedt een samenwerking? We gingen langs bij maatwerkwerkbedrijf WAAK en leverancier in plaatbewerking Metal Technics.
Er bestaan nog veel foute percepties van maatwerkbedrijven. Samen met Groep Maatwerk, de Vlaamse federatie die maatwerkbedrijven ondersteunt en ontzorgt, wil Belfius tonen dat er enorm veel potentieel zit in het samenwerken met maatwerkbedrijven. Francis Devisch, directeur van Groep Maatwerk, ontkracht de clichés: "Je moet niet onderschatten wat maatwerkers kunnen. Ze leveren enorm kwalitatief werk, onder andere voor farmaceutische bedrijven, de voedingssector of producenten van laadpalen. De vraag is eerder: waarvoor kan je níet terecht in een maatwerkbedrijf? Onze maatwerkbedrijven zijn experts in het aanpassen van complex werk naar de mogelijkheden van mensen met beperkte arbeidscompetenties."
Het mag dan ook niet verrassen dat heel wat reguliere bedrijven ervoor kiezen om samen te werken met maatwerkbedrijven, onder andere voor taken waarvoor ze anders een beroep zouden doen op lageloonbedrijven in het buitenland. Kris Vandenbroucke verwerpt het idee dat maatwerkbedrijven oneerlijke concurrentie zouden zijn: "Integendeel, wij vullen klassieke bedrijven perfect aan en vergroten de groep mensen die economisch bijdragen." Een win-win voor iedereen. Niet alleen voor de bedrijven en de overheid, maar ook voor de 25.000 mensen in Vlaamse maatwerkbedrijven. Voor hen betekent dit een inkomen, structuur, sociale contacten, een pensioen en zoveel meer.
Het grootste verschil met reguliere bedrijven? De focus op mensen in plaats van op financiële winst. De kernopdracht van een maatwerkbedrijf is mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstellen, via duurzame en aangepaste jobs. "Bij WAAK kunnen deze mensen zich ontplooien en groeien. We focussen op industriële assemblage, montagewerk, verpakkingswerk en diensten op locatie. Dat werk maken we gemakkelijk door het op te splitsen in deeltaken en in te zetten op technologie. Het geeft enorm veel voldoening om te zien hoe we het onderste uit de kan kunnen halen dankzij onze omkadering. Als maatwerkbedrijf hebben we de specifieke expertise om verbluffende dingen te realiseren met onze maatwerkers. Zij zouden niet hetzelfde kunnen in de reguliere sector", vertelt Kris Vandenbroucke.
De aangepaste werksituatie zorgt ervoor dat de medewerkers elke dag opnieuw met plezier hun werkdag starten. Marijke, een medewerkster bij WAAK, getuigt stralend: "Ik werk 3 dagen per week en ik kijk er echt naar uit om naar hier te komen. De sfeer is hier heel goed." Maatwerkbedrijven geven mensen die ver van de arbeidsmarkt staan opnieuw de mogelijkheid en de zin om te gaan werken. Zo vult WAAK-medewerkster Astia aan: "Ik werk hier graag omdat het werk gestructureerd is. Iedereen weet perfect wat er van hem of haar verwacht wordt. En de begeleiders staan altijd klaar als er iets niet duidelijk is."
Sinds 2015 werkt Metal Technics, leverancier in plaatbewerking, samen met WAAK. Het bedrijf uit Kuurne startte met de tewerkstelling van 7 maatwerkers van WAAK voor het monteren en assembleren van koelwagens voor Colruyt. Het project liep over verschillende jaren, waardoor de maatwerkers goed werden opgeleid en ingezet op taken waar ze echt openbloeien. Dat bleek een groot succes langs 2 kanten, vertelt CEO Carl Bossuyt: "Er was meteen een goede match tussen WAAK en Metal Technics. Zij hebben ons de juiste mensen voorgesteld en zijn flexibel als we op een bepaald project meer mensen nodig hebben of als er iemand ziek is."
Daarnaast was een goede ingesteldheid cruciaal: "Van de directie, om er tijd en energie in te steken en door te zetten als er problemen opduiken. Maar ook van het personeel. Het bedrijf is veel socialer geworden. Zo zagen onze eigen werknemers de medewerkers van WAAK niet als een bedreiging, maar namen ze de rol op zich om samen met de begeleider de maatwerkers op te leiden. De mensen van WAAK zijn ook heel dankbaar en trots om een deel van ons team te zijn. Op een bepaald moment vroegen ze of ze ook een trui van Metal Technics mochten dragen, omdat ze hier zo graag werken. Dat deed mij echt iets."
Inspirerend en betekenisvol zijn voor de samenleving. Het is niet alleen de drijfveer van Belfius, maar ook van tal van Belgische bedrijven die het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen al erkennen. Maatwerk is de laatste jaren dan ook een vaste waarde geworden in onze economie. Zo kunnen ondernemingen hun productie in België houden. Kris Vandenbroucke verklaart: "Europese bedrijven willen steeds meer lokaal produceren en hun ecologische voetafdruk verkleinen. De korte afstand tot onze klanten is een gigantische meerwaarde en garandeert kwaliteit en leverbetrouwbaarheid."
Het maatschappelijke aspect is voor bedrijven een echte meerwaarde en aanleiding om met een maatwerkbedrijf in zee te gaan. En die samenwerking slaagt, omdat het ook bedrijfseconomisch goed is. Francis Devisch van Groep Maatwerk: "De maatwerkers worden goed opgeleid, kennen de opdracht grondig en de kennis blijft in het bedrijf, in tegenstelling tot uitzendkrachten. Daarnaast is het een belangrijke oplossing in tijden van arbeidskrapte." Die win-win vat Carl Bossuyt goed samen: "Door de samenwerking met WAAK werd Metal Technics niet alleen socialer, maar ook competitiever. Ons bedrijf is er alleen maar beter van geworden."
Bio Kris Vandenbroucke
Bio Francis Devisch
Bio Carl Bossuyt