Al 15 jaar timmert Passwerk aan de weg om mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) een volwaardige plaats in onze samenleving te geven. Het IT-consultancybedrijf uit Berchem telt intussen 180 consultants die gespecialiseerd zijn in software testing, software ontwikkeling, support processes, business intelligence en cyber security. "Bedrijven rekenen op gekwalificeerde, getalenteerde softwaretesters die we via jobcoaching optimaal omringen, zodat ze hun job goed kunnen uitoefenen. Onze medewerkers voelen zich niet alleen erkend voor hun competenties, maar zien ook hun zelfvertrouwen groeien. Ze gedijen in de juiste omgeving en leveren uitmuntende prestaties", vertelt Seppe Druyts, HR and Operations Director bij Passwerk.
"Samen met bedrijven en organisaties sensibiliseren we de maatschappij over de ongeëvenaarde mogelijkheden en talenten van mensen met ASS. Ze bieden een enorme meerwaarde op de werkvloer dankzij hun enorme drive, concentratievermogen en oog voor detail. Iedereen moet zijn unieke talenten kunnen inzetten. Daarin nemen we graag een voortrekkersrol op", gaat Seppe Druyts verder. "Passwerk is een doodnormaal consultancybureau, maar met een bijzondere missie. We nemen mensen met een autismespectrumprofiel aan en laten hen projectmatig bij onze klanten ervaring opdoen, zich ontwikkelen en hun talenten benutten. We geloven sterk dat werk meer is dan structuur en financiële ondersteuning. Werk geeft ook een sociaal kader en een doel in het leven. Dat is wat Passwerk wil bieden aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar wel veel potentieel hebben. We werken graag mee aan het overbruggen van die afstand en het creëren van meer diversiteit en inclusie."
Als IT-directeur bij Belfius hoeft Gert Vanhaecht al lang niet meer overtuigd te worden van de toegevoegde waarde van de samenwerking met Passwerk. "Ik was meteen gecharmeerd hoe ze mensen met ASS op een positieve manier in het bedrijfsleven een plaats geven." Dat verhaal begon intussen 11 jaar geleden met de allereerste testen voor Belfius Mobile, de app die op dat moment nog in volle ontwikkeling was. "Tijdens een proefproject spoorden de consultants van Passwerk bugs op die door een gewone tester over het hoofd zouden worden gezien. Het ging zelfs zover dat al na enkele weken de projectleiders van de app elkaar verdrongen om hun code door de Passwerk-consultants te laten testen. Waarom? Dat zijn mensen die heel nauwgezet werken en niet bang zijn om die zaken herhaald te gaan uitvoeren, en dat op een ongelooflijk kwalitatieve manier. We zagen onmiddellijk hun meerwaarde en zijn de samenwerking verder gaan uitbreiden voor onze digitale kanalen en nadien in tal van andere domeinen binnen Belfius Bank en Insurance."
Dat succes komt niet zomaar en is volgens Vanhaecht te danken aan een aantal belangrijke factoren. "Als eerste succesfactor zie ik de jobcoaches van Passwerk. Ze zoeken steeds de ideale consultant die bij de organisatie en de opdracht matcht. Daarnaast houden ze rekening met de werkomgeving en de noden van de consultant, die vaak gevoelig is voor externe prikkels. Verder informeren ze ook onze eigen medewerkers over wat autisme juist inhoudt en hoe ze daar best mee kunnen omgaan. Ten tweede heeft de Passwerk-medewerker steeds een intern aanspreekpunt die fungeert als eerstelijnscontact voor de jobcoaches en als buffer tussen de teamleden en de consultant. Ze zorgen voor een goede integratie en een aangename werksfeer. Als je die zaken verzorgt, dan kom je echt tot een ongelooflijk succesvolle samenwerking."
Een van de jobcoaches bij Passwerk is Lien Lamon. Al van bij het prille begin is ze actief in de organisatie. "Passwerk was een vrij nieuw en revolutionair project in die tijd om mensen met autisme in de IT-sector aan de slag te helpen. Heel boeiend om daaraan mee te werken. Mensen met autisme werden toen nog niet gezien als mensen met talenten, maar eerder als mensen met een beperking. Passwerk heeft die ‘beperkingen’ weten om te zetten in talenten en hen een kans gegeven op de werkvloer. Dat vind ik zo mooi aan onze organisatie."
Ze merkt ook dat er veel misvattingen waren over mensen met autisme, vooral over hun communicatievaardigheden. "Dat is iets waar we onze medewerkers actief op coachen. Als je kijkt naar de consultants van Passwerk, merk je dat ze mits de juiste begeleiding ook communicatief kunnen meedraaien op de werkvloer. Het is essentieel dat deze misvatting uit de wereld wordt geholpen." Daarnaast hebben mensen met autisme een sterk analytisch denkvermogen, waardoor ze diep kunnen graven in opdrachten en alle details ontdekken. "Dit is bijzonder waardevol, vooral in functies zoals software testing, waar aandacht voor detail cruciaal is. Wanneer de juiste ondersteuning en duidelijkheid aanwezig zijn, bijten ze zich helemaal vast in de materie."
Sinds 2017 werkt Jonas Billion als consultant van Passwerk voor Belfius waar hij nieuwe producten test, meewerkt aan de productinrichting en documentatie overzet naar nieuwere versies. "Ik kan goed logica achterhalen, zien waar het mis loopt en de oplossing overbrengen naar iemand anders. Hoe belangrijk het is om een job te hebben? Heel belangrijk. Er was een periode waarin ik geen werk kon vinden, ondanks 2 jaar lang solliciteren. Het is verrassend hoe snel verveling toeslaat wanneer je niets te doen hebt en geen geld hebt voor leuke activiteiten. En ik ben niet iemand die graag de deur uitgaat of in openbare ruimtes rondhangt."
"Ik herinner me nog een moeilijk moment, toen ik het bericht kreeg dat er geen werk meer was voor mij op mijn eerste project bij Belfius Insurance. Passwerk stuurde me toen een week op opleiding om mijn tijd in te vullen. Gelukkig kreeg ons kantoor al snel de vraag van een andere afdeling van Belfius of ik nog beschikbaar was. En zo kwam ik meteen weer bij Belfius terecht, waar ik al 3 jaar werkte. Het voelde als thuiskomen en geruststellend dat ze me nog steeds waardeerden en wilden hebben. Altijd fijn om te horen dat je gewaardeerd wordt."
Bio Seppe Druyts
Bio Lien Lamon
Bio Gert Vanhaecht