Met de installatie van meer dan 3.000 zonnepalen, na eerder 2 windmolens, heeft farmabedrijf Qualiphar uit Bornem verdere stappen gezet in de uitbouw van haar duurzaamheidsstrategie. "Met de opwekking van de groene energie rechtstreeks op het bedrijventerrein zetten we een flinke stap richting een CO2-neutrale productie en zijn we beter bestand tegen de fluctuerende energiemarkt", zegt een tevreden CFO Nick Felix.
Qualiphar is actief in de markt van voorschriftvrije geneesmiddelen aan apotheken en groothandels. Ongetwijfeld ligt er wel een doosje van dit Belgische familiebedrijf in je medicijnkastje. Voortaan draaien de machines in de fabriek voor ongeveer de helft op groene energie, die afkomstig is van meer dan 3.000 zonnepanelen op het dak van het bedrijf en 2 windmolens op het bedrijventerrein. "Jaarlijks zitten we ongeveer aan 6 gigawatturen elektriciteitsverbruik. Daarvan kunnen we 2,5 gigawatturen afnemen van de windmolens en nog eens 1 gigawattuur van onze zonnepanelen. Zo plukken we mooi de vruchten van onze investering en bieden we onze eindconsument een puur Belgisch product, dat op een gedeeltelijk-CO2-neutrale manier is gefabriceerd." Recent werd het bedrijventerrein van windmolen 2 verkocht. "Hierdoor zetten we een stapje terug, maar we zijn nieuwe mogelijkheden aan het bekijken om deze terugval te compenseren."
Het windmolenproject en de zonnepaneleninstallatie sluiten volledig aan op eerdere milieubewuste keuzes zoals het inrichten van bijenkasten, de vergroening van het wagenpark, het aanbieden van leasefietsen aan het volledige personeel en de installatie van laadpalen op de bedrijfsparking. En het farmaciebedrijf kijkt steeds verder hoe het in de toekomst nog zuiniger kan werken. "Onlangs deden we een studie om te onderzoeken welke grote of kleine milieu-inspanningen we nog kunnen doen, om bijvoorbeeld minder gas te verbruiken of verlichting slimmer te laten branden. Maar ook op vlak van ‘governance’ zetten we stappen en zijn we een futureproof ‘corporate governance’-structuur aan het uitbouwen", kijkt Felix verder naar de duurzame toekomst van het bedrijf.
"Of de onderneming nu groot of klein is, of eerder al stappen zette in haar duurzaamheidsverhaal: zet een ESG-topic, eender welk, bovenaan de agenda van elke vergadering, zodat het onderwerp onder de medewerkers en bestuursleden begint te leven."
"En ook: Werf nieuwe mensen aan met het juiste morele kompas en zet de juiste profielen op de juiste positie. ‘En wat doen jullie zoal op ESG-vlak?’ Met die vraag bij sollicitaties detecteren we al snel welk belang ze aan een duurzaam beleid hechten."
Bio Nick Felix