De passie achter het leiderschap van Stéphan Sonneville

 
 
 

Mijn motivatie? Dat ik mij elke dag opnieuw over de toekomst mag buigen. Dat komt natuurlijk door mijn vak, de realisaties en evoluties die we als onderneming doormaken. Ook dankzij de dynamiek die ik met mijn medewerkers deel. In de stad komen alle uitdagingen van onze samenleving bijeen. Alles is er intenser dan op eender welke plaats. Als we ervan uitgaan dat tegen 2050 naar schatting twee derde van de wereldbevolking in steden zal wonen, staat de stad uiteraard centraal in onze evolutie. Dat maakt mijn job uitermate boeiend.

 

Ons vak?

We stemmen het stedelijk weefsel af op de behoeften van de mannen en vrouwen die er werken, zich komen ontspannen of wonen. Maar de samenleving evolueert, en de individuen en hun behoeften ook. Al 15 jaar lang zijn we actief als stedenbouwkundig bouwpromotor. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is mijn job niet: onze steden vol beton gieten. Mijn job is: mee de stad van morgen ontwerpen. Het gaat erom evoluties te begrijpen, om zo de gepaste, duurzame gebouwen te bedenken. Het is een buitengewone, complexe en inspirerende opdracht om naar de toekomst en het collectieve belang te kijken.

Een ‘positieve nervositeit’ promoten, levert optimale levenskwaliteit op.

Sinds een dertigtal jaar stellen we vast dat de industrie de stadscentra verlaten heeft. Daarom proberen we onze projecten op die locaties te situeren. Door die verlaten, semi-industriële sites een nieuwe bestemming te geven, waar het aangenaam vertoeven is en de stedelijke structuur volledig tot zijn recht komt. Door de integratie van woningen, kantoren, winkels, culturele en ontspanningscentra… in de nabijheid van openbaar vervoer.

De stad van morgen ontwerpen én werken voor de stad van morgen, betekent de best mogelijke omstandigheden creëren om mensen met elkaar in contact te brengen en ideeën uit te wisselen. In feite gaat het erom een bruisende samenleving in te hand te werken en een ‘positieve nervositeit’ te promoten, om zo tot optimale levenskwaliteit te komen. Door sociale, ecologische en technologische dimensies harmonieus op elkaar af te stemmen. Hiervoor stellen we voortdurend de dagdagelijkse realiteit in vraag en de manier waarop we die kunnen verzoenen met de roep om de duurzame stad van de toekomst. Al die elementen zorgen voor heel veel enthousiasme.

ArchiLab, ons denklaboratorium.

Een positieve blik op de toekomst, daar werken we elke dag opnieuw samen aan. Iets ontwikkelen is niet zomaar een lineair proces of zwart-witverhaal. Het is de synthese van een denkoefening, samengesteld uit diverse gevoeligheden en bekommernissen.

De denkoefening verrijken en ervaringen delen met anderen is onontbeerlijk. Dat betekent veel informatie uitwisselen en ideeën aftoetsen. Zo brengt onze denktank ArchiLab interne medewerkers en stakeholders van buiten de onderneming bijeen. We bespreken er technische, economische, architecturale en maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen. Bijzondere aandacht gaat uit naar duurzaamheid en naar maatschappelijke en milieugebonden thema’s. We analyseren hoe we mensen als stedelijke actoren samenbrengen. Op basis van al deze bevindingen achterhalen we hoe de huisvesting, het kantoor, de wijk en de stad van de toekomst er moet uitzien.

Over Stéphan Sonneville

  • Stéphan Sonneville studeerde in 1986 af aan de Solvay Brussels School en ging als auditor bij PwC aan de slag
  • In 1990 trad hij in dienst bij Cominière (ex-Atenor), in 2005 werd hij CEO van de groep
  • Momenteel is Atenor actief in 10 landen en 16 grote steden
  • Hij is eveneens bestuurder bij BECI en Up4North