Uw nieuwe huis kiezen
Uw ex-echtgeno(o)t(e) en uzelf beslissen om niet meer onder hetzelfde dak te wonen. Uw scheiding krijgt dan concreet vorm op materieel gebied. Welke keuzes dienen zich aan en hoe gaat u hiermee om?
Het deel van uw echtgeno(o)t(e) inkopen of een nieuw goed aankopen?
Als u beslist om uw huidige huis in te kopen, moet u rekening houden met 1 % registratiekosten die in de aktekosten worden opgenomen. Er kan dan een desolidarisatie van uw bestaande lening worden aangevraagd. Meestal leidt dit wel tot een nieuwe analyse van het krediet, onder meer voor de waarborgen, quotiteiten en de verhouding lasten-inkomsten. Het is ook beter om uw schuldsaldoverzekering te herzien.
Wilt u het hoofdstuk liever afsluiten door een nieuw goed te kopen? Of staat uw hoofd er niet naar om u nu al opnieuw te settelen en wilt u liever eerst nog een tijdje huren?
Ontdek ons thema WonenEen nieuwe start nemen
Begint u een nieuw leven en gaat u samenwonen met uw nieuwe partner? Als u bij hem/haar intrekt, vergeet dan bij een huurwoning niet de huurovereenkomst te laten aanpassen. Als uw nieuwe echtgeno(o)t(e) eigenaar is van zijn of haar huis, moet u met hem/haar bekijken hoe u daarin wettelijk kan opgenomen worden. Vraag raad aan uw Belfius-adviseur, in welke situatie u zich ook bevindt. Zo kunt u samen bankoplossingen vinden voor uw projecten.
Wat gebeurt er met het hypothecaire krediet?
De echtscheiding ontslaat u niet van uw verplichtingen voor de aangegane kredieten. Tenzij er een akkoord wordt gesloten met de bank blijft u samen aansprakelijk tot de aangegane lening volledig is afgelost. Ook al worden de kredietcontracten in een echtscheidingsovereenkomst aan uw ex-echtgeno(o)t(e) toegewezen.
Om u van uw aansprakelijkheid te ontslaan, moet u aan Belfius een desolidarisatie vragen of de lening vervroegd terugbetalen.
Vind het dichtstbijzijnde kantoor en maak een afspraak-
Contacteer ons via
Vragen & Contact