Wispelturige Trump nekt Amerikaanse beurs


21 maart 2025

Beleggers hebben een broertje dood aan onzekerheid. En net daar zorgt Trump voor. Of het nu gaat over geopolitieke spelletjes of invoerrechten, zijn wispelturigheid zorgt voor grote schommelingen op de financiële markten. De Amerikaanse aandelen dalen, net zoals de Amerikaanse rente en verrassend genoeg zelfs de dollar.

Het is duidelijk. Momenteel hebben beleggers vooral aandacht voor de mogelijke negatieve gevolgen van Trumps beleid op de Amerikaanse economie. Een nieuwe term ‘Trumpcession’ is geboren. Zal zijn beleid de Amerikaanse economie in een recessie storten? De bewegingen op de financiële markten bevestigen in ieder geval deze theorie:

  • De Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 0,45% tot 4,35%. De rente op 2 jaar daalde met 0,4% tot 4%.
  • De markten denken dat de Amerikaanse centrale bank de rente dit jaar nog drie keer zal verlagen.
  • De euro/dollarkoers steeg op 1 week tijd van 1,04 naar 1,09. Dat komt overeen met een dollardaling met 4,6%.1
  • De Amerikaanse beursindex S&P 500 noteert sinds 1 januari 5% lager.2

Consument bepaalt richting van Amerikaanse economie

De huidige marktreactie lijkt overdreven. De binnenlandse consumptie is goed voor bijna 70% van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). Het is dus Joe Sixpack die de sterkte van de Amerikaanse economie zal bepalen. Ook al kreeg het consumentenvertrouwen een knauw, de kleinhandelsverkoop groeit nog steeds. De arbeidsmarkt blijft robuust. Momenteel viseert Elon Musk vooral de federale overheidsambtenaren, maar zij vertegenwoordigen slechts 2% van de totale arbeidsmarkt. De hakbijl waarmee Musk te werk gaat, kan vooral een negatieve invloed hebben op het vertrouwen. En als gezinnen en bedrijven de toekomst somber inzien, dan stellen ze investeringsplannen uit. Dat is het grote risico voor de Amerikaanse economie.

Laat ons hopen dat Trump zijn wispelturigheid opbergt en concrete deals afsluit. Dat kan het vertrouwen alleen maar ten goede komen. In een dergelijk scenario gaat Belfius Research uit van een groei van 2,5% dit jaar en 2,3% volgend jaar. De risico’s op een wereldwijde handelsoorlog stegen de afgelopen weken wel, waardoor een neerwaartse bijstelling van de groei mogelijk is. Scenario’s waarbij de economie fors krimpt zijn vandaag echter niet aan de orde. Belfius Research verwacht daarom slechts één renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank dit jaar.

Defensie-uitgaven: gamechanger voor Europa

Na jarenlang een conservatief economisch beleid te hebben gevoerd, lost Duitsland nu de budgettaire discipline:

  • Defensie-uitgaven boven 1% van het bbp zijn vrijgesteld van de principes van de schuldenrem.
  • Er komt een infrastructuurfonds dat buiten de begroting blijft van 500 miljard euro voor de komende tien jaar.
  • De Duitse deelstaten mogen weer beperkte tekorten op hun begroting boeken.

Ook de Europese Commissie maakt 800 miljard euro vrij voor extra defensie-uitgaven de komende jaren. Het grootste deel van dat bedrag zal komen van de lidstaten zelf, die de budgettaire ruimte krijgen om hun defensie-investeringen te verhogen zonder de Europese begrotingsregels te overtreden.

De aandelenbeleggers reageerden alvast enthousiast op de Europese plannen. De brede Europese beursindex Stoxx 600 noteert dit jaar 6,6% hoger. Hiermee haalt de Europese beurs een beetje van de achterstand op de Amerikaanse in.

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op S&P 500® | S&P Dow Jones Indices en STOXX® Europe 600 - STOXX

De obligatiebelegger reageert iets voorzichtiger op de plannen. De Duitse tienjaarsrente steeg met 0,5% tot 2,90%.

Als de feiten veranderen, stuurt Belfius bij

De verschuiving in de Duitse begrotingsplannen en het gevoel van urgentie bij de Europese Commissie, zet ons ertoe aan het gewicht van Europese aandelen licht op te trekken in de portefeuilles. Op termijn zullen de Europese economie en diverse sectoren (industrie, bouw en infrastructuur) hier baat bij hebben. Belfius Research ziet de groei versnellen in de loop van 2026, op voorwaarde dat de handelsoorlog niet escaleert.

We behouden onze posities in Amerikaanse bedrijven. Er worden plots vragen gesteld over het Amerikaans exceptionalisme, maar we zien dat niet zo snel verdwijnen. De Amerikaanse economie onderscheidt zich nog steeds door:

  • Een cultuur van innovatie en ondernemerschap, met Silicon Valley als het toonbeeld van succesvolle ondernemingen en start-ups. Wall Street biedt bedrijven een breed scala aan financieringsmogelijkheden, wat hun groei ondersteunt.
  • Een dynamische arbeidsmarkt met werkgevers en werknemers die snel reageren op veranderingen en uitdagingen.
  • Hoge productiviteit.
  • Een gunstigere demografie dan de Europese.

Sectoraal blijft technologie een belangrijke conviction, maar de defensievere gezondheidssector laten we niet links liggen. In tijden met veel schommelingen is de farmasector een vaste waarde in een goed gespreide portefeuille. Voor een medium-beleggersprofiel wordt er ongeveer 52% belegd in aandelen en 48% in obligaties.

Bron: Belfius Investment Strategy

1 Bron: Refinitiv – tussen 28 februari en 7 maart 2025
2 Bron: Refinitiv – de cijfers dateren van 13 maart 2025, in lokale munt - Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index vindt u op S&P 500® | S&P Dow Jones Indices


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen.

Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst, vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Als dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan die onderhevig zijn aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.