Onze energie-efficiënte realisatie

Het grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen:
ASTER zet de toon

Tegen 2027 52.500 woningen van 40 verschillende woonmaatschappijen in Vlaanderen voorzien van zonnepanelen, dat is de duidelijke ambitie van ASTER. Dit project dat energiearmoede bestrijdt én tegelijk een flinke bijdrage levert aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen, omvat in totaal maar liefst 395.000 zonnepanelen. Hoeveel woningen draaien intussen op zonnestroom? Tijd voor een round-up met Sven Van Elst, algemeen directeur bij ASTER: "Met een zonnevermogen van 158 MWp zal er na de volledige uitrol jaarlijks 36.664 ton CO2 uitgespaard worden, wat vergelijkbaar is met de CO2-opname van 1,47 miljoen bomen. En alle sociale huurders samen zullen per jaar tussen 2,8 en 3,5 miljoen euro besparen op hun energiekosten."

In oktober 2022 sloeg Belfius de handen in elkaar met ASTER, een coöperatieve vennootschap van sociale huisvesters en de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH), vandaag initia.Vlaanderen. Het project is sindsdien in volle gang en ASTER is in bijna 100 Vlaamse steden en gemeenten actief, goed voor een derde van Vlaanderen. De provincies Antwerpen en West-Vlaanderen lopen voorop, gevolgd door Oost-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant. "Met Belfius als eersteklas partner zijn we in staat om op grote schaal het sociaal woonpatrimonium in Vlaanderen te verduurzamen. In 1,5 jaar tijd zijn er 214 deelprojecten gebouwd, bevestigd of goedgekeurd, goed voor 9.035 fotovoltaïsche installaties en 102.607 zonnepanelen met een totaal vermogen van 42.404,31 kWp. Constant zijn er 4 tot 5 ploegen op de verschillende locaties aan de slag. Maar ook voor de plaatsing van productiemeters bij installaties met een digitale meter kunnen de woonmaatschappijen op ons een beroep doen. Zo plaatsten we al bij 109 bestaande projecten een productiemeter, die het werkelijke zelfverbruik van de sociale huurder meten en correct afrekenen", geeft Sven Van Elst mee als stand van zaken.

Win-win voor huurder en woonmaatschappij

Met een digitale meter betalen de huurders enkel voor de zonnestroom die ze effectief verbruiken. Zonnestroom is ongeveer een kwart goedkoper dan elektriciteit bij een energieleverancier. Wie recht heeft op een sociaal tarief bespaart nog eens 10 procent op dit voordeeltarief. Bij een terugdraaiende teller betaalt de bewoner een vaste vergoeding, waarbij de zonnestroom nog steeds de goedkoopste optie is. "Dankzij de zonnestroom besparen sociale huurders minstens 10% op hun energiefactuur, maar velen besparen heel wat meer. Sociale huurders kunnen niet zelf investeren in zonne-energie, omdat ze geen eigenaar zijn van de woning. En natuurlijk is er ook de investeringskost. De overtollige energie injecteren we op het elektriciteitsnet en verkopen we van en voor rekening van de woonmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien nadien volledig terug naar de woonmaatschappijen."

De woonmaatschappijen hebben steeds zelf de regie in handen. Zij beslissen over de selectie en timing van hun projecten en het communicatietraject naar de huurders. Na de selectie van een project volgt er een technisch bezoek door ASTER en EnergyVision, als aannemer voor het installeren van de zonnepanelen, waarna alle gegevens in een ontwerpdossier worden gegoten. "En eenmaal het dossier is goedgekeurd door de woonmaatschappij en ASTER, starten we met de inplanning." 

Communicatie is key

In het complete ASTER-verhaal is communicatie met de bewoners cruciaal. "Vandaar ze 4 weken voor de effectieve plaatsing een brief en stripverhaal in hun brievenbus ontvangen. Het stripverhaal geeft het volledige installatieproces weer, alsook de financiële voordelen en de betalingsstromen van de geplaatste zonnepanelen. En eenmaal het project technisch en administratief afgerond is ontvangen ze opnieuw een brief met alle relevante informatie."

"Met een zonnevermogen van 158 MWp wordt er na de volledige uitrol jaarlijks 36.664 ton CO2 uitgespaard, vergelijkbaar met de CO2-opname van 1,47 miljoen bomen. En alle sociale huurders besparen samen tussen 2,8 en 3,5 miljoen euro per jaar op hun energiekosten"

Sven Van Elst, algemeen directeur bij ASTER

En de toekomst?

De uitdaging voor de nabije toekomst is om alle sociale huurders in Vlaanderen via energiedelen toegang te geven tot goedkopere en duurzame zonne-energie, die wordt opgewekt op de daken van sociale huurwoningen. "Na de zomer willen we naast PV-installaties en productiemeters ook laadinfrastructuur aan de woonmaatschappijen aanbieden. Deze laadpunten kunnen geïnstalleerd worden op semipublieke gronden in eigendom of beheer van de woonmaatschappij, zoals parkeerplaatsen bij woonentiteiten of kantoorgebouwen. Ook hier beslissen de woonmaatschappijen zelf wanneer en waar de laadpunten geplaatst worden.", kijkt Sven Van Elst enthousiast vooruit.

"Met Belfius als eersteklas partner zijn we in staat om op grote schaal het sociaal woonpatrimonium in Vlaanderen te verduurzamen"

Sven Van Elst, algemeen directeur bij ASTER

Belfius Bank publiceert de informatie over dit project vrijblijvend en louter ter informatie. We streven ernaar om de kwaliteit van de gepubliceerde informatie te waarborgen, gebaseerd op de meest recente en betrouwbare bronnen. Het is belangrijk om op te merken dat de toepasselijke regelgeving kan verschillen naargelang het Gewest waarin het project zich bevindt. Belfius Bank kan niet garanderen dat de informatie up-to-date is bij wijzigingen in de regelgeving na deze datum.

Deze informatie is vertrouwelijk en exclusief eigendom van Belfius Bank. Elk gebruik of verspreiding vereist altijd voorafgaande toestemming van Belfius Bank.

Hebt u een vraag of hulp nodig?

  • Uw relatiebeheerder staat klaar om u verder te helpen. Aarzel niet om contact op te nemen met haar/hem.
  • Bent u nog geen klant? Geen probleem. Via deze link, en afhankelijk van de regio waarin u actief bent, kan u ons bellen op het bijhorende nummer.
Onze medewerkers helpen u graag verder.