Wat moet u weten over zonnepanelen?
Een gids in 5 praktische vragen.


Bij de eerste zonnestralen kriebelt het bij heel wat mensen om te investeren in zonnepanelen. Maar wegen de kosten van de installatie wel op tegen de uiteindelijke besparing? We stellen 5 pertinente vragen aan Pieter Callebaut, Head of Marketing & Sales van IZEN.

21 maart, start van de lente. Geen betere dag voor de Vlaamse Overheid om de website energiesparen.be/zonnekaart te lanceren. Hierop kan je nagaan of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel het je zou kosten. In no time lag de site plat door het grote aantal bezoekers.

Waarom zijn zonnepanelen zo interessant? Het ziet ernaar uit dat het grote publiek helemaal gewonnen is voor het idee.

Zonnepanelen zijn in eerste instantie een pak goedkoper dan 5 jaar geleden. Nu betalen 80% van de klanten maximaal 6.800 euro en lager voor de volledige installatie, terwijl dat 4 jaar geleden nog meer dan het dubbele was. Dat heeft vooral te maken met de daling van de prijs van alle onderdelen, zowel de zonnepanelen zelf als de omvormer en het montagemateriaal.

Iedereen ondervindt intussen ook aan zijn factuur dat elektriciteit alleen maar duurder wordt. Volgens de VREG steeg de gemiddelde prijs voor elektriciteit per gezin op 7 jaar tijd van 600 naar meer dan 1.000 euro per jaar. Dat zet mensen aan tot nadenken. Uit onderzoek van ERA (n.v.d.r. vastgoedkantoor) blijkt ook dat een huis met zonnepanelen vaker verkocht wordt aan de vraagprijs. Bij nieuwbouw ben je trouwens verplicht om te investeren in hernieuwbare energie. Velen kiezen in dat geval voor zonnepanelen.

Tot slot ondervinden we nu ook het effect van de mond-aan-mond reclame. Mensen horen van buren of familie dat het een betrouwbare investering is. Zonnepanelen raken dus alsmaar meer ingeburgerd.

Hoeveel investeer je gemiddeld in zonnepanelen en na hoeveel tijd heb je de investering teruggewonnen?

De helft van de installaties die we uitvoeren kosten ongeveer 5.500 euro. Die investering heb je na 8 à 9 jaar teruggewonnen. Als je 21% btw moet betalen, zoals het geval is voor nieuwbouw, dan is die periode wat langer. Na 25 jaar komt dat toch neer op een nettowinst van meer dan 12.000 euro.

Ik vergelijk het ook graag op deze manier. Stel dat je groene stroom hebt via een energieleverancier, dan betaalt een gemiddeld gezin ongeveer 90 euro per maand (n.v.d.r volgens de V-test van Vreg op 24-03-2017). Als je zelf al je groene stroom produceert via zonnepanelen en het financiert via een lening (1) , dan betaal je tijdens de duur van je lening een stuk meer. Maar eenmaal die afgelopen is, betaal je wellicht zo goed als geen elektriciteitskosten meer. Je bent eigenaar van je groene stroomproductie en dat voor de komende 25 jaar!


Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben een vermogensgarantie van 25 jaar. En na 25 jaar hebben ze nog altijd een vermogen van 80%. Ze gaan zeker een dikke 30 jaar mee. Een investering waarbij je op je twee oren kan slapen dus.

Renderen zonnepanelen het hele jaar door?

Natuurlijk produceren zonnepanelen in de zomer meer elektriciteit dan in de winter. Op een zonnige zomerse dag produceren ze ongeveer 1% van je jaaropbrengst. In de winter is het aantal zonne-uren beperkter Je verbruikt meer, maar hebt minder productie. Op dat moment neemt je teller elektriciteit van het net af. In de zomer, als de zon schijnt, passeert de opgewekte elektriciteit rechtstreeks via je toestellen. Is je verbruik kleiner dan de productie, dan wordt de elektriciteit op het net geplaatst. En dat wordt geregistreerd met een terugdraaiende teller of op termijn met een digitale meter die beide werken volgens hetzelfde principe. Als je elektriciteit van het net gebruikt, stijgt de meterstand. Als je overtollige elektriciteit op het net zet, daalt je meterstand.

Gemiddeld kan een gezin 80% van haar energieverbruik dekken met een zonne-installatie. De beschikbare dakoppervlakte is hierbij doorslaggevend. Ook als je niet je volledige verbruik kan dekken, is een zonne-installatie interessant, want de netto-opbrengst die ik al vermeldde, blijft hetzelfde.

Voor je gemoedsrust is het interessant om je panelen in het voorjaar te plaatsen, want dan profiteer je alvast heel de zomer van de panelen.

Waarvoor moet je mensen soms nog over de streep trekken?

De perceptie is nog altijd dat het een grote investering is. Maar zoals ik al aanhaalde, is dit niet meer te vergelijken met 5 jaar geleden. De panelen zijn nu veel goedkoper, waardoor het voor veel mensen best interessant is. Daarnaast vinden velen het nog altijd niet mooi. Maar ook daar staan we ondertussen veel verder. Je kan nu kiezen voor mooie, egaal zwarte zonnepanelen. Bovendien zorgen we ervoor dat ze perfect naast elkaar passen op je dak.

Let op, geld lenen kost ook geld.

  1. Lening op afbetaling, Belfius Groene renovatielening, onderworpen aan Boek VII (titel 4, hoofdstuk 1) van het Wetboek Economisch Recht. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier.