Geen woonbonus? Geen probleem?

Komt er de komende maanden nog een rush op de woonmarkt nu de Vlaamse regering de woonbonus heeft afgeschaft?


Deze belastingvermindering gedurende de looptijd van de lening verdwijnt op 1 januari, terwijl de registratierechten bij de aankoop van het huis zelf worden verlaagd van 7 naar 6 procent. Het belastingvoordeel van de woonbonus – uitgesmeerd over vele jaren - is vele malen groter dan de verlaging van het belastingtarief op de aankoop van een huis. Maar toch verwachten we niet dat het aantal vastgoedtransacties vanaf volgend jaar zal vertragen, hoewel het best mogelijk is dat we de laatste maanden van dit jaar een verhoogde activiteit zullen zien bij wie toch nog wil profiteren van het oude systeem. We voorzien nadien ook geen daling van de vastgoedprijzen.


Dat gebeurde immers ook niet toen het fiscaal voordeel van de woonbonus vanaf 2015 werd verminderd, hoewel daar door sommigen wel werd voor gevreesd. Evenmin was er een blijvend negatief effect op het aantal huizenverkopen. De residentiële vastgoedmarkt in ons land kan op dit moment best tegen een stootje omdat de vraag op een hoog niveau zit. Dat is een gevolg van de extreem lage rentestand. De daling van hypotheekrentes in de loop van 2019 heeft de aflossingscapaciteit van de gezinnen vergroot. De vraag is ook toegenomen omdat Belgen graag langer thuis wonen en almaar langer leven en er is ook de uitbreiding van het aantal eenoudergezinnen. Bovendien is er bij de beleggers duidelijk een trend om ook in vastgoed te investeren. De woonmarkt heeft dus de wind in de rug, wat dit het geschikt moment maakt om de fiscale aftrek te schrappen.

Het uitdoven van de fiscale stimulans voor hypotheekleningen zal ook helpen om het risico op een potentiële overwaardering van het Belgisch vastgoed te verminderen. Vorige week kwam de zoveelste waarschuwing van het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) dat ons land best maatregelen neemt om te vermijden dat de huizenmarkt oververhit geraakt. De Europese waakhond, voorgezeten door Mario Draghi, vreest dat de vastgoedprijzen de voorbije jaren te snel zijn gestegen in vergelijking met de inkomens. De toezichthouder hekelt ook het feit dat de Belgische huishoudens zich dieper en dieper in schulden steken. Het kan dus geen kwaad om in de huidige markt komaf te maken met de fiscale ondersteuning van de woonmarkt. Als je al de wind in de rug hebt, hoef je geen extra gas te geven.


België: evolutie van de OLO rentes (10j, 20j) en de gemiddelde hypothecaire rente (vaste rentevoet; looptijd >10j)


Deel deze pagina:


Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.