Boris Johnson behaalt klinkende overwinning: wat nu?

De financiële markten reageren met enthousiasme op de overwinning van Boris Johnson bij de Britse parlementsverkiezingen. Met zijn conservatieve partij haalt hij een absolute meerderheid in het Lagerhuis. De weg ligt nu vrij voor een onderhandeld brexit-akkoord met de EU. Dat geeft alvast het voordeel van de duidelijkheid en dat is waar financiële markten het meest van houden.


Met zijn klinkende zege in het Britse parlement kan Boris Johnson drie jaar brexit-onzekerheid naar de achtergrond verschuiven. Op 1 februari zal het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen met het onderhandelde akkoord dat hij bij de Europeanen in de wacht sleepte. Nadien wil hij met zevenmijlslaarzen de toekomstige handelsrelatie met de EU onderhandelen. In principe kan Boris Johnson in juli nog een nieuw uitstel van twee jaar vragen aan Europa, voor hun nieuwe commerciële afspraken effectief in werking treden. Maar Johnson heeft dat uitgesloten. Eind 2020 wil hij het handelsakkoord al rond hebben. Naar Europese normen wordt dat alleszins een huzarenstuk.


Het brexit-melodrama heeft vooral in de tweede jaarhelft gewogen op de Britse groei. Boris Johnson gaat echter flink wat geld pompen in infrastructuur en meer spenderen aan bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs. Als hij zijn verkiezingsbeloften van 20 miljard pond extra overheidsuitgaven echt uitvoert, kan dat het VK op korte termijn een economische stroomstoot geven.


Een harde brexit of een nieuw brexit-referendum - en dus langere onzekerheid - lijkt in ieder geval van de baan. En dat is goed nieuws voor de financiële markten, die lang te lijden hebben gehad van de eindeloze reeks cliffhangers in dit verhaal. Bovendien kondigt de Amerikaanse president Trump aan dat de Amerikanen en Chinezen goed op weg zijn naar eerste handelsovereenkomst. Ook dat brengt de markten op stoom, hoewel Chinese machthebbers het nieuws nog niet bevestigen.


Zowel de handelsoorlog als de brexit-saga hebben het afgelopen jaar voor heel wat zenuwachtigheid gezorgd en bovendien een knauw gegeven aan de industriële activiteit. Het is dankzij het soepele beleid van de FED en de ECB dat de aandelenbeurzen dit jaar toch nog zeer mooie winsten hebben neergezet van om en bij de 25%.


Als 2020 een jaar wordt waarin die dreigingen voor een belangrijk stuk wegvallen kan het vertrouwen van producenten herstellen. En dan zullen we inderdaad evolueren naar een zachte landing van de wereldeconomie.

Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.

Deel deze pagina: