De financiële markten reageren met enthousiasme op de overwinning van Boris Johnson bij de Britse parlementsverkiezingen. Met zijn conservatieve partij haalt hij een absolute meerderheid in het Lagerhuis. De weg ligt nu vrij voor een onderhandeld brexit-akkoord met de EU. Dat geeft alvast het voordeel van de duidelijkheid en dat is waar financiële markten het meest van houden.
Met zijn klinkende zege in het Britse parlement kan Boris Johnson drie jaar brexit-onzekerheid naar de achtergrond verschuiven. Op 1 februari zal het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen met het onderhandelde akkoord dat hij bij de Europeanen in de wacht sleepte. Nadien wil hij met zevenmijlslaarzen de toekomstige handelsrelatie met de EU onderhandelen. In principe kan Boris Johnson in juli nog een nieuw uitstel van twee jaar vragen aan Europa, voor hun nieuwe commerciële afspraken effectief in werking treden. Maar Johnson heeft dat uitgesloten. Eind 2020 wil hij het handelsakkoord al rond hebben. Naar Europese normen wordt dat alleszins een huzarenstuk.
Het brexit-melodrama heeft vooral in de tweede jaarhelft gewogen op de Britse groei. Boris Johnson gaat echter flink wat geld pompen in infrastructuur en meer spenderen aan bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs. Als hij zijn verkiezingsbeloften van 20 miljard pond extra overheidsuitgaven echt uitvoert, kan dat het VK op korte termijn een economische stroomstoot geven.