Op naar een mooier 2021
Dat 2020 een bewogen jaar is geweest, hoeven we u niet te vertellen. De coronacrisis had en heeft nog altijd een gigantische impact. Op ons dagelijks leven, maar ook op de financiële markten.
Toen er begin november goed nieuws opdook over de vaccins, reageerden de beleggers euforisch. De aandelenkoersen stegen fors. Eind januari namen de beurzen wat gas terug. Apple en Facebook lieten zich voorzichtig uit over de toekomst en ook het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung waarschuwde voor een zwak eerste kwartaal. Voeg daarbij de zorgen over de vaccinatie-uitrol en het economisch herstel. Genoeg voor beleggers om op de verkoopknop te duwen.
Wat brengt 2021?
We kijken naar 4 katalysatoren die de markt in de ene of de andere richting zullen sturen.
1. Economie
Het is niet abnormaal dat de financiële markten voorlopen op de economie, maar het is wel belangrijk dat de economische prestaties op middellange termijn volgen. De 2e besmettingsgolf eist opnieuw een zware tol, ook wat de economie betreft. Gelukkig lijkt de impact wel kleiner dan tijdens de 1e golf. Dat blijkt toch uit cijfers over de mobiliteit. Door de geleidelijke uitrol van de nieuwe Covid-19-vaccins is een langzame normalisering van de economie in de 2e helft van 2021 waarschijnlijk.
Het Internationaal Monetair Fonds is alvast optimistischer dan drie maanden geleden omdat
- de vaccinaties gestart zijn met een herstel van de contactintensieve sectoren in de loop van 2021;
- de VS en Japan eind 2020 extra stimuleringsmaatregelen goedkeurden. Het IMF houdt nog geen rekening met de extra plannen van president Biden, die nog eens 1.900 miljard dollar in de economie wil pompen.
Het IMF verwacht een wereldwijde groei van 5,5% (zijn eerdere prognose was 5,2%). Het zijn vooral de Verenigde Staten en China die de wereldeconomie op sleeptouw zullen nemen.
2. Vaccin
In januari rezen er vooral in de eurozone vragen over de snelheid van de vaccinatie-campagnes. Israël, de VS en het VK lopen duidelijk voor. In de groeilanden wordt de uitrol belemmerd door grotere aanschaf- en logistieke problemen
3. Amerikaanse politiek
Biden haalde nipt een meederheid in de senaat en kan zo regeren met een verenigd Congres. Toch is het niet zeker of hij zijn ambitieus klimaat- en stimuleringsplan zal goedgekeurd krijgen. Voor zijn pakket maatregelen (1.900 miljard usd) heeft hij de steun nodig van een aantal republikeinen en bovendien zijn er ook binnen de democraten enkele dissidente stemmen.
Bidens belangrijkste taak bestaat erin om bruggen te slaan in een verdeeld land. De bestorming van het Capitool op 6 januari was een oogopener.
4. De rentevoeten
Dat de reële rentevoeten zowel in de Verenigde Staten als in Europa zeer laag, zelfs negatief zijn, wist u al. Door de politiek van de centrale banken zal de rente nog heel lang laag blijven, wat aandelen aantrekkelijker maakt om te kopen.
Onze beleggingsstrategie
We behouden onze neutrale weging voor aandelen of ongeveer de helft van onze portefeuille is belegd in aandelen.
Onze overtuigingen binnen het aandelengedeelte veranderen voorlopig weinig. We blijven inzetten op toekomstthema’s: de gezondheidszorg, de technologische revolutie, de strijd tegen de klimaatopwarming, gendergelijkheid en de veroudering van de bevolking. Stuk voor stuk thema’s die ook in een post Covid-tijdperk alleen maar aan relevantie zullen winnen. Want sommige trends die in gang werden gezet door de crisis, zullen zich ook op lange termijn doorzetten. Denk maar aan de innovatie in en de opwaardering van de gezondheidssector, de inburgering van thuiswerk en e-learnings, de massale opkomst van online verkoop, de hernieuwde aandacht voor de klimaatproblematiek…
We hebben nog steeds een boon voor Europese aandelen. De groei van de winst per aandeel in de eurozone ligt voor het eerst in 17 jaar duidelijk boven die van de VS. De overheden voorzien ook in 2021 voldoende budgettaire stimulering om de economie uit het slop te trekken. We brengen ook tactische accenten aan. De Europese banksector profiteert van de sectorrotatie van de voorbije weken. Door zijn historisch lage waardering zou deze sector mogelijk nog heel wat kunnen stijgen.
We blijven positief voor aandelen van groeilanden. In een post Covid-wereld zullen deze landen profiteren van de heropleving van het toerisme en de grondstofprijzen. Ook de goedkopere dollar is een opsteker. Hun aandelenindices (zeker in Azië) zijn rijk aan technologiewaarden. En door hun sterke afhankelijkheid van export zijn ze goed geplaatst om te profiteren van een wereldwijd herstel van de handelsstromen. Bovendien zijn ze goedkoper gewaardeerd dan de ontwikkelde markten.
China ten slotte blijft één van de grootste ‘winnaars’ van de voorbije maanden. Er zijn bijna geen nieuwe Covid-besmettingen meer en de communistische partij houdt de touwtjes stevig in handen, zodat er geen politieke onzekerheid is. Daarnaast zal het land in 2021sterke groeicijfers kunnen voorleggen.
Ook groeilandobligaties blijven ons bekoren. We hebben een voorkeur voor obligaties uitgedrukt in lokale munten, die door de crisis goedkoper werden en nu aan een remonte bezig zijn.
We kijken stilaan uit naar het post Covid-tijdperk. Dit betekent evenwel niet dat alle zorgen van de baan zijn. Wanneer zullen de economieën van de meeste landen de Covid-klap te boven komen? Met hoeveel zullen de overheidsschulden toenemen? Krijgen we veel faillissementen of overleven de meeste bedrijven toch? Pas daarom onze overtuigingen toe in uw portefeuille door ze gespreid in de tijd aan te kopen, want de markt correct timen is een illusie. Uw persoonlijke financieel adviseur begeleidt u hier graag bij. Hij heeft de nodige kennis en tools om uw beleggingsdoelen te behartigen.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur (in de huidige omstandigheden telefonisch of via e-mail). Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.