Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Net als in de eurozone, zien de Britse bedrijfsleiders de toekomst minder somber in, omdat steeds meer bedrijven opnieuw aan de slag kunnen. De graadmeters voor het bedrijfssentiment zetten in juni een indrukwekkende remonte neer na de diepe vertrouwensschok van de voorgaande maanden. De index voor de industriële sector overschrijdt in juni zelfs nipt het niveau van 50, wat betekent dat de productie niet meer krimpt. Ook in de dienstensector is men minder pessimistisch geworden maar een terugkeer naar positieve groeicijfers zit er in juni niet in. Belangrijke sectoren zoals horeca en toerisme blijven nog dicht tot 4 juli.
De Britse economie kan een opsteker best gebruiken want sinds maart is het BBP met ongeveer 20% gekrompen. De negatieve impact van de Covid-19 crisis is weliswaar minder erg dan sommigen hadden gevreesd, maar toch spreekt de Bank of England van de zwaarste recessie van de afgelopen 300 jaar. Na een valse start begon het VK later met het sluiten van de economie dan de rest van Europa en ook de exit gebeurt met enkele weken vertraging. De recente cijferrapporten wijzen in de richting van een herstel dat de economie op koers zet om vanaf het derde trimester weer te groeien.
Hoe duurzaam dat herstel zal zijn, hangt in grote mate af van hoeveel schade de Britse arbeidsmarkt dit jaar oploopt. Het systeem van tijdelijke werkloosheid dat de regering van Boris Johnson als noodmaatregel heeft ingevoerd zorgt voor een buffer en beperkt de schade voor de jobmarkt op korte termijn. Een ander voordeel is dat de werknemers aan hun werkgever verbonden blijven en een snelle overgang naar het werk vergemakkelijken zodra de vraag weer aantrekt. Maar de regeling loopt af in de loop van het vierde trimester en het is best mogelijk dat de werkloosheid dan wel serieus aantrekt. Sinds januari is er een scherpe daling van het aantal vacatures (zie grafiek) te zien, normaal gezien een voorbode van oplopende werkloosheid.
Een andere stoorzender die het herstel danig in de war kan sturen is vanzelfsprekend brexit. De Britse regering moet vòòr 1 juli beslissen of ze uitstel wil, maar het ziet er niet naar uit dat ze die stap gaat zetten. De EU van haar kant heeft op dit moment andere katten te geselen. Het opzetten van een herstelfonds om de economie uit de recessie te krijgen, heeft de hoogste prioriteit. Zonder een uitstel hebben beide partijen nog slechts tot het einde van dit jaar om tot een handelsakkoord te komen. Dat is een heel strikte timing voor zo’n omvattend dossier. De kansen om een no-deal scenario af te wenden, slinken zienderogen.
Deze informatie (en de eventuele bijgaande documenten) is louter bedoeld ter algemene informatie en vormt in geen geval een aanbod betreffende financiële, bank-, verzekerings- of andere producten en diensten, noch een beleggingsadvies.