Frank Maet
Senior Macro Economist @Belfius
Véronique Goossens
Chief Economist @Belfius
Na een stevig herstel tijdens de zomermaanden eindigde het derde kwartaal voor de Europese industrie met een valse noot. In september daalde de industriële productie in de eurozone met 0,4 procent. De output van de Duitse en Franse industrie steeg wel nog in september maar onvoldoende om de krimp van de cijfers in Italië, Portugal en Ierland goed te maken.
De Italiaanse maakindustrie daalde met 5,6 procent, wat niet verwonderlijk is na de krachtige klim in augustus. Die werd veroorzaakt door een fors hogere productie van schepen en vliegtuigen. De omkering van dit tijdelijk effect zorgt grotendeels voor de krimp in september. Op de grafiek is te zien dat de eerste lockdown de industriële sector in Italië een grotere oplawaai gaf dan in de meeste andere landen van de eurozone, maar daarna verliep het herstel in Q3 er aan een veel hoger tempo. Het vertrouwen van de Italiaanse ondernemers in de industrie is in oktober verder aangesterkt en suggereert dat de activiteit na een mindere maand opnieuw zal toenemen.
Ondanks de onverwachte krimp van de output in september is dit geen teken dat de fundamentals van de Europese industrie ineens zijn verslechterd. De meeste landen, zoals de grootste economieën van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, rapporteerden positieve industriële groei voor de vijfde maand op rij. De onderliggende trend is dat de industriële productie in de eurozone nog steeds herstelt, zij het veel minder snel dan in de periode mei tot augustus. In het vierde kwartaal kan de recente infectiegolf wel tijdelijk wegen op de industriële vraag, vooral in landen waar de lockdown een strenger karakter heeft. Toch voorzien wij dat de industriële output in Q4 om een aantal redenen kan standhouden. De nieuwe beperkingen van het sociale leven zijn niet rechtstreeks van invloed op de industrie en veroorzaken dus weinig of geen verstoringen van de toeleveringsketens. Bovendien zijn de bedrijven ondertussen veel beter voorbereid op de verstrenging van de veiligheidsmaatregelen en is telewerken de norm geworden. Ten slotte verloopt de stijging van de infecties minder synchroon dan bij de eerste golf, deze keer worden niet alle landen in dezelfde mate en op hetzelfde moment getroffen, waardoor de exportvraag minder zal terugvallen.
Deze nieuwe golf van Covid-19 besmettingen is natuurlijk een tegenvaller maar zal slechts een beperkte tijd wegen op de vraag. In oktober is de vertrouwensindex van de industriële bedrijfsleiders in de eurozone verder gestegen (zie grafiek). Ook de vooruitzichten voor 2021 zijn de afgelopen week een stuk opgeklaard door het nieuws dat een doeltreffend vaccin in de pijplijn zit. Bovendien is een Amerikaanse president die de vrijhandel een warm hart toedraagt goed nieuws voor de Europese uitvoer. Door de negatieve impact van de lockdowns in november en december op de dienstenactiviteit zal de eurozone waarschijnlijk niet kunnen ontsnappen aan een krimp van het BBP, maar het industrieel herstel lijkt niet in gevaar.