Philippe Evrard
Investment Strategy @Belfius
18 oktober 2022
Philippe Evrard
Investment Strategy @Belfius
Op 5 oktober ll. besloten de leden en partners van de Organisatie van olie-uitvoerende landen (OPEC+) tot een verlaging van de productiequota met twee miljoen vaten per dag vanaf november. Over welke landen gaat het? Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Irak … maar ook Rusland.
Die daling vertegenwoordigt ongeveer 2% van de wereldwijde vraag. De nieuwe quota gaan dus uitkomen op iets minder dan 42 miljoen vaten per dag.
We kunnen diverse analyses maken van die belangrijke beslissing.
Prijsondersteuning: de prijs voor een vat (Brent) is niet even volatiel als de gasprijs en, onrechtstreeks, de elektriciteitsprijs. OPEC+ is van oordeel dat de wereldwijde vraag naar olie zal afnemen door de vertragende wereldeconomie. Een verlaging van de productie zou de facto de prijzen doen stabiliseren rond $ 90 per vat, het streefdoel van het kartel.
Feitelijk worden slechts 8 lidstaten getroffen door die beslissing. De andere leden hebben het nu al moeilijk om die quota nog maar te halen. Deze bekendmaking zou dus kunnen worden gezien als een regularisatie van de bestaande situatie.
De "grootscheepse" projecten in Saoedi-Arabië moeten worden gefinancierd: kroonprins Mohammad bin Salman (MBS) koestert enkele "grote" ambities voor zijn land, zoals de bouw van een nieuwe futuristische megalopolis die luistert naar de naam Neom, een stad van de omvang van België die 170 km lang, 500 meter hoog en 200 meter breed moet worden. Dat alles zou omringd worden door twee wanden die lijken op spiegels. Neom wordt de thuis van de latere site, Trojena genoemd, waar de Aziatische winterspelen van 2029 zullen plaatsvinden.
Economische convergentie met Rusland: een hoge olieprijs handhaven speelt eveneens in de kaart van Rusland, dat geld nodig heeft om zijn oorlog tegen Oekraïne te financieren. Vergeet niet dat Rusland de tweede grootste olieproducent ter wereld is, na de Verenigde Staten. Wie zijn zijn grootste klanten? Voornamelijk Europa, maar niet voor lang meer. Ook al wordt een Europees embargo pas van kracht in december, toch neemt dat niet weg dat de export naar Europa al fors is teruggevallen, aangezien heel wat marktspelers nu al gestopt zijn met het aankopen van het zwarte goud en de olieproducten van Rusland. Maar die terugval werd gecompenseerd: India en China hebben hun aankopen fors opgevoerd tijdens de voorbije periode, net zoals Egypte of Turkije. Die landen hebben geen sancties uitgevaardigd tegen Moskou en profiteren van de kortingen die Rusland moet toestaan om zijn productie van de hand te doen.1
Een slag in het gezicht van de Verenigde Staten: terwijl Joe Biden onlangs MBS ontmoette in de hoop om die lagere productiequota te vermijden, werd hij niet eens gehoord. De hogere olieprijs zal wegen op de koopkracht van de Amerikanen, die zich dat weleens zouden kunnen herinneren tijdens de eerstvolgende tussentijdse verkiezingen of Midterms. De meerderheid van Biden in het Congres staat immers op het spel. Het moet gezegd dat Biden MBS tot paria had gemaakt na de moord op een Saoedisch journalist in 2018.
Een stap naar meer klimaatbewustzijn? Minder olie, dat wil zeggen minder CO2 in de atmosfeer. Laten we positief wezen: wij zijn er ten stelligste van overtuigd dat die beweegreden deze bekendmaking heeft bespoedigd …
Dit is geen goed nieuws voor de portefeuille van elk van ons, en ook niet voor de inflatie. De prijzen op een hoog niveau handhaven maakt dat olie geen geloofwaardige vervanger is voor gas (of elektriciteit).
Maar dit sterkt ons wel in onze koolstofvrije strategie. Wij houden onze convictions nu al verscheidene jaren gericht op klimaatvriendelijke investeringen of beleggingen, de circulaire economie met het oog op minder petrochemie, een schone mobiliteit en hernieuwbare energie.
Dit document werd opgesteld en wordt verspreid door Belfius Bank. Het weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen individueel beleggingsadvies, noch een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen. Bent u op zoek naar persoonlijk beleggingsadvies, dan kan u zich altijd wenden tot uw financieel adviseur, die graag samen met u de eventuele gevolgen van die visie op uw persoonlijke beleggingsportefeuille zal nagaan. De aangehaalde cijfers zijn momentopnames en kunnen dus evolueren.
1 Bron: Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea)