25 januari 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) of GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft). Dit zijn de acroniemen die tot voor kort verwezen naar de reuzen van het internet, of zelfs technologie in de breedste zin van het woord.


Eén letter de F is ondertussen niet langer correct en misschien ook minder relevant.


F voor Facebook ?


Het bedrijf heeft zijn naam veranderd in Meta. Verdient Meta nog een plaats in de selecte club ? Het bedrijf van Mark Zuckerberg is geen reus of pionier op het veelbelovende gebied van Metavers. Facebook blijft een sociaal netwerk.


Het sociale netwerk opgericht in 2004 door studenten werd in de beginperiode vooral gebruikt door jongeren en hun ouders. 20 jaar later is Facebook niet langer populair bij de jeugd. In 2021 en 2022 verloor Facebook veel gebruikers. Tot een miljoen per trimester.


Op de beurs is het verlies nog spectaculairder: -65% in 2022 tegenover -35% voor de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Apple gaf de genadeslag door Meta's toegang tot de gegevens van iPhone-gebruikers te blokkeren.


Om de schade te beperken, heeft Facebook in de kosten moeten snijden: in november kondigde het sociale netwerk aan 11.000 banen te schrappen of ongeveer 13% van zijn personeelsbestand.


Facebook's F lijkt niet langer thuis te horen bij de "grote vijf". Temeer omdat de Chinese app TikTok, een bliksemsnelle groei kent en binnenkort 2 miljard gebruikers telt.


T voor TikTok ?


TikTok is het netwerk van generatie Z. Zelfs het YouTube platform moet zich tevreden stellen met het doorgeven van video's met het logo van het Chinese bedrijf.


En dit is misschien zowel zijn kracht als zijn achilleshiel: het is Chinees.


Een sterkte, zonder twijfel, aangezien zijn binnenlandse markt veruit de grootste ter wereld is. Een zwak punt, want de nationaliteit ervan impliceert vermoedens van min of meer ondoorzichtige interventie door een regering die gewend is aan controverse. Het bedrijf heeft een schat aan gebruikersdata en dat baart westerse overheden zorgen. De Amerikaanse senaat heeft alvast een wet goedgekeurd die de app verbiedt op mobiele telefoons die eigendom zijn van de federale overheid. In buurland India geldt er al langer een verbod op Chinese apps zoals TikTok.


Of de T voor TikTok ooit zal verschijnen in het iconische acroniem ? Een open vraag. In elk geval zal het platform een manier moeten vinden om westerse regeringen te overtuigen dat het geen misbruik maakt van persoonsgegevens… Moeilijk. Vooral omdat de groep niet beursgenoteerd is en niet dezelfde transparantiebeperkingen kent als de andere reuzen van het net.


De andere letters


De andere letters, M voor Microsoft, A voor Amazon, Alphabet (Google) en Apple, N voor Netflix hebben misschien hun tegenslagen gehad, maar hun leiderschap blijft onbetwistbaar.


Of het nu gaat om de cloud, e-commerce of content, ze zijn erin geslaagd zichzelf onmisbaar te maken voor massa's gebruikers. Ze zijn naast platforms ook echte marktplaatsen: "the place to be".


Deze bedrijven zijn zo groot waardoor ze profiteren van een formidabele hefboomwerking: het netwerkeffect.


Netwerkeffect


De waarde van een product, dienst of platform neemt exponentieel toe met het aantal gebruikers. Robert Metcalfe ontdekte dit fenomeen: de kracht van een netwerk is evenredig met het kwadraat van het aantal gebruikers. En dat verandert alles … Amazon is niet alleen een detailhandelaar, maar het grootste netwerk van kopers en verkopers ter wereld.


Wat zijn naam ook is


Technologie heeft een toekomst. En zelfs veel meer dan het internet alleen. De behoeften zijn de laatste 3 jaar verveelvoudigd. Denken we aan


  • de opkomst van telewerken, e-commerce,
  • de behoefte aan gegevensopslag en -beveiliging en virtualisatie, zowel voor medische als industriële modellen
  • de groene industriële revolutie, in al haar aspecten,

Een veelbelovende toekomst waarvan de beurswaarderingen vandaag goedkoper zijn dan een jaar geleden. Als de rentes stijgen, daalt de technologiesector op de aandelenmarkt. En de rentes zijn al gestegen.


De technologieaandelen hebben in 2022 vooral geleden onder de gestegen rente. Voor 2023 verwacht Belfius Research eerder een stabilisatie van de langetermijnrentevoeten. Goed nieuws voor de beurswaardering van groeibedrijven die we vooral in de technologiesector terug vinden.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.