12 juli 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Onze visie op de aandelenmarkten in Europa is neerwaarts bijgesteld. Verschillende factoren hebben ertoe geleid dat we het gewicht van Europese aandelen in onze portefeuilles hebben verlaagd. Een paar verklaringen zijn op hun plaats.



1. Weinig vertrouwen bij consumenten


De groeiverwachtingen van de economen voor de komende jaren zijn weinig bemoedigend. De jaarlijkse groei zal dicht bij nul liggen en de Duitse economie is nu al in een 'technische' recessie of een krimp van de activiteit gedurende twee opeenvolgende kwartalen.1 Belfius Research verwacht in de eurozone voor 2023 een groei van 0,7% en 1,1% in 2024, terwijl Capital Economics pessimistischer is met een voorspelling van een nulgroei in 2023 en slechts 0,3% het jaar daarop.


Het moet gezegd worden dat de gezinnen weinig vertrouwen in de toekomst hebben, zoals weergegeven in onderstaande grafiek (huidig en verwacht vertrouwensniveau over 1 jaar). Dat kan wijzen op een daling van de consumptie de komende maanden. De stagnatie van de detailhandelsverkopen in de eurozone bevestigt trouwens de povere resultaten van de economie na de pandemie. Klein lichtpuntje: de verwachtingen van de detailhandel met betrekking tot de verkoopprijzen zijn onlangs naar beneden bijgesteld, wat zou kunnen leiden tot een daling van de inflatie en de consumptie zou moeten ondersteunen.2



grafiek 1


2. Inflatie en rente zullen naar verwachting dalen, maar niet onmiddellijk


Capital Economics voorspelt dat de milde recessie in de eurozone tot het einde van het jaar zal aanhouden. De daling van de energieprijzen zal enige verlichting brengen voor gezinnen en bedrijven, maar dit zal deels teniet worden gedaan door het intrekken van steunmaatregelen van de overheid. Gezinnen zullen waarschijnlijk blijven bezuinigen omdat de reële inkomens stagneren en de financieringskosten stijgen, terwijl bedrijven hun investeringsplannen waarschijnlijk zullen terugschroeven. De arbeidsmarkt zal naar verwachting echter krap blijven, waardoor de druk op de onderliggende lonen en prijzen hoog blijft. Terwijl de inflatie naar verwachting tegen het einde van 2024 in de richting van de ECB-doelstelling van 2% zal bewegen, zal de kerninflatie (exclusief energie en voedsel), en de diensteninflatie in het bijzonder, langer hoger blijven. De ECB zal haar belangrijkste rentetarief waarschijnlijk verhogen naar 3,75% in juli en mogelijk naar 4% in september, en het daar houden tot eind volgend jaar.


Belfius Research voorspelt een inflatie van 6% in 2023 en 3% in 2024.


3. Krimpende bedrijvigheid


De inkoopmanagersindex (PMI)3 is een goede indicator voor de verwachtingen voor het activiteitsniveau op korte termijn. De daling van de samengestelde PMI-index voor de eurozone, van 52,8 in mei naar 50,3 in juni, wijst nog op een lichte groei in het tweede kwartaal, maar wellicht werd de groei in het eerste kwartaal overschat.


De PMI voor de dienstensector week af van de trend van de afgelopen maanden en daalde tot 52,4 in juni. In de verwerkende industrie lagen de indices onder de 50, wat erop wijst dat de zwakke vraag de positieve effecten van de afnemende leveringsproblemen en de lagere energieprijzen meer dan tenietdoet. Weinig hoopvol is de sterke daling van de nieuwe orders.


4. Amerika's grote broer vertroebelt de wateren


In tegenstelling tot Europese indices zijn de belangrijkste Amerikaanse indices sterk blootgesteld aan bepaalde sectoren (bijvoorbeeld technologieaandelen, die 30% van de MSCI USA index uitmaken) en ook aan bepaalde toonaangevende aandelen. De 'Magnificent Seven' - Amazon, Microsoft, Nvidia, Apple, Tesla, Alphabet (Google) en Meta (Facebook) - zijn sinds het begin van het jaar met meer dan 55% gestegen, waardoor de MSCI USA met 12% is gestegen. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg: zonder deze 7 wonderen zou dezelfde index slechts 4% hebben opgeleverd.4



grafiek 2


Waarom praten over de Verenigde Staten? Omdat de recessie ook daar dreigt en internationale handel een grote invloed heeft op de Europese economie. In feite bestaat een kwart van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de eurozone uit handel met andere landen, inclusief de handel over de Atlantische Oceaan. De wereldhandel vertraagt, wat op onze industrieën weegt - en ook verklaart waarom de PMI-index voor de verwerkende industrie daalt.


5. Aantrekkelijke waarderingen, maar lage verwachte winstgroei


De koers-winstverhouding van MSCI Europe is erg goedkoop: gemiddeld betaalt een aandeel momenteel 12,85 keer de verwachte winst, wat ver onder het historisch gemiddelde over 10 jaar ligt (16,41 keer).5


Aan de andere kant is de verwachte winstgroei voor dezelfde index duidelijk minder aantrekkelijk: -1% in 2023, +6,6% in 2024 en +7,5% in 2025. Het historisch gemiddelde over de afgelopen 10 jaar is 12%. De kloof is dus vrij groot.


Dus wat moeten we doen?


Gezien al het bovenstaande lijken de vooruitzichten voor de Europese markten momenteel minder rooskleurig. Maar laten we positief blijven en aandacht hebben voor de troeven op langere termijn. Europa heeft robuuste bedrijven met sterke "fundamentals" die opereren in een bloeiende markt. Kortom, bedrijven die geknipt zijn om de vele donkere wolken die zich samenpakken te doorstaan zonder al te veel schade op te lopen. We denken in het bijzonder aan de offshore windenergiesector, gezondheidszorg, componenten voor halfgeleiders, sorteren/recycleren... waar Europese knowhow internationaal erkend is en een onmiskenbaar concurrentievoordeel biedt.


Zelfs in tijden van economische vertraging weten deze bedrijven zich staande te houden. Hoe herken je ze? Hoe en wanneer moet je erin investeren? Voor al deze vragen hebben we specialisten die je kunnen begeleiden en adviseren.



1U kunt de geciteerde macro-economische cijfers raadplegen op https://tradingeconomics.com/
2Bron: Capital Economics – juni 2023
3De PMI houdt rekening met nieuwe orders, productie, werkgelegenheid, leveringen en voorraden voor een bepaalde sector in een bepaald land of een bepaalde zone. Het is een indicator die het vertrouwen van inkoopmanagers weergeeft. Een waarde kleiner dan 50 wijst op een krimp van de activiteit, terwijl een waarde hoger dan 50 wijst op groei.
4Bron: Refinitiv prestatie tussen 01/01/2023 en 27/06/2023.
5Bron: Refinitiv



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.