27 oktober 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy

2023 is een moeilijk jaar voor aandelen in de gezondheidszorgsector. Terwijl aandelenbeurzen over het algemeen zijn gestegen, heeft de sector nauwelijks iets opgeleverd voor beleggers. Wat is er aan de hand? En wat zijn de vooruitzichten?

Stabielere winstgroei leidt tot diversificatie

Als we enkel 2023 in beschouwing nemen, lijkt het inderdaad alsof gezondheidszorg een slechte belegging is geweest. We willen dit echter graag nuanceren. Als we 2022, een ontzettend moeilijk jaar voor aandelenmarkten, mee in rekening brengen, doet gezondheidszorg het ondanks een moeilijk 2023 nog steeds beter dan de globale aandelenmarkt (zie grafiek). In 2022 verloren wereldwijde aandelen immers 12%, terwijl gezondheidszorg het jaar afsloot met 1% winst.

MSCI World Health Care Index (EUR) en MSCI World Index (EUR)

In 2022 kregen zowel de wereldeconomie als de aandelenmarkten zware klappen, veroorzaakt door geopolitieke spanningen, hoge inflatie en de forse rentestijgingen door centrale banken. Aandelen uit de gezondheidszorgsector bleven dat jaar grotendeels bespaard. Bedrijven in deze sector, zeker grote farmaceutische bedrijven, staan er om bekend heel stabiele winsten te boeken, ook in jaren waarin de economie onder stress staat. Op de grafiek hieronder geven we de jaarlijkse winstgroei weer van bedrijven in de gezondheidszorg wereldwijd sinds 2000 (in het rood). De winsten in deze sector zijn duidelijk veel stabieler dan de winsten van andere sectoren. De lijn in het grijs geeft de winstgroei weer van de bedrijven in de globale aandelenmarkt.

Trailing EPS Growth (1Y)

De stabielere winsten in de sector zorgen ervoor dat de aandelenprijzen doorgaans minder schommelen. Tijdens periodes waarin markten onder druk staan, zoals in 2022, kunnen deze aandelen dan ook diversificatie bieden.

Het omgekeerde geldt echter ook. Als de markt uitgaat van een sterkere economische groei en een hogere winstgroei, zullen aandelen uit de gezondheidszorg doorgaans minder stijgen dan de bredere markt. Dit verklaart dit jaar voor een groot stuk de mindere prestaties van de sector.

Grote verscheidenheid binnen de sector

Niet alle bedrijven binnen de gezondheidszorgsector kunnen over dezelfde kam worden geschoren. De sector bestaat immers uit verschillende subsectoren. Grote farmaceutische bedrijven bijvoorbeeld staan doorgaans bekend voor het boeken van stabiele winsten. Winsten in de biotechnologiesector daarentegen zijn een stuk minder stabiel. Deze bedrijven maken vaak immense investeringen in het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die soms nooit op de markt kunnen worden gebracht. Uw financiële adviseur kan u uiteraard steeds bijstaan bij het zoeken naar de juiste belegging voor uw portefeuille met gezondheidszorg als thema.


De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.

Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.