Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Philippe Evrard
Investment Strategy
13 december 2023
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Philippe Evrard
Investment Strategy
De Verenigde Naties laten er geen twijfel over bestaan: gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht. Bovendien heeft de emancipatie van de vrouw sociaaleconomische gevolgen en komt het de productiviteit en groei ten goede.
Toch hebben vrouwen niet altijd toegang tot degelijk werk, moeten ze vaak tevreden zijn met een lager loon voor hetzelfde werk en krijgen ze te maken met ongelijkheid op de arbeidsmarkt. Een situatie die voor verbetering vatbaar is, ook in België.
Het ligt voor de hand waarom we moeten evolueren naar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Elk talent – van welk geslacht dan ook – verdient dezelfde kansen om zich te ontwikkelen, en dat op alle niveaus van de samenleving.
In Frankrijk zetten verschillende media de symbolische datum van 6 november, 11u25 in de kijker. Vanaf dat moment werken vrouwen in Frankrijk ‘gratis’, aldus ‘Les Glorieuses’, de feministische beweging die strijdt tegen de ongelijkheid tussen man en vrouw. Volgens Eurostat bedroeg de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Frankrijk 15,4%. Omgerekend in werkdagen betekent dat dat vrouwen iets minder dan 39 dagen – of bijna 2 maanden – gratis werken, stelt de feministische beweging1.
Volgens het rapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen in 20212 bedraagt in België de loonkloof in termen van uurloon 8% in het nadeel van vrouwen. Dit verschil is groter in de privésector (11,3%) dan in de overheidssector (4,3%). De bedrijfsgrootte speelt ook een rol: de loonkloof neemt toe met de bedrijfsgrootte.
Bij wijze van internationale vergelijking is er ook goed nieuws voor ons land. Op basis van de cijfers voor 2020 en een andere berekeningsmethode verdienen mannen in België 1,2% meer dan vrouwen voor dezelfde job en situatie, tegenover een gemiddelde van 10,6% voor de landen van de Europese Unie en 12% voor alle OESO-landen. België is het hoogst geklasseerde land, vóór Bulgarije, Colombia, Costa Rica en Roemenië, in die volgorde. Aan de andere kant van de schaal dichten Japan, Letland en Zuid-Korea de kloof, waarbij Zuid-Korea een kloof van meer dan 30% heeft.3
Studies tonen aan dat bedrijven waar de balans tussen mannen en vrouwen beter gerespecteerd wordt, op lange termijn beter presteren. Ook onze partner, vermogensbeheerder Candriam, kon dit vaststellen.
Worden ondernemingen met evenveel vrouwen als mannen aan het hoofd beter beheerd? En is dat te zien in hun financiële resultaten en in hun aandelenkoers?
Ondernemingen met minstens één vrouw in de raad van bestuur presteren gemiddeld 26% beter dan die met een exclusief mannelijke raad van bestuur.
Candriam heeft vastgesteld dat wat we intuïtief aanvoelen, ook waar is. Ondernemingen die gendergelijkheid hoog in het vaandel voeren, kennen hun klanten beter en hun personeel is gelukkiger. Bovendien kunnen ze makkelijker de beste talenten aantrekken. En inderdaad, studies van de voorbije jaren tonen aan dat die ondernemingen eveneens betere resultaten neerzetten op financieel vlak.
Ook andere studies komen tot hetzelfde besluit, zoals die van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Ook zij konden vaststellen dat ondernemingen waar de gelijkheid tussen vrouwen en mannen wordt gerespecteerd, rendabeler zijn dan de andere.4
De studie toont aan dat tussen 2013 en 2022 ondernemingen met evenveel mannelijke als vrouwelijke medewerkers het jaarlijks 2% beter deden in vergelijking met hun concurrenten in dezelfde sectoren. Blackrock nam 1.250 ondernemingen onder de loep die gegevens konden verstrekken over gendergelijkheid.
De onderzoekers konden vaststellen dat ondernemingen met een evenwichtig aantal mannen en vrouwen, jaarlijks gemiddeld een return on assets van 7,7% behalen. Ondernemingen met meer mannen noteren een rentabiliteit van 5,6%. Als de vrouwen in de meerderheid zijn, doen de ondernemingen het eveneens minder goed en stranden ze op 6,1%.
Bovendien presteren ondernemingen waar vrouwen sleutelfuncties bekleden beter. Vooral in de Verenigde Staten toont de studie aan dat ondernemingen met langer moederschapsverlof ook rendabeler zijn, dankzij de grotere tevredenheid van de jonge mama’s die bij hun terugkeer beter presteren.
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, 1 van de 17 duurzame doelstellingen van de Verenigde Naties5, heeft nog een lange weg te gaan. De voorbije jaren heeft de actualiteit ons daar maar al te vaak op gewezen. Ook u kan daartoe bijdragen via uw beleggingen.
1 https://lesglorieuses.fr/6novembre11h25/?utm_medium=email&utm_campaign=6Novembre11h25
2 https://igvm-iefh.belgium.be/fr
3 Bron: OESO
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.
Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.