29 december 2023

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


Warren Buffett, een van de grootste beleggers aller tijden, beschreef ooit de aandelenmarkt als manisch depressief. De aandelenmarkt schommelt sterk op korte termijn op basis van het recentste nieuws en sentiment. Negatief nieuws, economisch of geopolitiek, kan beleggers ertoe aanzetten hun beleggingen te verkopen. Nochtans worden langetermijnbeleggers door de aandelenmarkt historisch gezien quasi altijd beloond.

Het is moeilijk voor mensen om optimistisch te blijven. We zijn namelijk van nature risico-avers. Verschillende psychologische studies tonen aan dat we meer focussen op het vermijden van verlies dan op het maken van winst. Volgens Nobelprijswinnaars Daniel Kahneman en Amos Tversky heeft de asymmetrie tussen de kracht van negatieve en positieve verwachtingen een evolutionaire oorzaak. Organismen die meer waarde hechten aan bedreigingen dan aan opportuniteiten, hebben namelijk een betere overlevingskans1. De focus op negatief nieuws en bedreigingen verklaart waarom bij velen de perceptie bestaat dat de wereld erop achteruitgaat, ook al bewijst de overrompelende meerderheid van de data het tegendeel2. Deze ingesteldheid leidt ook bij beleggers tot suboptimale beslissingen en bij economen tot foute voorspellingen.

Eind 2022 was het moeilijk om optimistisch te zijn. Voor het eerst sinds de Joegoslavische oorlogen woedde er een oorlog op het Europese continent. Hoge energie- en voedselprijzen brachten de inflatie naar het hoogste niveau in meer dan 40 jaar, en centrale banken grepen in met renteverhogingen. Geopolitieke onrust, hoge inflatie en een strikt monetair beleid duwden de aandelen- en obligatiemarkten diep in het rood. Zonder tekenen van verbetering waren de vooruitzichten voor 2023 somber.

Toch waren we bij Belfius eind 2022 (voorzichtig) optimistisch. De aandelenmarkten waren al sterk gecorrigeerd en de obligatierente was opnieuw interessant. In 2023 bevestigde de markt opnieuw dat optimisme op de langere termijn een winnende strategie is, want tegen de verwachtingen van veel beleggers en economen in stegen de aandelenmarkten aanzienlijk.

Het voorbije jaar leerde ons dan ook om soms door het negatieve nieuws heen te kijken en naar opportuniteiten te zoeken. Risico’s mogen uiteraard niet genegeerd worden, maar ook niet overschat.


Op naar 2024


Wat betreft aandelen zijn we vandaag dan ook voorzichtig optimistisch. De economische situatie is nochtans niet zo duidelijk, met de economische groei die wereldwijd lijkt af te nemen. Dit is echter wat centrale banken voor ogen hadden. Door de rente te verhogen probeerden ze de economie te vertragen, en prijzen trager te doen stijgen. We zien de impact op onze inflatie, die sterk daalt. De gasprijs staat bijvoorbeeld een stuk lager dan vorig jaar. Zolang de economie niet te sterk daalt, kan dit een goede omgeving zijn voor aandelen.

Dit scenario wordt ook soms wel een "zachte landing" genoemd. De economie daalt hierbij, zonder een recessie te veroorzaken. Wij gaan vandaag uit van dit scenario, zeker in de Verenigde Staten. We zien daar cijfers maand na maand de juiste richting uitgaan, met inflatie die daalt en de economie die afkoelt maar robuust blijft. In Europa lijkt de economie iets zwaarder onder druk te staan. We zijn dan ook voorzichtiger wat betreft Europese aandelen. We verkiezen vandaag Amerikaanse aandelen.

Binnen aandelen houden we van de technologiesector. Het is moeilijk een toekomst in te beelden waarin technologie niet nóg belangrijker zal zijn dan vandaag, en daar willen we op inspelen. We willen ook aanwezig zijn in die sectoren waar technologie voor verdere innovatie kan zorgen, zoals de gezondheidszorg. Aandelen in deze sectoren vertonen niet alleen een stabiele winstgroei, maar ook een sterk groeipotentieel. Dezelfde ambitie voor innovatie zien we ook in bedrijven die bijdragen aan onze energietransitie of de groene revolutie in het algemeen.



1 Kahneman, D., & Tversky, A. (1979). Prospect theory: An analysis of decision under risk. Econometrica, 47, 263-291.

2 https://towardsdatascience.com/data-shows-we-are-wrong-about-the-world-ac5608ce6c4f


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Rendementen uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.