28 februari 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Fédéric Heirebaudt

Frédéric Heirebaudt
Investment Strategy

De naam "The Magnificent Seven" verwijst naar de bedrijven Microsoft, Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Alphabet en Amazon, die sinds begin 2023 dankzij artificiële intelligentie de scepter zwaaien op de wereldwijde aandelenmarkten.


Deze Amerikaanse megabedrijven, die in 2023 indrukwekkende jaarprestaties hebben neergezet, hebben de aandacht van veel beleggers getrokken, onder meer vanwege hun anticipatie op de opmars van artificiële intelligentie (AI) in de komende jaren.


Voor sommige analisten bevinden de Magnificent Seven zich "in pole position" om te innoveren en te blijven profiteren van de veelbelovende AI-markt, maar ook van de cloud en van ‘augmented reality’. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat hun producten en diensten vaak deel uitmaken van ons dagelijks leven.


Bovendien verkopen deze bedrijven sneller, hebben ze hogere marges en investeren ze meer dan alle andere Amerikaanse bedrijven, waardoor ze dit jaar opnieuw een winnende belegging beloven te worden.



De waardering van de Magnificent Seven is ook erg hoog en ze zijn sterk vertegenwoordigd in de indexen en portefeuilles van de beleggers.


De gecombineerde beurskapitalisatie van deze Amerikaanse techreuzen is indrukwekkend en bedraagt meer dan 11.000 miljard dollar, dat is meer dan om het even welke aandelenmarkt ter wereld buiten de VS zie hieronder)!



In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.



In de S&P 500 vertegenwoordigen de zeven zwaargewichten bijna 30% van het totaal, of evenveel als de 400 kleinste aandelen samen!


Elke maand houdt de Bank of America (BoA) een enquête onder een panel van beheerders van beleggingsfondsen, om hun positionering in verschillende activaklassen en sectoren te peilen.


Artificiële intelligentie (de "Magnificent 7") is veruit het best vertegenwoordigde thema in de beleggingsportefeuilles. De verwachtingen van de beleggers hebben de koersen van de Magnificent Seven de afgelopen maanden naar ongekende hoogten gestuwd. Nu willen ze resultaten zien die de hoge waarderingen rechtvaardigen. Goede resultaten zullen misschien niet meer volstaan, de markt neemt alleen nog genoegen met uitmuntende toekomstperspectieven.


Hier volgt een korte samenvatting van hun jongste resultaten.



Woensdag 24 januari was voor de Magnificent 7 de start van het resultatenseizoen.


Tesla, het beroemde merk van elektrische auto's, is met gemengde resultaten gestart. "In 2024 zal de volumegroei naar verwachting aanzienlijk lager zijn dan in 2023". Conclusie: de cijfers blijven over de hele lijn onder de verwachtingen en dit is de zwakste groei van het merk in meer dan drie jaar. Bij opening kelderde het aandeel op Wall Street trouwens meteen met meer dan 8%. Dit brengt de daling sinds het begin van het jaar op 24,63% (op 1 februari 2024).



In de laatste week van januari publiceerden 5 van de Magnificent 7 hun cijfers voor Q4 2023.


Laten we beginnen met de in 1975 opgerichte softwaregigant Microsoft met zijn 221.000 werknemers. We kennen Microsoft van zijn Windows- en Office 365-systemen, maar ook van zijn afdeling Azure cloud en gaming. Met 72 miljard winst is de marge van 34% de beste in de techsector. Het bedrijf heeft beter dan verwachte cijfers gepubliceerd en enthousiaste uitspraken gedaan over zijn groeimotoren AI en de Cloud.


Kortom, alles gaat goed bij Microsoft, maar de aandelenkoers is ietwat gedaald, wat bewijst dat de meeste informatie die werd verkregen in verband met AI of de Cloud "al grotendeels verrekend werd in de koersen".



Het in 2015 opgerichte Alphabet heeft bijna 187.000 mensen in dienst.


Achter deze holding zit Google, de beroemde zoekmachine die in 1998 werd gelanceerd. Alphabet haalt ongeveer 60% van zijn inkomsten uit advertenties die aan Google-zoekopdrachten en partnersites zijn gekoppeld. De cijfers overtroffen zowat overal de verwachtingen. Het was allemaal top, maar de aandelenkoers daalde na sluiting toch nog met 6%. Het ziet ernaar uit dat de advertentie-inkomsten niet voldoende waren om de analisten tevreden te stellen: zij hadden beter verwacht!



E-commercegigant Amazon werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos en heeft 1,5 miljoen mensen in dienst.


Het bedrijf heeft de verwachtingen duidelijk overtroffen en bedankt de consumenten massaal voor het feit dat ze blijven consumeren. Daardoor heeft Amazon dit kwartaal immers flink kunnen scoren. Bovendien begint hun cloud nu ook van de grond te komen.


Amazon explodeerde na publicatie van zijn resultaten met 7%.



Apple, het merk met de appel, werd in 1976 geboren in een garage en telt 164.000 medewerkers.


Apple staat bekend om zijn Mac- en iPhone-computers, zijn besturingssysteem en zijn airpods. De iPhone is goed voor 52% van de inkomsten. We waren benieuwd of Apple in staat zou zijn om een einde te maken aan zijn reeks kwartalen van dalende inkomsten.


Ze doen het zowat overal beter en verwachten dat de omzet y-o-y (year over year) volgend kwartaal stabiel zal blijven.


Opgemerkt moet worden dat de verkoop in China daalde, wat voor wrevel zorgde, met een koersval van 3% na sluiting.



Meta, dat in 2004 werd opgericht onder de naam Facebook, stelt 87.000 mensen te werk.


Wie is er niet bekend met dit sociale netwerk en zijn andere diensten zoals Instagram en WhatsApp? Om het eenvoudig uit te drukken: Meta heeft de verwachtingen verpulverd, ongelooflijke advertentiecijfers gepubliceerd en een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 50 miljard aangekondigd, evenals een dividend van 50 cent per aandeel om de drie maanden. Kortom, de guidance (winstverwachting) overtrof ruimschoots de verwachtingen en het aandeel steeg 15% na sluiting. Meta is officieel de ster van dit winstseizoen geworden (in afwachting van Nvidia uiteraard).



Nvidia, producent van grafische en AI-chips, telt 22.800 medewerkers.


Met de vraag naar kunstmatige intelligentie ziet de toekomst er rooskleurig uit voor Nvidia, de nieuwe ster op Wall Street.


De winst is in 2023 met 4 vermenigvuldigd (omzet van 27 miljard dollar), en de aandelenkoers is sinds januari 2023 met 330% gestegen! De verwachtingen zijn vrij hoog en het bedrijf zal op 21 februari zijn cijfers over het vierde kwartaal publiceren.


Kortom, de cijfers zijn zeer behoorlijk (behalve voor Tesla) en de twee grote winnaars van dit resultatenseizoen zijn Meta en Amazon, met Nvidia nog in het verschiet. De afgelopen twee jaar is de winst van de Magnificent Seven nog sterker gestegen dan hun aandelenkoersen. Ze zijn dus goedkoper gewaardeerd dan destijds! Het AI-thema mag dan wel op zijn retour zijn na een fantastisch beursparcours, het weerhoudt ons er niet van om te denken dat er nog andere technologiegolven aankomen, met een explosie van AI-apps en -diensten op alle gebieden. We geloven dat de technologieversnelling nog maar net begonnen is en dat de sector als geheel voor beleggers een belangrijk thema voor de lange termijn blijft.


De vermelde bedrijven zijn slechts voorbeelden en hun vermelding vormt geen aankoopbeveling.



Dit door Belfius Bank opgesteld en gepubliceerd document geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen persoonlijk beleggingsadvies, noch beleggingsaanbevelingen of onafhankelijk beleggingsonderzoek. De vermelde cijfers weerspiegelen de situatie op een bepaald moment en kunnen veranderen.



Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.