Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Joeri Meulemans
Investment Strategy
6 maart 2024
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Joeri Meulemans
Investment Strategy
Buffett investeerde het overgrote deel van zijn vermogen in Amerikaanse aandelen. Hij startte in 1942. De Dow Jones1 had toen een waarde van ongeveer 100 dollar. Maar de jonge Buffet keek vrij snel tegen een verlies aan. Hij panikeerde echter niet.
Wie dit wel deed en zijn aandelen verkocht om meer veiligheid op te zoeken, zal zich dit ongetwijfeld beklaagd hebben. Over een periode van 82 jaar steeg de beursindex van 100 dollar naar ongeveer 39 000 dollar vandaag.2 Deze stijging komt overeen met een jaarlijks rendement van 7,55%.3
Jaarlijks 7% op je geïnvesteerde geld verdienen klinkt aantrekkelijk, maar weinig beleggers kunnen om met de soms grote tussentijdse schommelingen op de beurs. De Dow kende vorig jaar een rendement van 12%. In 2022 bedroeg het rendement -8,8%. De daling in 2022 verbergt het feit dat in de loop van dat jaar de beurs 20% van haar waarde verloor.4
Dit eerste inzicht kan samengevat worden in de volgende woorden van Warren Buffett: "Amerika is een geweldig land geweest voor aandelenbeleggers. Het enige wat ze moesten doen is stilzitten en naar niemand luisteren.2 Dit brengt ons naadloos bij het volgende inzicht.
Buffett schrijft in zijn laatste brief dat de vele dagelijkse voorspellingen in de financiële media best genegeerd kunnen worden.2
Voorspellen welk aandeel de volgende Nvidia zal zijn, welke beurs op het punt staat om fors te stijgen of te dalen, welke economie op een recessie afstevent,… Het zijn slechts een aantal van de vele onderwerpen die iedere dag besproken worden in de financiële pers. Buffett schrijft dat hij nog nooit iemand ontmoet heeft die deze zaken consistent correct kan voorspellen. Hij houdt er dan ook geen rekening mee en negeert de overvloed aan berichtgeving en de vele voorspellingen.
Een beleggingsmindset die focust op de lange termijn, ondersteund door enkele langetermijn-overtuigingen heeft een veel hogere kans op slagen dan iedere dag opnieuw proberen te voorspellen wat de economie en de markt de volgende dag(en) zal doen.
De overvloed aan informatie en de snelheid waarmee deze verwerkt wordt, kan het idee doen ontstaan dat markten veel efficiënter zijn dan vroeger in het correct waarderen van financiële activa en dat het moeilijk is om verborgen parels te vinden.
Buffett is het hier niet mee eens. Hij schrijft: "Wie denkt dat Amerikaanse beleggers rationeler zijn dan vroeger, denkt best terug aan 2008. De snelheid van communicatie en de wonderen van technologie zorgden voor een onmiddellijke wereldwijde verlamming zonder veel onderscheid te maken."2
De markten zijn vandaag veel groter dan vroeger, maar de beleggers zijn volgens Buffett niet emotioneel stabieler of beter onderwezen dan 80 jaar geleden. Hij stelt zelf dat "markten vandaag veel meer casino-achtig gedrag vertonen" dan vroeger.2 Sinds corona is beleggen heel populair geworden, ook onder jongeren, die vandaag vanuit hun slaapkamer speculeren op de nieuwste hypes.
Bevinden technologieaandelen zich in een AI-gedreven zeepbel? Zal de rente verder stijgen en de markten onder druk zetten? Wat zal er gebeuren wanneer de productieketens opnieuw vast komen te zitten? Welke impact zal de oorlog in Oekraïne en Palestina hebben op de wereldeconomie? Stevenen we af op een recessie of zal de inflatie opnieuw toenemen? Verschillende vragen waar beleggers vandaag de dag van wakker liggen.
De onzekerheid die ze teweeg brengen kan ervoor zorgen dat de optimale beslissingen niet genomen worden. Het is normaal dat mensen wachten om te beleggen tot er meer zekerheid is. Jammer genoeg missen ze dan vaak een groot deel van de opwaartse rit.
De inzichten die Buffett ons geeft, kunnen als leidraad gebruikt worden.
De theorie lijkt éénvoudig, de praktijk leert ons dat mensen in onzekere situaties vaak foute beslissingen nemen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur voor persoonlijk beleggingsadvies, die samen met u de mogelijke gevolgen zal onderzoeken die deze visie kan hebben voor uw individuele beleggingsportefeuille.
De vermelde bedrijven zijn slechts voorbeelden en hun vermelding vormt geen aankoopbeveling.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaalde moment weer en kunnen veranderen.