15 mei 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy

De fundamenten van de Noorse economie zijn gezond en stabiel. Het land is de geprivilegieerde partner voor gas en olie in Europa en staat in voor 20% van de Europese energiebevoorrading. Toch profiteerde de Noorse kroon weinig van die troeven.


Sinds midden april 2022 werd de euro duurder tegenover de Noorse Kroon. De Noorse Kroon leed onder het toegenomen renteverschil. Zo steeg de rente in Noorse kroon minder hard dan de rente in euro, wat een deel van de zwakte van de Noorse kroon verklaart.


Grafiek: Evolutie EUR/NOK en toegenomen renteverschil voor de euro


MMI-Graphic1

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Renteverschil en olieprijs


Hier kan de komende maanden misschien verandering in komen. Net als de rest van de wereld stegen de Noorse inflatiecijfers en verhoogde de Noorse centrale bank de officiële kortetermijnrente. De laatste renteverhoging dateert van december 2023. Sindsdien noteert de beleidsrente aan 4,5% tegenover 4% in de eurozone.

De Noorse inflatie is in maart gedaald tot 3,9%1, maar de economische activiteit is sterker dan verwacht. De Noorse centrale bank waarschuwde: een verdere verhoging van de beleidsrente is mogelijk als de inflatie niet naar 2% daalt binnen een redelijke tijdshorizon. Een rentedaling is mogelijk als de Noorse economie sterker vertraagt of als de vooruitzichten erop wijzen dat de inflatie sneller terugkeert naar het streefcijfer2. De meeste economie gaan uit van een eerste rentedaling in de herfst 2024 terwijl voor de eurozone al gehoopt wordt op een eerste rentedaling in juni.1

In vergelijking met een Belgische overheidsobligatie op 5 jaar biedt de Noorse potentieel bijna 1% meer rendement.1 De buffer om een mogelijk koersverlies op de NOK op te vangen is dus niet zo groot. Het dagelijks verhandelde volume in Noorse kroon is eerder beperkt, wat tot grotere koersbewegingen kan leiden. Worden de beleggers risico-averser, dan heeft de Noorse kroon het vaak moeilijker.

Naast het renteverschil is er ook een verband tussen de olieprijs en de evolutie van de NOK. Al is die correlatie niet altijd even groot en sinds 2022 toch eerder wat zoek. Duurdere olie- en gasprijzen zouden de munt moeten ondersteunen. Op langere termijn kunnen wereldwijde trends in economische vergroening het verband tussen de kroon en de olieprijs verder verkleinen.

De wisselkoers wordt door heel wat aspecten beïnvloed. Wilt u als obligatiebelegger beleggen in een vreemde munt dan moet u zich bewust zijn van het wisselrisico. Spreiding is de boodschap. Afhankelijk van uw risico-appetijt, kan u ongeveer een kwart van uw obligatieportefeuille beleggen in vreemde munten.

1 Bron: Refinitiv
2 Bron: Noorse centrale bank Rate decision May 2024 (norges-bank.no)



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur voor persoonlijk beleggingsadvies, die samen met u de mogelijke gevolgen zal onderzoeken die deze visie kan hebben voor uw individuele beleggingsportefeuille.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.