29 mei 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Joeri Meulemans

Joeri Meulemans
Investment Strategy

Kadering

De hoge inflatie (als gevolg van de "post-Corona-economie" en de energieschok), leidde tot forse renteverhogingen door de ECB. Die renteverhogingen hebben hun effect gehad en de inflatie daalde van boven de 10% in oktober 2022 naar 2,4% in april dit jaar. 1


MMI-Graphic1

De markt verwacht dat de ECB de rente een eerste keer zal verlagen tijdens haar meeting van 6 juni. In de notulen van de ECB haar vergadering in april, staat te lezen dat de meeste leden het eens zijn met deze marktverwachtingen. De ECB verwacht dat haar inflatiedoelstelling van 2% midden 2025 bereikt zal worden. Indien de economische data in de juiste richting blijven evolueren, zal de rente dan ook op 6 juni een eerste keer verlaagd worden.2

Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, bevestigde dit onlangs in een interview. Ze stelt dat er een "grote waarschijnlijkheid" is dat de ECB haar rente in juni zal verlagen zolang de aankomende economische gegevens in de juiste richting wijzen.3


Gevolgen voor defensieve beleggers


Een renteverlaging door de ECB zal een directe impact hebben op andere kortetermijnrentes. Zoals onderstaande grafiek aantoont, is het verband tussen de beleidsrente van de ECB en de verschillende rentevoeten van 1 maand tot 1 jaar, immers zeer sterk.


MMI-Graphic3

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Kijken we naar de rentevoeten op langere termijn, dan worden deze niet alleen beïnvloed door de beleidsrente van de ECB, maar ook door onder meer de economische groei en inflatieverwachtingen.


Lagarde geeft aan dat ze verwacht dat de inflatie in 2025 en 2026 verder zal dalen tot dicht bij haar doelstelling van 2%.3 Omdat de inflatie niet meteen zal terugkeren naar het gebied waar het zich bevond voor de Coronapandemie (waarbij de inflatie tussen 2013 en 2020 structureel lager was dan de doelstelling van 2%), zal de langetermijnrente ook minder hard reageren op deze rentedalingen dan de kortere looptijden tot 1 jaar.


Hierdoor blijven interessante opportuniteiten bestaan voor obligatiebeleggers. Het is hierbij wel belangrijk dat de obligatiebelegger zijn looptijden binnen zijn portefeuille goed spreidt en ook investeert in obligaties met langere looptijden.


Vergeet het dynamisch deel van de portefeuille niet!


Beleggers wiens profiel het toelaat om ook aandelen in portefeuille op te nemen, moeten dit zeker doen. Aandelen zijn immers de rendementsmotor binnen een portefeuille die ervoor zorgt dat de klant zijn koopkracht kan behouden en potentieel rendement kan genereren over de lange termijn.


Verschillende elementen ondersteunen ook vandaag nog het positief beursklimaat:


  • Sterke bedrijfsresultaten:
    • 78% van de Amerikaanse bedrijven konden winsten bekendmaken die hoger lagen dan de verwachtingen voor het eerste kwartaal 20244
    • 61% van de Europese bedrijven rapporteerden winsten boven de verwachtingen5
  • Robuuste economie: PMI’s (Purchasing Managers Index) lijken uit te bodemen en vooroplopende indicatoren van de OECD geven aan dat deze trend zich kan verderzetten6
  • Het positieve beurssentiment van begin dit jaar maakte in april plaats voor meer pessimisme. Maar snel zagen we in mei opnieuw kopers opduiken. Een goed teken7

Regionaal hebben we nog steeds een lichte voorkeur voor de Verenigde Staten. Wanneer we naar de verschillende sectoren en thema’s kijken, blijven zaken als technologie, mobiliteit, de groene revolutie,… interessante opportuniteiten bieden.


1 Bron: Refinitiv Datastream
2 Bron: Meeting of 10-11 April 2024 (europa.eu)
3 Bron: Lagarde: Data awaited but 'strong likelihood' of ECB rate cut (rte.ie)
4 Bron: Factset
5 Bron: Refinitiv
6 Bron: Stifel
7 Bron: Sentimentrader



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.