05 juni 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy

Beleggers hebben het ongetwijfeld al enkele maanden door: het zijn mooie tijden voor aandelenbeleggers. Aandelenmarkten wereldwijd zijn het jaar erg sterk begonnen en we verwachten dat ze dit kunnen verderzetten. We leggen uit waarom.

Gunstige economische omgeving


Aandelenmarkten profiteren van een erg gunstige macro-economische omgeving. Na enkele moeilijke jaren is de economie in herstel. De inkoopmanagersindex, een belangrijke graadmeter van de economie, geeft duidelijk het beeld weer van een economie die voorbij haar dieptepunt is, zowel in de VS als in de eurozone. Deze fase in de economische cyclus is doorgaans gunstig voor aandelen.


PMI-Graphic1

Toegegeven, een groot stuk van de sterke economie werd gedreven door forse overheidsuitgaven. Dit betekent echter niet dat de economische groei automatisch terug zal dalen als de overheid een meer conservatief budgettair beleid gaat voeren. We zien namelijk dat investeringen in de private sector toenemen. Dit is niet zo verrassend. Het is een economische wetmatigheid dat forse overheidsuitgaven leiden tot minder private uitgaven en vice versa. De private sector kan volgens ons de rol van de overheid overnemen als drijvende kracht van de economie. Historisch gezien is dit daarenboven ondersteunend voor aandelen. De onderstaande grafiek geeft de groei weer van de private investeringen in de VS, samen met de jaarlijkse groei van de Amerikaanse aandelenmarkt.


Private investment-Graphic3

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Daarnaast zien we dat inflatie, zeker in Europa, evolueert richting het objectief van de centrale banken van 2%. De gemiddelde stijging van de salarissen is al een tijd een doorn in het oog van de Amerikaanse centrale bank, aangezien die de inflatie structureel hoog hield. Voor het eerst sinds 2021 zien we dit cijfer onder de 4% dalen (zie onderstaande grafiek). Dit is een belangrijke indicator dat inflatie, ook in de VS, de juiste richting uitgaat.


MMI-Graphic3

Een dalende inflatie is belangrijk omdat een lagere inflatie centrale banken toelaat een soepeler beleid te voeren. Zo wordt in de eerste week van juni de eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank verwacht. Later dit jaar wordt ook verwacht dat de Amerikaanse Federal Reserve een eerste keer de rente verlaagt. De geschiedenis leert ons dat een soepeler monetair beleid de aandelenmarkt ondersteunt.


De economie lijkt dus erg gunstig voor aandelenmarkten. Dit kan een positief effect hebben op een brede waaier aan sectoren. In 2023, eveneens een goed jaar voor aandelen, waren positieve rendementen erg geconcentreerd in een paar sectoren, met de technologiesector voorop. Hoewel we verwachten dat technologie het beter zal blijven doen dan de brede aandelenmarkt, laat de stijgende economische cyclus toe dat ook andere sectoren deze keer mee profiteren. Denk bijvoorbeeld aan cyclische sectoren zoals de Europese industriële sector die reeds sterk opleefde de voorbije maanden.



Technologie als groeimotor


Hoewel we potentieel sterke rendementen verwachten over verschillende sectoren heen, blijft technologie een van de sterkste convicties van Belfius. De recente ontwikkelingen in artificiële intelligentie brengen onze technologische innovatie in een stroomversnelling. Volgens Goldman Sachs kan AI, over een periode van 10 jaar, de productiviteit wereldwijd doen stijgen met 15%.1


Als belegging lijkt AI al even veelbelovend. De technologiesector heeft in het verleden reeds meermaals bewezen een goede investering te zijn. Ze zijn onderhevig aan sterke schaaleffecten, waardoor bedrijven zoals Microsoft en Alphabet zijn kunnen uitgroeien tot ware technologiereuzen. Ze hebben een sterke winstgroei kunnen optekenen, ook in economisch moeilijkere tijden, en hebben daarenboven nauwelijks schulden. Voeg daarbij de snelle ontwikkeling van AI en deze bedrijven hebben het potentieel om het over de lange termijn opnieuw beter te doen dan de rest van de markt.


De verhoogde ontwikkeling van artificiële intelligentie straalt daarnaast positief uit op andere sectoren. Dit gaat van nieuwe doorbraken in de gezondheidszorg tot automatisatie en verhoogde productiviteit in de industriële sector. Artificiële intelligentie is daarnaast erg energie-intensief, waardoor de nood aan duurzame groei steeds groter wordt. De groei van het aantal datacenters legt ook steeds meer stress op bestaande energienetwerken, met als gevolg een stijgende vraag naar slimme en efficiënte netwerken.



1 https://www.goldmansachs.com/intelligence/pages/generative-ai-could-raise-global-gdp-by-7-percent.html


Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen..

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

De vermelde bedrijven zijn slechts voorbeelden en hun vermelding vormt geen aankoopbeveling.