Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy
19 juni 2024
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy
Een eerste belangrijke trend is dat we met zijn allen ouder worden. De levensverwachting in België bedraagt vandaag ongeveer 82 jaar1. Dit getal zal naar alle waarschijnlijkheid enkel toenemen in de toekomst.
Een ouder wordende bevolking heeft nood aan meer, maar vooral ook betere gezondheidszorg.
Volgens een Amerikaanse studie geven Amerikanen boven de 85 jaar maar liefst 36 000 dollar per jaar uit aan gezondheidszorg2.
De belangrijkste groep consumenten voor de gezondheidszorgsector zal de volgende decennia enkel toenemen. Dit is een krachtige trend. Vooral in regio’s waar de levensverwachting vandaag nog relatief laag is, is de stijging van de levensverwachting het grootst. Deze inhaalbeweging wordt gedreven door een stijging van de welvaart in ontwikkelingslanden.
Dankzij de stijgende welvaart van ontwikkelingslanden in bijvoorbeeld Azië, kan de bevolking grotere budgetten toewijzen aan gezondheidszorg. Voeg hier een ouder wordende bevolking aan toe, en je krijgt een belangrijke demografische trend die op lange termijn de gezondheidszorgsector ten goede kan komen.
Dat we met zijn allen op deze wereld rijker worden heeft ook gevolgen buiten de gezondheidszorgsector. Wereldwijd zien we op lange termijn een graduele daling van de armoedegraad en een stijging van de welvarende middenklasse.
Dit heeft sterke gevolgen voor hoe onze wereldbevolking in de toekomst zal consumeren. Naarmate we welvarender worden, gaat een kleiner percentage van ons maandelijks budget naar essentiële producten zoals voeding of energie. Minder essentiële producten zoals luxeproducten krijgen een steeds groter aandeel in ons maandelijks budget. Zo heeft de sterke Europese luxesector in het verleden al kunnen profiteren van de stijgende Aziatische middenklasse.
Stijgende welvaart heeft een invloed in verschillende sectoren. Zo steeg de omzet van Chinese e-commercebedrijven bijvoorbeeld ontzettend snel dankzij de stijgende middenklasse in China. Een rijker wordende bevolking gaat bijvoorbeeld ook vaker reizen en verbruikt over het algemeen meer energie. De vraag naar duurzame energie-oplossingen wordt daardoor steeds groter.
Onze rijkere, maar ook groeiende wereldbevolking maakt de nood aan hernieuwbare energie steeds urgenter. De noodzakelijke uitbouw van onze energie-infrastructuur leidt tot meer investeringen in de sector. Dankzij het groene beleid van de Europese Unie zal een groot aandeel van deze publieke en private investeringen vloeien naar de hernieuwbare energiesector.
De stress die een stijgende bevolking op onze infrastructuur legt gaat verder dan de energiesector. In Vlaanderen bijvoorbeeld lag de filezwaarte nooit zo hoog als de voorbije maanden. De voorbije 12 maanden was er gemiddeld 888 kilometer file per werkdag.
Deze cijfers tonen aan dat we voor serieuze uitdagingen staan wat betreft onze mobiliteit. Investeringen in betere mobiliteitsinfrastructuur lijken noodzakelijk.
Gezien de kracht van de demografische verschuivingen, is het belangrijk de portefeuille hierop af te stemmen. Een goed gediversifieerde beleggingsportefeuille moet voorbereid zijn op de veranderingen die ons te wachten staan.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.