26 juni 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Olivier Fumiere

Olivier Fumiere
Investment Strategy

De Amerikaanse centrale bank (Fed) handhaafde in juni de beleidsrente op 5,25%-5,50%. Ze voorziet voor dit jaar nog slecht één renteverlaging. Vormt deze herziening een obstakel voor de Amerikaanse beurs?

De Fed blijft voorzichtig


De consumptieprijzen in de Verenigde Staten stagneerden in mei na een stijging met 0,3% in april. Op jaarbasis bedraagt de stijging 3,3%, terwijl de markt uitging van 3,4%. De Core CPI-index, die geen rekening houdt met de volatiele voeding- en energieprijzen, geeft eveneens een minder sterke toename te zien van 0,2% in mei, na 0,3% in april.


Grafiek 1: evolutie van de inflatie (headline CPI) en van de kerninflatie (Core CPI) in de VS

MMI graph 1 - w26-1


Ondanks de bemoedigende cijfers oordeelt de Fed dat de vooruitgang die werd geboekt met het oog op het halen van de inflatiedoelstelling van 2% te bescheiden blijft. Ze wijzigde in juni de beleidsrente dan ook niet en zei er tegelijkertijd bij dat een renteverlaging zal afhangen van de toekomstige cijfers. Aandachtspunten blijven de werkgelegenheid en de lonen. De banencreatie blijft stevig. Ze overtrof de verwachtingen in mei (+272 000) en de stijging van het gemiddeld uurloon blijft hoog (4,1% op jaarbasis).1


De Fed lijkt zijn aandacht meer toe te spitsen op de inflatierisico’s dan op de algemene economische risico’s. De mediaanprojectie van de leden van het comité van de Fed (het zgn. Federal Open Market Committee) verwijst dan ook nog maar naar één enkele renteverlaging met 0,25% dit jaar. Van die leden verwachten er 4 geen enkele verlaging meer dit jaar, voorspellen er 7 ééntje, en gaan er 8 uit van twee renteverlagingen (zie grafiek 2).


Toch tonen de mediaanprojecties aan dat er nog vier verlagingen voorzien worden voor 2025, en nog eens vier extra voor 2026. De beleidsrente van de Fed zal dus wellicht nog dalen in de toekomst, en dat stelt de markten veeleer gerust.


Grafiek 2: renteprojecties van de leden van het Federal Open Market Committee

MMI graph 2 - w26-2


Rente dicteert de beurs?


In de tweede helft van 2023 zagen we een hoge correlatie of samenhang tussen de Amerikaanse beurs en de verwachtingen over de toekomstige beleidsrente. Verwachtte de markt meer rentedalingen dan was dat positief voor de beurs.


De forse opleving met bijna 10% van de S&P 500 tussen halfweg oktober tot het einde van 2023 viel bv. samen met een stijging van het aantal verwachte dalingen van de beleidsrente (nl. 4 keer 0,25%) en een daling van de Amerikaanse tienjaarsrente van 5% tot 3,8%.1


Een andere marktdynamiek in 2024


Sinds begin 2024 lijkt die samenhang tussen de rente en de S&P 500 omgekeerd. Moeten we ons daar zorgen over maken?


De markten lijken zich in elk geval geen zorgen te maken. De beleidsrente bleef stabiel omdat de economie weinig tekenen van afkoeling vertoont. De tienjaarsrente steeg zelfs: van 3,8% bij de start van het jaar tot 4,25%.1 Toch hield de beurs stand, ze klom zelfs hoger.


Rentevoeten die gedurende langere tijd hoog zouden blijven, kunnen een teken zijn van betere economische vooruitzichten die gunstig zijn voor de winstgroei van de bedrijven. De vooruitzichten voor de winstgroei van de bedrijven van de S&P 500 voor de eerstvolgende 12 maanden zijn overigens toegenomen in de loop van 2024 (grafiek 3). De winsten zouden de komende 12 maanden met 12% stijgen.


Grafiek 3: winstgroei van de bedrijven van de S&P 500 voor de eerstvolgende 12 maanden

MMI graph 3 - w26-1

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


We merken wel dat de waardering, met andere woorden de verwachte koers-winstverhouding voor de eerstvolgende 12 maanden, tot meer dan 20 gestegen is. Dat betekent dat de risicopremie of de extra vergoeding om in aandelen te beleggen de voorbije jaren aanzienlijk is afgenomen tot 0,6% op 12/6/2024.2


Er bestaan wel nog andere risico’s:

  • een economie die onverwacht vertraagt, waarbij tegelijkertijd de winstgroei zou afnemen, zelfs als de Fed snel ingrijpt met een verlaging van zijn beleidsrente.
  • een opflakkerende inflatie, waardoor de Fed zou kunnen overwegen de monetaire teugels strakker aan te halen.

Besluit


De nieuwe prognoses voor toekomstige renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank lijken geen grote belemmering te vormen voor de beurs. De inflatie zal wellicht verder afnemen waardoor de Fed naar het einde van het jaar een eerste renteverlaging zal doorvoeren. Als een recessie uitblijft en de inflatie flakkert niet op, dan kan de positieve stemming op de Amerikaanse beurs nog aanhouden.



1Bron: Refinitiv – 18-06-24
2De risicopremie is het omgekeerde van de koers-winstverhouding verminderd met de Amerikaanse tienjaarsrente.



Dit door Belfius Bank opgesteld en gepubliceerd document weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen individueel beleggingsadvies, noch een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen. De aangehaalde cijfers zijn een momentopname en kunnen veranderen.

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen.

Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die zijn uitgedrukt in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.