17 juli 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Het politieke nieuws blijft de beleggers beroeren. De Franse verkiezingsstorm is wat gaan liggen, nu blijkt dat geen enkele politieke partij haar wil kan doordrukken. Toch blijft het opletten geblazen want Frankrijk moet dringend zijn financiën op orde krijgen.
In de Verenigde Staten lijkt het erop dat de moordaanslag op Donald Trump zijn kansen nog vergroot. Op de financiële markten zagen we een duurdere dollar en bitcoin. De invloed op de Amerikaanse langetermijnrente is minder duidelijk.
Tot slot hebben enkele zwakkere economische cijfers en een verdere daling van de inflatie in juni ervoor gezorgd dat de markten quasi zeker zijn van een eerste rentedaling door de Amerikaanse centrale bank op 18 september.
Tegen deze achtergrond vinden beleggers het nog steeds moeilijk om hun geliefde grote techaandelen los te laten, maar krijgen stilaan toch interesse in andere sectoren bv. small caps, vastgoed, industrie of nutsbedrijven. We gaan in dit artikel dieper in op de door beleggers vaak vergeten nutssector.

Wat zijn nutsbedrijven?

Kort gezegd leveren ze essentiële diensten die onmisbaar zijn.

  • Waterdistributie en -beheer 
  • Inzameling en verwerking van afval
  • Distributie en beheer van energie

Net zoals bij de gasdistributie, zijn er enorme uitdagingen verbonden aan de elektriciteitsdistributie: hoe kan het elektriciteitsnetwerk worden aangepast om alle gedecentraliseerde productie-eenheden (zoals fotovoltaïsche, wind- en geothermische energie) te laten samenwerken op een veilige en efficiënte manier?

Nutsbedrijven als sleutel tot de groene transitie

Om onze samenleving koolstofvrij te maken, hebben we andere groene energiebronnen nodig, zoals wind, water of zonne-energie. Onze manier van reizen, ons verwarmings- en koelsysteem, onze communicatiemiddelen... allemaal onderdelen van ons dagelijks leven die continu evolueren. Maar ze vereisen een betrouwbaar en toegankelijk elektriciteitsnetwerk.

De overheid is zich terdege bewust van de uitdaging en voert wereldwijd ondersteunende maatregelen in die hun vruchten beginnen af te werpen.

Nutsbedrijven, een groeisector

Deze sector vereist zware investeringen. Een lagere rente wordt dan ook enthousiast onthaald, aangezien ze betere financieringsvoorwaarden oplevert.

Bovendien waren de beursprestaties van Utilities in het verleden eerder bescheiden, maar sinds het begin van het jaar is er verbetering merkbaar1.

Het moet gezegd: de vooruitzichten, onder invloed van de milieutransitie, zijn interessant. Bovendien zal de sector profiteren van de grotere vraag naar energie nodig om de AI-revolutie te ondersteunen. Volgens het Internationaal Energieagentschap zullen de wereldwijde investeringen in elektriciteitsnetwerken, die in 2022 330 miljard dollar bedroegen, tegen 2030 verdubbelen2.

Een voorbeeldonderneming

Het Spaanse Iberdrola, Europees sectorleider voor Enel en Engie en de op één na grootste speler wereldwijd, focust zich op 3 domeinen:

  • opwekking van hernieuwbare energie: 42.250 megawatt geïnstalleerd en grootste windenergieproducent van Europa en in de top 3 in de Verenigde Staten
  • netwerken: 1.280.000 kilometer geïnstalleerd om 100 miljoen mensen van stroom te voorzien
  • opslag: 100 miljoen kWh capaciteit en 20 miljoen kWh in aanbouw

In elk van die domeinen bestaan er talrijke investeringsprojecten. Zo wordt netwerkbeheer steeds meer toevertrouwd aan kunstmatige intelligentie om de betrouwbaarheid te verbeteren en de hoogste kwaliteitsnormen voor klanten te handhaven. Voor opslag wordt de voorkeur gegeven aan waterkrachttechnologie met pompopslag, die in 2026 een capaciteit van 120 miljoen kWh moet bereiken3.

Kortweg

De nutssector is een toekomstgerichte sector die de interesse van de beleggers wekt en de interessante vooruitzichten door de "groene en AI-revolutie".

1 Bron: Eikon - MSCI World +15,41%, MSCI World Utilities +9,65% (15-07-2024)

2 Bron: Executive summary – Electricity Grids and Secure Energy Transitions – Analysis - IEA

3 Bron: Eikon



Dit door Belfius opgesteld en gepubliceerd document weerspiegelt de visie van de bank op de financiële markten. Het bevat geen individueel beleggingsadvies, noch een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen.
De aangehaalde ondernemingen dienen enkel als voorbeeld, en het feit dat ze vermeld worden vormt geen aankoopaanbeveling.
Neem gerust contact op met uw financieel adviseur voor individueel beleggingsadvies. Hij of zij bekijkt samen met u de eventuele gevolgen van deze visie voor uw individuele beleggingsportefeuille.


Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen. De brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die zijn uitgedrukt in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, wat de meerwaarden positief of negatief kan beïnvloeden. Waar dit document verwijst naar een bepaalde fiscale behandeling, hangt die informatie af van de individuele situatie van elke belegger en kan ze veranderen.