06 augustus 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeiren
Investment Strategy


Aandelenmarkten wereldwijd vielen de voorbije weken sterk terug. Wat is er aan de hand? En heeft dit een invloed op de convicties van Belfius?

Vrees voor handelsoorlog

De Amerikaanse Nasdaq daalde op 17 juli met 2,8%, de grootste dagelijkse daling sinds 2022. De aandelenindex werd naar beneden getrokken door chipmakers zoals Nvidia (-6,6%). De daling werd initieel teweeggebracht door de vrees voor een nieuwe handelsoorlog met China. Presidentskandidaat Trump gaf immers aan een importtarief van maar liefst 60% te heffen. De geruchten dat President Biden restricties zou opleggen aan bedrijven die chips verhandelen met China gooiden nog meer olie op het vuur. Biden zou volgens Bloomberg namelijk overwegen controle uit te voeren op elk product dat Amerikaanse technologie bevat, hoe beperkt ook. Ook niet-Amerikaanse chipbedrijven werden hierdoor getroffen. ASML bijvoorbeeld daalde fors, omwille van de mogelijke impact op de verkoopcijfers.

Recessievrees

De werkloosheidsgraad steeg in juli meer dan verwacht. Dit leidde tot zorgen om de Amerikaanse economie. Deze zorgen lijken overdreven. Jobcreatie blijft erg sterk, en de arbeidsmarkt in zijn geheel lijkt robuust. Volgende week leggen we in meer detail uit waarom de Amerikaanse economie nog steeds in erg goede staat is.

Structureel of tijdelijk?

De verrassende rol van de Japanse yen

De correctie zette zich na midden juli door. Toch lijkt de daling niet structureel, maar eerder tijdelijk. We leggen uit waarom.

Eerst en vooral lijkt de Japanse yen een verrassende rol te hebben in de recente daling. De munt is sinds 2021 met bijna 50% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze daling is de laatste twee jaar vrij stabiel, en leidde daarom ook een populaire strategie van hedge funds1. Veel van deze fondsen lenen immers Japanse yen aan een extreem lage rente (de rente in Japan ligt nog steeds dicht bij 0%), om die dan om te zetten naar Amerikaanse dollars en te beleggen in Amerikaanse obligaties met een hoge rente. Deze strategie heeft 2 jaar uitstekend gewerkt, maar levert problemen op nu de yen plots sterk stijgt ten opzichte van de dollar. Nu speculanten massaal hun verlieslatende posities willen sluiten, zijn ze gedwongen Amerikaanse aandelen te verkopen.

Op die manier zorgt de stijging van de yen dus ook voor de verkoop van technologieaandelen. Dergelijke fenomenen leiden vaak tot korte, soms scherpe dalingen van de markt, maar zelden tot een langdurige correctie. Integendeel, in zekere zin is de correctie zelfs gezond. De sterke, stabiele stijging van technologieaandelen de voorbije maanden, zorgde ervoor dat veel beleggers ze massaal kochten. Speculanten, vaak hedge funds, kochten deze aandelen vaak met geleend geld. Een korte daling kan ervoor zorgen dat het schuldniveau opnieuw wordt afgebouwd, en de markt stabieler kan worden.

Teleurstellende kwartaalresultaten

De daling van techologieaandelen werd daarnaast versterkt door teleurstellende kwartaalresultaten. Microsoft en Alphabet (moederbedrijf van Google) slaagden er niet in de verwachtingen te overtreffen. Misschien waren deze verwachtingen iets te overdreven. Microsoft slaagde er immers wel in om meer omzet én meer winst dan verwacht te rapporteren. Het was het cloud-segment van het bedrijf dat uiteindelijk het aandeel deed dalen. De omzet vanuit clouddiensten steeg met maar liefst 29% vergeleken met vorig jaar. De markt verwachtte echter 31%.

De markt was erg gefocust op deze tak van Microsoft omdat het sterk gerelateerd is met artificiële intelligentie. Artificiële intelligentie heeft namelijk nood aan veel rekenkracht, die door Microsoft ter beschikking wordt gesteld via clouddiensten. Dat de markt zo streng is wat betreft de winsten die rechtstreeks worden gegenereerd vanuit het AI-thema, is op zich gezond. Het bewijst dat er van een bubbel geen sprake is, en dat de markt harde winstcijfers nodig heeft om te kunnen stijgen.

Langetermijnconvictie

We blijven constructief ten opzichte van aandelen. De daling is eerder markttechnisch van aard en lijkt niet structureel. Mocht de turbulentie op de markten lang blijven aanhouden, is een tussenkomst van de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk. Dit zou de markten opnieuw kunnen ondersteunen.

Als we de resultaten even in perspectief plaatsen, zien we dat winsten vanuit artificiële intelligentie nog steeds een sterke groei vertonen. Artificiële intelligentie is een disruptieve technologie die onze maatschappij kan veranderen, en daarbovenop erg winstgevend lijkt, zowel voor technologieaandelen als voor chipmakers. Technologie blijft dan ook een belangrijke langetermijnconvictie van Belfius. Scherpe dalingen binnen de sector kunnen dan ook interessante beleggingsopportuniteiten zijn.

1 Dit zijn beleggingsfondsen die doorgaans enkel open staan voor grote vermogens en vaak speculatieve posities innemen.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille. De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.


De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.