11 september 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy



Sinds september 2022 kent de Belgische sterindex Bel 20 een moeilijk parcours. De laatste weken zien we een kentering die hopelijk nog wat langer kan duren.

Op onderstaande grafiek ziet u dat de Bel 20 de afgelopen 10 jaar vaak beter presteerde dan de brede Europese beursindex Stoxx 600. In 2023 kon de Bel 20 echter geen potten breken. De afwijkende sectorale samenstelling verklaarde de mindere prestatie.


Grafiek: Prestatie van de Bel 20 vergeleken met de brede Europese beursindex Stoxx 600 de afgelopen 10 jaar en ingezoomd in 2024

graph total return

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen

Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze indexen vindt u op live.euronext.com en stoxx.com




graph Europe 600


Mindere prestatie in 2023 door weinig technologie

In 2023 werd de Europese Stoxx 600 gedreven door de sterke prestaties van grote bedrijven uit de technologie-, luxe- en de auto-sector1. Sectoren die we (bijna) niet terugvinden in de Bel 20.


Veel bedrijven in de Bel 20 zijn gevoelig aan de rente. Zo telt de Bel 20 heel wat vastgoedspelers. De hoge rente zette in 2023 de vastgoedsector onder druk. Ook de financiële sector blijft sterk vertegenwoordigd in de index. De kredietverlening viel echter terug en de hogere rente wakkerde de concurrentie aan. De relatieve overweging van de Bel 20 in beide sectoren en het zeer kleine gewicht aan technologie verklaren de mindere prestatie sinds september 2022.


Bovendien had de belegger in 2023 vooral oog voor de zeer grote multinationals op de beurs, terwijl in Brussel veel kleine en middelgrote ondernemingen noteren en onze multinationals niet goed presteerden. Bierbrouwer Inbev kende een annus horribilis in 2023 en het farmabedrijf UCB kon de beleggers nog niet overtuigen in 2023.


2024 ommekeer onder impuls gezondheids- en vastgoedsector

De tegenwind van 2023 keert stilaan en Belgische aandelen zullen misschien wel profiteren van wat extra rugwind.


De defensieve gezondheidssector komt terug op het vizier van de beleggers. Het biotechbedrijf Argenx zag zijn beurskoers dit jaar al met 36 % stijgen, UCB met maar liefst 105 %. Bij Argenx is de recente beursstijging te danken aan de goedkeuring door de FDA voor een nieuwe indicatie van hun vlaggenschipproduct Vyvgart, terwijl UCB groot succes heeft geboekt met hun psoriasismiddel Bimzelx 2.


De rentestijging is achter de rug en de Europese Centrale Bank heeft in juni voor het eerst haar officiële kortetermijnrente verlaagd, een 2de verlaging zit er wellicht op 12 september aan te komen. Extra renteverlagingen in 2025 zijn nog mogelijk. De verdere daling van de inflatie maakt dat de langetermijnrentes wat gedaald zijn. Goed nieuws voor de vastgoed en financiële sector.


Vanuit de vastgoedsector zien we positieve signalen:

  • hoopgevende bedrijfsresultaten waarbij sommige spelers de huurprijzen meer verhoogden dan de inflatie
  • kapitaalsverhogingen die overingetekend werden, wat op hernieuwde interesse wijst
  • vraag naar studentenkamers, magazijnen of goed gelegen winkels blijft groot

Kleinere bedrijven die vaak meer schulden hebben dan grotere bedrijven hebben baat bij lagere rentevoeten. Op de Belgische beurs vinden we vele kleinere bedrijven, die bovendien vaak nog deels in familiale handen zijn, een troef in volatiele beurstijden.


Veel Belgische bedrijven worden internationaal erkend als leider in hun sector en krijgen stilaan terug een plaats in portefeuilles van Europese institutionele beleggers. Op de Brusselse beurs noteren ook heel wat holdings, vaak met een aantrekkelijke décote of korting t.o.v. de intrinsieke waarde (of de waarde van de individuele belangen die de holding aanhoudt). Meestal bieden ze een aantrekkelijk dividendrendement, een extra troef als de rente daalt.


Besluit

Belgische aandelen verdienen dus zeker hun plaats in een goed gespreide aandelenportefeuille. Wie voor individuele aandelen kiest, werkt met een limietkoers want niet alle Belgische aandelen zijn even liquide. Weet ook dat de Bel 20 index een vrij geconcentreerde index is waarbij de prestaties van de grootste bedrijven (AB Inbev, UCB, KBC, Argenx) bepalend kunnen zijn. Een actief beheerd fonds van Belgische aandelen kan een betere oplossing zijn.




1 Bron: Refinitiv – prestatie tussen 31-12-23 en 03-09-24. Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen
2 Source : Refinitiv – prestations entre le 31-12-23 et le 03-09-24. Les rendements du passé ne constituent pas un indicateur fiable des rendements futurs



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen. De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling. Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur voor persoonlijk beleggingsadvies, die samen met u de mogelijke gevolgen zal onderzoeken die deze visie kan hebben voor uw individuele beleggingsportefeuille.