2 oktober 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Robbe Van Hauwermeiren

Robbe Van Hauwermeire
Investment Strategy


Stimulus centrale bank doet markt (lichtjes) opveren

Dinsdag 24 september kondigde de Chinese centrale bank een groot stimuluspakket aan om de Chinese economie opnieuw uit het slop te halen. De centrale bank verlaagde niet alleen de beleidsrente, maar ook de hypotheekrente en de reserveverplichting voor commerciële banken. Een lagere hypotheekrente moet de vastgoedsector ondersteunen, terwijl een lagere reserveverplichting banken aanmoedigt om meer kredieten te verschaffen. Daarnaast kondigde de centrale bank aan om liquiditeit te injecteren in de Chinese aandelenmarkt.

Dit is de eerste keer dat de Chinese centrale bank zo direct ingrijpt in de vastgoed- en aandelenmarkt. Daarbovenop kondigde de Chinese overheid aan maar liefst 2 biljoen yuan (256 miljard euro) uit te geven om de Chinese consumptie te stimuleren en lokale overheden te ondersteunen.

Chinese aandelen, al enkele jaren onder druk, reageerden erg positief op het nieuws. Verschillende kranten berichtten dan ook over de "rebound" van Chinese aandelen. Het is belangrijk om deze rebound in perspectief te plaatsen. De grafiek hieronder toont het rendement op langere termijn van Chinese aandelen (rood), vergeleken met wereldwijde aandelen (grijs).

De grafiek hieronder toont het rendement op langere termijn van Chinese aandelen (rood), vergeleken met wereldwijde aandelen (grijs).

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index vindt u op https://www.msci.com/documents/10199/178e6643-6ae6-47b9-82be-e1fc565ededb en https://www.msci.com/documents/10199/255599/msci-china-index.pdf.

Chinese aandelen kunnen op korte termijn profiteren van de omvangrijke stimulus van de Chinese centrale bank. Op lange termijn blijven de vooruitzichten echter zwak.

Maatregelen kunnen structurele problemen niet doen verdwijnen

China kampt met ernstige structurele problemen. De slecht presterende aandelenmarkt is hier een gevolg van. De Chinese centrale bank geeft met haar steunmaatregelen de markt op korte termijn een boost, maar of de langeretermijnproblemen van China hiermee verholpen zijn valt te betwijfelen.

Demografische crisis

Ten eerste heeft China te leiden onder een demografische crisis. De totale bevolking neemt af (grafiek links) en zal naar verwachting blijven afnemen. China kampt daarnaast ook met een vergrijzende bevolking, waardoor de werkende bevolking al meer dan 10 jaar niet meer stijgt (grafiek rechts). Dit in sterk contrast met bijvoorbeeld India, waar demografische trends wel positief zijn. Monetaire stimulus kan deze langetermijntrend niet doen keren.

grafiek 2

Vastgoedcrisis

In het verleden werd Chinese groei voor een stuk hooggehouden door de bouw van infrastructuur en vastgoedprojecten, mogelijk gemaakt door makkelijk verkrijgbare leningen. Dit heeft geleid tot een vastgoedbubbel die onder andere door de dalende bevolking onder druk komt te staan. Het faillissement van enkele grote vastgoedontwikkelaars heeft de hele vastgoedsector in China in een crisis doen storten. De grafiek hieronder geeft het rendement van Chinese vastgoedaandelen weer, vergeleken met de rest van de wereld.

grafiek 3

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index vindt u op https://www.msci.com/documents/10199/0dc1184b-e692-418a-a181-5a9b8fcfa2a3 en https://www.msci.com/documents/10199/316c28fd-e9c6-046b-7ec3-734acf48aceb.

Het verlagen van de hypotheekrente kan op korte termijn aandelen doen opveren. Maar de Chinese demografie leidt helaas tot een fundamenteel lagere vraag, en een vastgoedmarkt met een structureel overaanbod.

Destructie ondernemerschap en innovatie

De houding van de Chinese overheid ten opzichte van haar eigen technologiesector heeft Chinese innovatie blijvend beschadigd. De Chinese overheid achtte haar grote technologiebedrijven te machtig, en nam stappen om hun macht te beperken. Dit ging van het opleggen van zware sancties voor het schenden van competitierecht of misbruiken van monopolies, tot het opsplitsen van de activiteiten van enkele grote technologiebedrijven. Hoewel het hiermee de eigen binnenlandse macht deed toenemen, kelderde de competitiviteit van de Chinese technologiesector op wereldniveau.

grafiek 4

Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index vindt u op https://www.nasdaq.com/market-activity/index/ndx en https://www.hsi.com.hk/

De grafiek bovenaan vergelijkt het rendement van Chinese technologieaandelen (grijs) met het rendement van de Nasdaq 100, een aandelenkorf met voornamelijk Amerikaanse technologieaandelen. De situatie in China is sinds 2021 schrijnend. Het harde beleid van de Chinese overheid tegen haar eigen sector heeft (buitenlandse) investeerders blijvend afgeschrikt. De honger naar innovatie die tot 2021 wel aanwezig was in China, is voor een groot stuk verdwenen.

Daarnaast voerden de Verenigde Staten in 2022 een verbod in om chips te exporteren naar China, waardoor China een structureel tekort aan chips heeft. Dit betekent bijvoorbeeld dat China niet over genoeg rekenkracht beschikt om haar capaciteiten in artificiële intelligentie verder uit te bouwen.

De vertraging die China sinds 2021 heeft opgelopen in de globale technologische race is gigantisch. Massale investeringen zijn essentieel als China op technologisch gebied opnieuw een belangrijke rol wil spelen. Meer nog, een fundamentele wijziging van het beleid van de Chinese overheid, waarin groei en ondernemerschap opnieuw wordt aangemoedigd, is noodzakelijk.

Zwakke Chinese consument

De vastgoedcrisis heeft er mee voor gezorgd dat consumentenvertrouwen in China historisch laag ligt. De vraag naar kredieten, zowel bij consumenten als bedrijven, ligt dan ook erg laag. Door een daling van de rente zal de consument niet plots opnieuw beginnen consumeren.

Schommelingen verzekerd

De Chinese stimulusmaatregelen hebben geleid tot een beperkt herstel van de Chinese markt. Een structurele omkering van de trend lijkt echter niet aan de orde. Fundamentele problemen vereisen fundamentele oplossingen. Tot dusver lijkt China geen structurele oplossingen te hebben voor haar demografische problemen, de vastgoedcrisis, de slabakkende technologiesector en de ongelukkige consument. De stimulusmaatregelen zullen een zware economische problemen een klein beetje minder zwaar maken. De vooruitzichten op lange termijn blijven dus erg negatief.

Aan de andere kant kunnen de stimulusmaatregen de markten op korte termijn nog even hoger duwen. Een van de maatregelen die de Chinese centrale bank aankondigde is het goedkoop verschaffen van leningen aan beleggers om Chinese aandelen te kopen (of aan Chinese bedrijven om eigen aandelen op te kopen). Dit programma heeft een grote van meer dan 100 miljard euro. Als je weet dat de Chinese markt maar ongeveer 10 000 miljard euro waard is, kan dit wel degelijk een effect hebben. De Chinese aandelenmarkt kan dus op korte termijn hoger worden geduwd door beleggers die, aangemoedigd door de Chinese centrale bank, met goedkope schulden Chinese aandelen kopen.

Beleggingsstrategie

Op de lange termijn blijven de vooruitzichten in China slecht. Wat betreft regio’s verkiezen we nog steeds Amerikaanse aandelen, omdat we liefst beleggen in economieën met sterke langetermijnvooruitzichten. Door de portefeuille daarnaast ook globaal te diversifiëren, kunnen beleggers echter ook profiteren van een eventuele stijging van Chinese aandelen op korte termijn. We beleggen dan ook liefst gediversifieerd in opkomende landen, waar China deel van uitmaakt. Op die manier zijn we ook belegd in landen zoals India, die wel sterke vooruitzichten bieden op lange termijn.



Dit door Belfius Bank opgesteld en gepubliceerd document weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen individueel beleggingsadvies, noch een beleggingsaanbeveling of onafhankelijke research op het vlak van beleggingen. Bent u op zoek naar persoonlijk beleggingsadvies, dan kan u zich altijd wenden tot uw financieel adviseur, die graag samen met u de eventuele gevolgen van die visie op uw persoonlijke beleggingsportefeuille zal nagaan. De aangehaalde cijfers zijn momentopnames en kunnen dus evolueren.


Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten. Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.