16 oktober 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Macro-economische cijfers en de acties van de centrale bankiers, het lijkt alsof de beurs alleen daar aandacht voor heeft. Hoedt u voor de waan van de dag en blijf het bredere plaatje bekijken.

Laten we beginnen met enkele recente gegevens uit de Verenigde Staten. Alle aandacht van de beleggers lijkt te gaan naar de Amerikaanse centrale bank. Ze willen een antwoord op de vraag of, wanneer en met hoeveel basispunten de rente zal verlaagd worden. Cijfers over inflatie en werkgelegenheid kunnen een tipje van de sluier lichten.

Donderdag "daalde of steeg" de inflatie in de VS heel licht, afhankelijk van hoe je het bekijkt. In augustus bedroeg de inflatie 2,5% op jaarbasis en in september 2,4%. Maar de verwachtingen waren 2,3%... even kleurden de beurzen lichtrood.

Het lijkt erop dat de Fed - de Amerikaanse centrale bank - zich in een ongemakkelijke situatie bevindt, gevangen tussen een

  • inflatie die niet zo snel daalt (argument voor het behoud van de huidige rente)
  • een arbeidsmarkt die wat afkoelt, maar nog sterk is
  • en een consument die wat minder vertrouwen heeft in de toekomst (argument voor een rentedaling).

Antwoord op 7 november. De onafhankelijkheid van de Fed is heilig. De rente verlagen 2 dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou als een politiek signaal gezien kunnen worden en misschien een extra reden om te wachten tot december.

Beleidsrente in de eurozone

De Europese Centrale Bank maakt op donderdag 17 oktober haar besluit bekend, maar de richting lijkt duidelijker. Veel mensen - zowel markten als economen - verwachten dat het belangrijkste rentetarief met 0,25% verlaagd wordt tot 3,25%. Gouverneur Pierre Wunsch van de Belgische Nationale Bank staat wel nog op de rem voor een renteknip. Zijn argument: de inflatie is nog steeds te hoog en de geopolitieke spanningen kunnen de energiekosten verder opdrijven.

Overdreven marktreactie

We hebben onlangs gezien dat de markten (over)reageren op het minste economische nieuws. Dit was bijvoorbeeld het geval op 5 augustus, toen een slecht Amerikaans werkgelegenheidsrapport alle aandelenmarkten deed kelderen, op een totaal overdreven manier.

In China boekten de aandelenmarkten dan weer stevige winsten na monetaire steunmaatregelen die de interesse van beleggers aanwakkerden. Een deel van de winst ging al verloren. De maatregelen zijn wellicht onvoldoende om het tij te keren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de groeidoelstelling van 5% dit jaar gehaald zal worden. Op 12 oktober kwam de Chinese minister van Financiën met nieuwe budgettaire maatregelen, maar concrete details over bedragen bleven uit.

Beurzen leggen onzekerheden naast zich neer

Oorlog in het Midden-Oosten en Oekraïne, verkiezingen in de VS, grote overheidstekorten in de eurozone en de VS, handelsgeschillen met China, natuurrampen, … de aandelenmarkten trekken er zich weinig van aan. De Amerikaanse beursindex S&P 500 blijft records breken, het laatste dateert van vrijdag 11 oktober, het 45ste al van het beursjaar 2024.

Op zoek naar een marktkompas?

De Citi Economic Surprise Index (CESI), een instrument dat door veel beleggers wordt gebruikt, meet de mate waarin werkelijke economische gegevens afwijken van de verwachtingen van analisten. Concreet worden gepubliceerde economische gegevens (zoals economische groei, inflatie, werkgelegenheidscijfers, enz.) vergeleken met de prognoses van analisten voor diezelfde gegevens. Als de cijfers beter zijn dan verwacht, stijgt de indicator.

grafiek 1

De bijgevoegde grafiek toont de historiek van de CESI-indicator van het afgelopen jaar. In de VS is de barometer al een aantal maanden positief, dus betere cijfers dan verwacht.

Zoals bij elke indicator moeten de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen:

  • want afhankelijk van de kwaliteit van de voorspellingen. Te optimistische of te pessimistische voorspellingen kunnen de resultaten verstoren.
  • De CESI-indicator kan veel schommelen en
  • houdt geen rekening met de wereldwijde economische context.

Dus voordat je het gebruikt, is het belangrijk om te begrijpen wat het betekent en vooral wat het niet betekent.

Als belegger is het natuurlijk belangrijk om op de hoogte te blijven van economisch en financieel nieuws. Maar het is net zo belangrijk om deze informatie kritisch te volgen en in een mondiale context te kunnen plaatsen.



Dit document, geschreven en gepubliceerd door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank weer en bevat geen persoonlijk beleggingsadvies, beleggingsaanbevelingen of onafhankelijk beleggingsonderzoek. De vermelde cijfers weerspiegelen een situatie op een bepaald moment en zijn onderhevig aan wijzigingen. De aangehaalde ondernemingen dienen enkel als voorbeeld, en het feit dat ze vermeld worden vormt geen aankoopaanbeveling.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.