Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Robbe Van Hauwermeire
Investment Strategy
14 november 2024
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Robbe Van Hauwermeire
Investment Strategy
De verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten heeft de voorbije week de markt gedomineerd. Het verwachte pro-groeibeleid van Trump en het vooruitzicht op minder belastingen en minder regulering, deed de Amerikaanse aandelenmarkt fors stijgen. Regio’s en sectoren die getroffen kunnen worden door importtarieven bleven achter. Het risico op iets hogere inflatie, gedreven door importtarieven en een streng migratiebeleid, deed de rente stijgen en obligatieprijzen dalen.
Hoewel Trumps pro-groeibeleid eerder ondersteunend is voor de olieprijs (meer groei leidt tot een hogere vraag naar olie), ging de olieprijs lager na de verkiezing van Trump. De belangrijkste reden hiervoor is de belofte van Trump om meer olie te produceren. Trump scandeerde tijdens zijn campagne meermaals "drill, baby, drill", een slogan die al een tijdje meegaat in republikeinse campagnes van onder andere Sarah Palin. Minder regulering, met bijvoorbeeld het opheffen van beperkingen ter bescherming van het milieu, moeten de Amerikaanse olieproductie verder ondersteunen en de olieprijs lager duwen.
Al in 2018 staken de Verenigde Staten Saudi-Arabië voorbij als grootste olieproducent. En ook onder President Biden steeg de Amerikaanse olieproductie naar nieuwe hoogtes.
Door de stijgende Amerikaanse olieproductie is het marktaandeel van de OPEC in de globale oliemarkt aanzienlijk afgenomen. In jaren ’70 had de OPEC nog ongeveer de helft van de olieproductie in handen. Eind 2023 bedroeg dit minder dan 27%.1 Dit heeft grote gevolgen voor de oliemarkt. Toen de OPEC de oliemarkt domineerde, konden ze gemakkelijk de olieprijs manipuleren met productieverlagingen. Vandaag is dit een stuk moeilijker. De OPEC probeert nog steeds de olieprijs te ondersteunen met productiebeperkingen, maar geeft op deze manier ook steeds meer marktaandeel weg aan de Verenigde Staten.
De OPEC kan dus niet langer onbeperkt de olieproductie verlagen om de olieprijs hoger te drijven. Daarbovenop is de olieproductiekost in Saudi-Arabië een stuk lager dan in de Verenigde Staten. In een omgeving van hoge globale olieproductie aan een lagere prijs, zou dus voornamelijk Saudi-Arabië kunnen profiteren. Het is dus niet uitgesloten dat de OPEC de Verenigde Staten volgt in een strategie van hogere volumes.
Een lage olieprijs is doorgaans goed nieuws voor de globale economische groei. Dit betekent namelijk dat productiekosten relatief laag blijven, waardoor marges van bedrijven minder onder druk staan. De lagere energiekosten van huishoudens betekenen ook dat koopkracht stijgt en consumptie wordt ondersteund.
Dankzij de lagere olieprijs is ook het risico op een recessie aanzienlijk gedaald. Historisch gezien wordt zo goed als elke recessie voorafgegaan door een forse stijging van de olieprijs (met uitzondering van 2020, toen COVID een economische crisis veroorzaakte).
De lagere olieprijs kan dus globale aandelenmarkten ondersteunen. Onder Trump kan de olieprijs verder dalen. Een lagere olieprijs kan daarnaast het inflatoire effect van enkele van Trumps maatregelen, zoals hogere importtarieven en een streng migratiebeleid, voor een stuk compenseren.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur voor persoonlijk beleggingsadvies, die samen met u de mogelijke gevolgen zal onderzoeken die deze visie kan hebben voor uw individuele beleggingsportefeuille.