27 november 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

Is investeren in Amerikaanse technologieaandelen nog steeds een goed idee?

We gaan dit bekijken via de 3 pijlers die waarderingsniveaus bepalen: macro-economie, geopolitiek en intrinsieke bedrijfsgegevens.

Een andere macro-economische context

De economische kloof tussen de VS en de eurozone wordt steeds groter. Dat bleek vrijdag 22 november opnieuw bij de publicatie van de PMI-vertrouwensbarometers1.

  • In de VS steeg het vertrouwen bij de ondernemers uit de dienstensector sterk, en overtrof het zelfs de verwachtingen. Met 57 punten noteert de index ruim boven de 50-drempel wat wijst op sterke toekomstige groeiverwachtingen. De PMI voor de industrie steeg tot 48,8. De kaap van 50 punten komt stilaan in zicht.
  • In de eurozone blijft het vertrouwen dalen. De PMI voor de industrie staat op slechts 45,2 wat wijst op veel pessimisme bij de Europese ondernemers. Zorgwekkend is dat ook de ondernemers van de dienstensector voor het eerst hun activiteiten zien afnemen.

Belfius Research verwacht dat de ECB tijdens haar vergadering op 12 december de officiële kortetermijnrente zal verlagen met 0,25% om weer wat brandstof in de economische machine te pompen.

De Amerikaanse centrale bank staat daarentegen voor een dilemma: zal ze doorgaan met het verlagen van de rente terwijl de Amerikaanse economie in goede vorm lijkt te zijn en de laatste inflatiecijfers laten zien dat deze nog niet volledig onder controle is?

Tegenstrijdige geopolitieke factoren

De politieke situatie is erg gespannen in Frankrijk, waar de regering-Barnier elk moment kan ontploffen. In Duitsland stellen de vervroegde verkiezingen de markten niet gerust. En bij de Europese Commissie was de installatie van het toekomstige team geen pretje, integendeel...

In de VS heeft de verkozen president Trump nu 2 jaar de vrije hand om zijn programma uit te voeren. Dit brengt momenteel nog heel wat onzekerheid met zich mee over de richting die hij zal inslaan.

Europa is gevoeliger dan de Verenigde Staten voor:

  • escalatie van het conflict in Oekraïne
  • het conflict in het Midden-Oosten en de gevolgen daarvan voor de olieprijzen
  • het invoeren van handelsrechten en mogelijke handelsspanningen

En hoe zit het met de bedrijven?

De laatste kwartaalresultaten bevestigen een vertraging in Europa, vooral in de luxegoederen- en autosector, in tegenstelling tot de VS, die wordt aangedreven door de bank- en technologiesector.

Terwijl 76% van de S&P 500-bedrijven de verwachtingen overtreft, stijgt dit cijfer naar 92% voor Amerikaanse technologieaandelen alleen2. Al met al een zeer goed rapport.

Technologie, dan...

Vorige week werd er door de hele financiële gemeenschap reikhalzend uitgekeken naar de kwartaalresultaten van Nvidia, 's werelds grootste beursgenoteerde onderneming. De resultaten overtroffen over de hele linie de verwachtingen, met een nettowinst van 19,3 miljard dollar, een bedrag dat meer dan verdubbeld is ten opzichte van een jaar eerder. Bovendien verwacht de halfgeleiderreus voor het huidige kwartaal een omzet van ongeveer 37,5 miljard dollar, vergeleken met de 37,09 miljard dollar die analisten hadden voorspeld.3

Gezien deze cijfers is het niet verwonderlijk dat de aandelenkoersen van de Amerikaanse Magnificent 7 de hoogte in gaan. Sinds het begin van het jaar: Nvidia 190% hoger, Meta 60% hoger...

En toekomstige renteverlagingen zullen deze sector nog meer ondersteunen!

Maar technologie gaat niet alleen over kunstmatige intelligentie en halfgeleiders. De markt begint een hernieuwde honger te vertonen naar softwareontwikkelaars, van wie de waarderingen iets betaalbaarder zijn.

Het adagium "leg niet al uw eieren in één mandje" krijgt nog meer betekenis: technologie heeft de markten de afgelopen jaren gedreven en zal dat blijven doen, maar binnen de technofamilie moeten we niet aarzelen om onze beleggingen te diversifiëren. En er zijn genoeg manieren om dat te doen!



1 Bron: U kan de PMI-cijfers raadplegen op https://tradingeconomics.com/
2 Bron: Refinitiv
3 Bron: Refinitiv



Dit document, geschreven en gepubliceerd door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen persoonlijk beleggingsadvies, beleggingsaanbevelingen of onafhankelijk beleggingsonderzoek. De vermelde cijfers weerspiegelen de situatie op een bepaald moment en zijn onderhevig aan wijzigingen.

In het verleden behaalde resultaten, simulaties van in het verleden behaalde resultaten en voorspellingen van toekomstige resultaten van een financieel instrument, financiële index, beleggingsstrategie of dienst zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen worden beïnvloed door provisies, vergoedingen en andere kosten. Prestaties uitgedrukt in een andere valuta dan die van het land waar de belegger woont, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die een positieve of negatieve impact kunnen hebben op de resultaten. Wanneer in dit document wordt verwezen naar een bepaalde fiscale behandeling, is dergelijke informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze aan verandering onderhevig zijn.

De genoemde bedrijven zijn slechts voorbeelden en hun vermelding houdt geen koopaanbeveling in.

Aarzel niet om contact op te nemen met uw financieel adviseur voor persoonlijk beleggingsadvies, die samen met u de mogelijke gevolgen van deze visie voor uw individuele beleggingsportefeuille zal onderzoeken.