4 december 2024

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy


Klimaatverandering is een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende decennia. En toch lijkt het klimaat niet de prioriteit van de beleggers te zijn. Die hadden de afgelopen 2 jaar vooral oog voor één thema Artificiële Intelligentie.
De politiek maakte zowel in de Verenigde Staten als in de EU heel wat middelen vrij om investeringen in schone energie aan te moedigen. Toch wordt dit niet weerspiegeld in de beurskoersen van die bedrijven.

Grafiek: Evolutie beursindex

Grafiek: Evolutie beursindex "schone energie" afgelopen 5 jaar

Bij een index van het type 'Total Return' worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type 'Price'). Meer informatie over deze index vindt u op S&P Global Clean Energy Index | S&P Dow Jones Indices (spglobal.com).

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.



Moeilijke economische situatie voor schone energie


De afgelopen drie jaar waren niet gemakkelijk voor de sector van de hernieuwbare energie. Oorzaak:

  • Het zijn kapitaalsintensieve bedrijven die sterk geleden hebben onder de gestegen rente.
  • Noodzakelijke grondstoffen waren duur zoals bv. metalen voor windturbines, koper voor elektrische bedrading, lithium en nikkel voor elektrische batterijen, … Door de vertraging van de Chinese economie zijn de prijzen de laatste 2 jaar wel terug gedaald.
  • De sector van zonne-energie kreeg te maken met sterke concurrentie uit China dat met een overcapaciteit kampt.
  • De gedaalde olie- en gasprijzen maken groene technologieën minder aantrekkelijk.


Maakt Trump het erger voor groen en schoon?


Trump zal zeer waarschijnlijk een beleid voeren dat de productie van olie en gas bevordert, en hij zal zeker proberen een aantal "groene" subsidies van de regering Biden terug te draaien. Trump is op zich niet tegen groene energie, hij is vooral tegen overheidssubsidies.


Het researchbureau Capital Economics1 verwacht dat de invloed van Trump op het Amerikaanse klimaatbeleid niet zo groot zal zijn. Waarom?

  • Ook vandaag zijn de VS niet echt een baken van groen leiderschap. Ongeacht wie aan het roer staat: economische, energie- en nationale veiligheidsdoelen hebben voorrang op groen beleid.
  • Het grootste deel van de groene investeringen onder Biden is naar batterijtechnologie gegaan omdat de VS minder lithium-ion batterijen uit China willen importeren. Doel: China's ontluikende leiderschap in groene technologie uitdagen. Dat is zeker iets waar Trump zich in kan vinden! Bovendien gebeuren heel wat investeringen in Republikeinse staten.
  • Veel wetgeving tot het bevorderen van schone energie zit op het niveau van de staten en niet federaal. 20 staten hebben zich aangesloten bij de Clean Energy State Alliance (CESA)2 een organisatie die zich richt op het bevorderen van schone energievoorziening. De Republikeinse oliestaat Texas is eveneens lid van CESA en ondertussen is Texas de grootste wind- en zonneproducent van de VS.

Trump is geen stap vooruit op het gebied van klimaatbeleid, maar het aandeel van hernieuwbare energiebronnen zal, ook in de VS, verder toenemen. Net zoals dat het geval was tijdens de eerste ambtstermijn van Trump.


Bovendien zal de vraag naar elektriciteit door o.a. het gebruik van Artificiële Intelligentie alleen maar toenemen. De techgiganten zijn zich daarvan bewust. Bedrijven als Microsoft en Amazon zijn milieubewust en verdiepen zich in schone energie om aan hun energiebehoeften te voldoen3.



Hernieuwbare energie is een blijvertje


Niet alle tegenwind is al gaan liggen, maar de scherpe daling van de klimaataandelen biedt stilaan kansen. Op korte termijn kunnen de schommelingen nog groot zijn. Op lange termijn is het duidelijk dat de investeringen in schone energie niet zullen stoppen, zeker nu de technologieën "volwassen" en concurrentieel zijn.


We staan nog steeds voor enorme uitdagingen op het gebied van klimaatverandering. Dat gaat veel breder dan hernieuwbare energie uiteraard. Ook sectoren zoals halfgeleiders, groene gebouwen, elektriciteitsnetten en elektrische auto's spelen een belangrijke rol.


Onze economie zal bovendien circulair worden. Dat betekent rekening houden met een efficiënt gebruik van de beperkte grondstoffen en nadenken over hergebruik en recyclage op het einde van de levensduur van een product. Bedrijven die daar nu al mee bezig zijn, hebben een stapje voor wat zich zal vertalen in hun beurskoersen.



1 Capital Economics: How big a blow would Trump deal to green policy? – 25-06-2024 capitaleconomics.com

2 Clean Energy States Alliance

3 Green and Clean: Is bad news already priced in? BCA Research – 18-11-2024



Dit document, dat werd opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. 

Rendementen uit het verleden, simulaties van rendementen uit het verleden en de voorspelde toekomstige rendementen van een financieel instrument, een financiële index, een strategie of een beleggingsdienst, zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige rendementen.

Brutorendementen kunnen worden beïnvloed door provisielonen, kosten en andere lasten. Rendementen die uitgedrukt zijn in een andere munt dan die van de woonstaat van de belegger, zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, die de meerwaarden positief of negatief kunnen beïnvloeden.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.

Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur, die graag met u bekijkt welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.