
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Frédéric Heirebaudt
Investment Strategy
26 maart 2025
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Frédéric Heirebaudt
Investment Strategy
Op onderstaande grafiek ziet u de evolutie van de Amerikaanse S&P 500 (in usd) en de Europese beursindex Stoxx 600 (in euro) sinds de start van het jaar. De afgelopen 5 jaar presteerde de S&P 500 door o.a. de zeer sterke prestatie van de Amerikaanse technologiesector wel beter dan de Europese Stoxx 600.
In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op S&P 500® | S&P Dow Jones Indices en op STOXX® Europe 600 - STOXX
Hogere Europese defensie-uitgaven hebben de Europese defensie- en luchtvaartindustrie een impuls gegeven. Sinds het begin van 2025 zijn de zeven aandelen die deel uitmaken van de MSCI EMU Aerospace and Defense Index met meer dan 34%1 gestegen, waarmee ze de zeven Amerikaanse Magnificent Seven dit jaar ver achter zich lieten!
Het verhogen van de defensie-uitgaven is een onderwerp dat de Europeanen vandaag de dag verenigt (weliswaar met uitzondering van dwarsligger Hongarije). Door investeringen in defensie buiten de begroting te houden en met nieuwe EU-leningen kunnen de lidstaten op vier jaar tijd de defensie-uitgaven met 800 miljard euro verhogen. Dat bedrag zal voornamelijk besteed worden bij Europese defensiebedrijven, nu de VS misschien een minder betrouwbare partner zijn geworden.
Na jarenlang een conservatief begrotingsbeleid te voeren, gaat Duitsland nu toch meer schulden aangaan:
Het totale bedrag van de stimulus zou boven 1.000 miljard euro kunnen uitkomen. Het is dan ook het meest ingrijpende investeringspakket sinds de Duitse hereniging in 1990 en dat kan leiden tot een versnelling van de economische groei, wat ook positief zou moeten zijn voor de Duitse en Europese aandelen.
Donald Trump voert enerzijds handelstarieven in tegen producten van de Europese Unie, maar wil anderzijds meer Amerikaans LNG-gas naar Europa exporteren. Zijn de dreigingen met extra heffingen een onderhandelingstactiek? Feit is dat de VS hun LNG-exportcapaciteit snel uitbreiden en wellicht op zoek zijn naar afzetmarkten.
De Amerikaanse Energy Information Administration voorspelt dat de Noord-Amerikaanse LNG-exportcapaciteit bijna zal verdubbelen (van 12,7 miljard kubieke voet per dag (Bcf/d) in 2024 tot 24,4 Bcf/d in 2028).2
Vandaag zijn de aardgasprijzen in Europa nog ongeveer drie keer hoger dan die in de VS.3 Meer export, met name naar Europa, zou kunnen helpen om de kloof tussen de gasprijzen in Europa en de VS te verkleinen.
De economische cijfers van de afgelopen maanden hebben de verwachtingen overtroffen, zoals blijkt uit de Citigroup Eurozone Economic Surprise Index4, die sinds de september 2024 mooi is opgeveerd. Terwijl de Amerikaanse index net gedaald is, zoals blijkt uit de grafiek hieronder.
Hoewel de verbetering van de economie kan worden ondermijnd door nieuwe Amerikaanse invoertarieven, zal het effect op de economie van de eurozone waarschijnlijk beperkt zijn. 20% van de export van de eurozone gaat naar de VS. De sectoren die het meest getroffen worden door de Amerikaanse invoerheffingen zijn auto's, farmaceutische producten en technologie. Die maken slechts 5% van de totale export van de eurozone uit.5 Bovendien is de vraag naar medicijnen en halfgeleiderapparatuur relatief ongevoelig voor prijsveranderingen, wat betekent dat extra invoerheffingen gemakkelijker aan Amerikaanse consumenten kunnen worden doorgerekend. Veel grote Europese medicijn- en autoproducenten hebben bovendien al aanzienlijke productiefaciliteiten in de VS, wat de blootstelling aan eventuele invoerheffingen vermindert.
Europese aandelen zijn historisch gezien nog steeds niet duur. De koers-winstverhouding (voor de verwachte winsten 2025) voor de Europese beursindex Stoxx 600 is 13,9 tegenover 20,2 voor de Amerikaanse S&P 500, nog steeds boven het 25-jarige gemiddelde van 16,7.6
Of de Europese beurzen de komende maanden sterker zullen blijven presteren, is koffiedik kijken. De eensgezindheid van Europa om maatregelen te treffen en zelf in te staan voor haar veiligheid is een positieve wending. Het kan onze economie ten goede komen.
1Bron: Refinitiv - In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op www.MSCI.com
2Bron: Natural Gas - U.S. Energy Information Administration (EIA)
3Bron: Refinitiv - Henry Hub VS vs Europa TTF
4Bron: Refinitiv - Deze index geeft het verschil tussen officiële economische resultaten en voorspellingen weer
5Bron: Eurostatt (USA-EU - international trade in goods statistics - Statistics Explained) en OEC (EU Exports, Imports, and Trade Partners | The Observatory of Economic Complexity)
6Bron: Refinitiv op 20-03-2025
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen.
Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.