
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy

Joeri Meulemans
Investment Strategy
8 april 2025
Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy
Joeri Meulemans
Investment Strategy
De aankondiging van nieuwe handelstarieven veroorzaakt extreme bewegingen op de beurs. Fundamenteel zijn er veel vragen die de kop opsteken: Hoe zal Trump reageren op de tegenacties van Europa en China? Is dit allemaal onderdeel van een onderhandelingstactiek van Trump of is er geen marge voor onderhandeling aanwezig? Hoe zullen het Amerikaanse congres en de kiezers van Trump reageren op de economische en financiële ontwrichting die hij momenteel veroorzaakt?
Veel vragen waar veel mogelijke antwoorden op bestaan maar waar niemand echt van weet welk antwoord effectief het correcte is. In tijden van extreme onzekerheid, zoals we die vandaag meemaken, is het uiterst moeilijk om in te schatten hoe de situatie zal evolueren. In plaats van scenario’s te bedenken, waarvan we niet weten of ze zullen uitkomen, kan het interessant zijn om te kijken wat de geschiedenis ons kan leren.
Eind vorige week onderging de Amerikaanse beurs een daling van meer dan 10% op slechts twee dagen tijd. De grootte van deze daling is eerder uitzonderlijk. Sinds midden jaren ’60 vond een dergelijke snelle daling van 10% slechts 5 keer eerder plaats in 3 verschillende omstandigheden. Twee van deze voorvallen vonden plaats tijdens de beurscrash van 1987, twee tijdens de financiële crisis van 2008 en één tijdens de Corona-pandemie. Vorige week maakten we de zesde keer een daling van dergelijk kaliber mee.
Onderstaande grafiek toont de evolutie van de Amerikaanse aandelenmarkt. De verticale rode lijnen geven de episodes weer waarin we dergelijke crashes meemaakten.
Grafiek: Daling van 10% op 2 dagen tijd
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/sp-composite-1500/#overview
Een visuele analyse leert ons dat dergelijke snelle daling van 10%, die wijst op grote angst bij beleggers, in het verleden eerder plaatsvond naar het einde van een correctiefase dan bij het begin. Ook de cijfers tonen dit aan. Onderstaande tabel toont het rendement 1, 3, 6 en 12 maand nadat de beurs 10% daalde op 2 dagen tijd.
Bron: Belfius Investment Strategy
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
We zien dat langetermijnbeleggers, die hun posities 12 maanden konden bijhouden, doorgaans een positief rendement behaalden. Kunnen we daar vandaag ook op hopen? De marktevolutie is zeer afhankelijk van de communicatie die Trump en andere politiekers de wereld insturen. Welke boodschappen deze communicaties zullen bevatten, en hoe de aandelenmarkt hier op de kortetermijn op zal reageren, is onmogelijk te voorspellen. Indien er deals kunnen gesloten worden met andere handelspartners of indien de opbrengsten van de invoerrechten gebruikt worden voor belastingverlagingen, kan de beurs wat ademruimte krijgen.
Aangezien het moeilijk is om te voorspellen hoe de huidige fundamentele situatie verder zal evolueren, is het ook zeer moeilijk om hier als belegger actief op te reageren. We hebben een sterke daling gezien en de geschiedenis leert ons dan ook dat het te laat is om te panikeren. Beleggers die vandaag hun aandelen verkopen, panikeren mee met de massa. Dit is zelden een goed idee. Meer dan ooit is spreiding het codewoord bij beleggen. Een goede regionale en sectorale spreiding is cruciaal in het aandelengedeelte van een portefeuille. Maar ook een spreiding tot andere activaklassen zoals obligaties toont haar meerwaarde in de huidige marktomstandigheden. Personen die starten met het opbouwen van hun beleggingsportefeuille zijn gebaat bij een gespreide instap in de tijd. De beweeglijkheid (zowel neerwaarts als opwaarts) van de beurzen zal de komende weken en maanden hoog blijven. Door vast te houden aan een regelmatig maandelijks beleggingsplan, kan je mogelijk profiteren van deze beweeglijkheid.
Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen.
Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.
Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.
Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.