8 januari 2025

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Els Vander Straeten

Els Vander Straeten
Investment Strategy

De wereldwijde groei houdt aan, maar ongelijkmatig. Terwijl de bedrijvigheid in de Verenigde Staten sterk is, heeft de eurozone moeite om vooruitgang te boeken en heeft China last van een trage consumptie. Geopolitieke spanningen en toenemende politieke onzekerheid in verschillende landen zullen deze verschillen in 2025 waarschijnlijk nog vergroten.

In 2024 weerspiegelden de beurzen deze groeiverschillen tussen de regio’s al grotendeels. Bij de start van 2025 blijft het sentiment voor de Amerikaanse beurs positief en blijven veel beleggers onderwogen in Europese aandelen. Zolang er niet meer zekerheid is over het toekomstige beleid van Donald Trump is het moeilijk om tegen deze trends in te gaan, en toch zouden er kansen kunnen liggen in activa die vandaag te zwak of te risicovol lijken.

ZACHTE LANDING WERELDWIJDE ECONOMIE


Belfius Research gaat uit van een zachte landing van de wereldwijde groei. De belangrijkste centrale banken zijn een nieuwe cyclus van monetaire versoepeling ingegaan en zullen doen wat nodig is om de activiteit te ondersteunen. China van zijn kant kondigde al veel maatregelen om de groei te bevorderen aan.

Het grootste risico voor dit scenario is de komst van Donald Trump in het Witte Huis. Welke van zijn vele campagnebeloften - over tarieven, immigratie, belastingverlagingen en deregulering - zullen daadwerkelijk uitgevoerd worden?

Een "harde" versie van het migratiebeleid en de invoerheffingen kan de gunstige vooruitzichten doen ontsporen en kan leiden tot een zwakkere wereldwijde groei en hogere inflatie. Omgekeerd zou een meer gematigde Trump de groei- en inflatieprognoses niet ernstig in het gedrang brengen.


POSITIEF VOOR AANDELEN


Tegen deze achtergrond blijft Belfius positief voor aandelen met een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Hoewel de prestatie en waardering van de Amerikaanse aandelenmarkt al een zekere mate van optimisme bevat na de overwinning van Donald Trump, is het groeitraject van de Amerikaanse economie en bedrijfswinsten veel sterker en veerkrachtiger dan dat van andere ontwikkelde landen. Kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven en aandelen uit de industrie of financiële sector zouden het meest moeten profiteren van het beleid van Donald Trump.

Belfius is onderwogen in Europese aandelen, die beperkte vooruitzichten op winstgroei bieden. Beleggers zijn erg op hun hoede voor de regio. De kloof tussen de eurozone en de Verenigde Staten op het gebied van investeringen en productiviteitswinsten wordt groter en de politieke situatie in Frankrijk en Duitsland is verzand in partijpolitieke verdeeldheid. Een aantrekkelijke waardering zal niet genoeg zijn om investeerders terug te brengen. Europa zal betere groeivooruitzichten moeten kunnen voorleggen, Duitsland zal zijn "schuldenrem" moeten versoepelen en de handelsspanningen met de Verenigde Staten zullen goed moeten worden beheerd... wat mogelijk is, maar verre van zeker.

Belfius kent een neutraal gewicht toe aan de groeilanden en China. Het grootste risico voor de regio is op dit moment het opleggen van invoerrechten door de VS. De opeenvolgende aankondigingen van de Chinese regering zouden moeten helpen om de economische situatie van het land te stabiliseren en zouden gunstig zijn voor de regio als geheel. We staan ook neutraal tegenover Japan.


OBLIGATIES: SPREIDING OVER LOOPTIJDEN


Obligaties behouden hun plek in een gespreide portefeuille. 2025 wordt voor de eurozone wellicht opnieuw een jaar met zwakke groei. Dat betekent dat de Europese Centrale Bank de rente verder zal verlagen als dat nodig is. Spreiden over verschillende looptijden kan een goede strategie zijn.

Hoe zal de langetermijnrente evolueren? Naast de economie, kan de politiek er ook impact op hebben. Als Trump al zijn verkiezingsbeloftes doorzet, dan zal dat beleid inflatoir zijn. Dat betekent minder ruimte voor rentedalingen en een langetermijnrente die kan toenemen. In de eurozone kunnen landen die een roekeloos begrotingsbeleid voeren op de radar komen van grote institutionele beleggers. Wanneer zij overheidspapier dumpen, kan de rente snel oplopen. Gelukkig is dat meestal een wake-up call voor de politiek om de nodige hervormingen door te voeren en de financiën op orde te brengen.

U ziet het de kans dat er stress in de markt komt is reëel. Bijsturingen aan uw portefeuille in de loop van het jaar zullen zeker nodig zijn.

Wie onze publicaties leest, doet alvast wat inspiratie op.



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, geeft de visie van Belfius Bank op de financiële markten weer. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied.

Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Hij bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggingsportefeuille.

De vermelde cijfers zijn een momentopname en onderhevig aan wijzigingen.