19 februari 2025

Nicolas Deltour

Nicolas Deltour
Head of Investment Strategy


Philippe Evrard

Philippe Evrard
Investment Strategy

De Europese markten staan bijna allemaal op recordhoogtes: de Stoxx 600 van Europa, de CAC 40 van Frankrijk, de DAX van Duitsland, en noem maar op. Dit is verbazingwekkend in een tijd waarin Europa er niet best voor lijkt te staan en de donkere wolken opdoemen. Wat moeten we hier nu van maken?

1. Euforische Europese aandelenmarkten

Sinds het begin van het jaar is de Amerikaanse S&P 500 met 'slechts' 4% gestegen, terwijl de Stoxx 600 een prestatie van 9% optekende1. Europese bedrijfswinsten zijn erg sterk. In het huidige resultatenseizoen overtreffen 60% van de Stoxx600-bedrijven die hun cijfers al bekend hebben gemaakt de marktverwachtingen. Dit is een zeer goed resultaat.

2. Een politieke situatie… in Europese stijl

Terwijl in de VS de politieke horizon voor ten minste de komende twee jaar duidelijk is, is het in Europa (zoals gewoonlijk) ingewikkelder:

  • Duitsland gaat op 23 februari terug naar de stembus om de politieke kaarten te herschikken.
  • De Franse politieke situatie blijft onduidelijk na de laatste verkiezingen, die geen meerderheid in de Nationale Assemblee opleverden.
  • De Europese Unie wil haar economie herschikken (het beroemde verslag van Mario Draghi over het concurrentievermogen2) en daarvoor zijn aanzienlijke financiële middelen nodig. Maar nationale budgetten staan al onder druk. In een klimaat van besparingen staan er ons hevige discussies te wachten over de Europese begroting.

3. Moeilijke betrekkingen met de VS

De harde stijl van Trump is zorgwekkend. Het gebruik van tarieven als onderhandelingswapen doet de hele wereld opschrikken. Maar wat riskeert Europa echt?

Slechts 15% van de Amerikaanse import wordt in Europa gemaakt. En uitgedrukt als percentage van het BBP is de export van goederen uit de eurozone naar de VS goed voor slechts 4%. Ter vergelijking: de Mexicaanse en Canadese export naar de VS is goed voor bijna 50% van hun BBP...3

Het opleggen van tarieven op Europese producten zou daarom een beperkte impact moeten hebben.

Het is ook vermeldenswaard dat de VS vastbesloten is om een oplossing te vinden voor de oorlog in Oekraïne. Ook al is de methode Trumpiaans, de de financiële markten verwelkomen dit initiatief. Dit zou de Europese economie ten goede kunnen komen.

4. Steun van de Europese Centrale Bank

De Europese inflatie is langzamerhand niet meer dan een slechte herinnering. De inflatie bedraagt nu 2,5% op jaarbasis, terwijl het streefcijfer rond de 2% schommelt. Hierdoor kan de Europese Centrale Bank haar belangrijkste kortetermijnrente geleidelijk verlagen.

Elke rentedaling geeft extra steun aan bedrijven en aandelenmarkten. Enerzijds omdat de financieringsvoorwaarden betaalbaarder worden, anderzijds omdat beleggen in vastrentende producten minder aantrekkelijk wordt.

5. Wisselende vooruitzichten

De laatste groeicijfers voor de eurozone zijn vrij zwak: +0,9% op jaarbasis en +0,1% voor het laatste kwartaal (wat een 'goede' verrassing is, aangezien de consensus 0% was, maar is dit iets om te vieren?) Ter vergelijking: de groei in de VS is 2,5% op jaarbasis.

Wat bedrijven betreft, zijn de vooruitzichten voor winstgroei 7,5% voor 2025 en 11% voor 20264. Om dit in perspectief te plaatsen: de gemiddelde winstgroei over de afgelopen 10 jaar is 10%.

En wat de waarderingen betreft, is de gemiddelde koers-winstverhouding 15, wat relatief goedkoop is.

In een notendop...

Waarom doen de Europese aandelenmarkten het zo goed? Al het bovenstaande verklaart de goede resultaten sinds het begin van het jaar. Maar er is nog een laatste reden: de Amerikaanse aandelenmarkten worden relatief duur en de markten richten zich nu op andere, goedkopere regio’s. Dit zou gunstig zijn als de paar donkere wolken in de nabije toekomst zouden verdwijnen. We houden het in de gaten.

1Bron: Refinitiv - S&P500 Price Return op 14/02/2024. Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index vindt u op S&P 500® | S&P Dow Jones Indices.
2Het Draghi-verslag over het concurrentievermogen van de EU
3Bron: Candriam
4MSCI Europa op 17/02/2025



Dit document, opgesteld en verspreid door Belfius Bank, weerspiegelt de visie van Belfius Bank op de financiële markten. Het bevat geen gepersonaliseerd beleggingsadvies of -aanbevelingen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied. De vermelde cijfers geven de situatie op een bepaald moment weer en kunnen veranderen.

Als u gepersonaliseerd beleggingsadvies wil, kan u daarvoor terecht bij uw financieel adviseur. Die bekijkt graag met u welke gevolgen deze visie mogelijk heeft voor uw persoonlijke beleggginsportefeuille.

Resultaten uit het verleden, gesimuleerde resultaten uit het verleden of prognoses van toekomstige resultaten van een financieel instrument, een financiële index of een beleggingsdienst vormen geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige resultaten.

Brutoresultaten kunnen beïnvloed worden door provisies, vergoedingen en andere lasten. Prestaties uitgedrukt in een andere munt dan die van het land van verblijf van de belegger zijn onderhevig aan wisselkoersschommelingen, met een negatieve of positieve impact op de resultaten. Indien dit document verwijst naar een specifieke fiscale behandeling, dan is deze informatie afhankelijk van de individuele situatie van elke belegger en kan deze onderhevig zijn aan wijzigingen.

De vermelde ondernemingen dienen enkel ter illustratie en vormen geen aankoopaanbeveling.