Amerikaanse aandelen blijven wat achter dit jaar. Toch zijn er tekenen die erop wijzen dat de stijgende trend zou kunnen terugkeren.
Europa de voorlopige winnaar in 2025
Sinds begin dit jaar zetten Europese beurzen een sterke prestatie neer. Onderstaande tabel geeft de rendementen weer sinds begin februari (grijze balken) en sinds begin januari (rode balken). De Eurostoxx 50 en de Stoxx 600 staan helemaal bovenaan met een rendement van meer dan 10%.
De Amerikaanse aandelenmarkten, die het vorig jaar beduidend beter deden dan de Europese markten, blijven in de eerste 2 maanden van 2025 wat achter.
Laat ons echter niet vergeten dat de eerste maanden van 2024 de Europese beurzen het ook beter deden dan de Amerikaanse. Nadien stagneerden ze voor de rest van het jaar terwijl de Amerikaanse beurs verder bleef stijgen. De huidige hogere rendementen van de Europese beurs zijn dus niet noodzakelijk een voorbode voor wat de rest van het jaar zal brengen.
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Total Return’ worden de dividenden van de aandelen opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Price’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op stoxx.com, londonstockexchange.com, msci.com, nasdaq.com, spglobal.com, jpx.co.jp.
Amerika klaar om een inhaalbeweging te maken?
Bekijken we de evolutie van de Amerikaanse beursindex S&P500, dan zien we dat deze niet veel progressie heeft gemaakt sinds midden november 2024. De Amerikaanse markt bevindt zich in een zogenaamde ‘trading range’, een consolidatie.
Onderstaande grafiek toont in het bovenste paneel de rendementen sinds midden november 2024. Het onderste paneel geeft de rendementen over de afgelopen 5 jaar weer.
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op spglobal.com.
De huidige situatie, waarbij de markt al 3 maanden in een nauwe band beweegt, is vrij uitzonderlijk. Sinds 1950 gebeurde dit in slechts 13% van de tijd.1 Historisch gezien, wanneer de markt in een nauwe band beweegt die zich net onder een nieuwe recordkoers bevindt, zien we dat de markt doorgaans naar boven doorbreekt en de markt haar stijgende trend herneemt.1
Beleggers maken zich zorgen, en dat is positief
Statistisch gezien leert de geschiedenis ons dat de stijgende trend in Amerikaanse aandelen zich zou moeten herstellen. Maar is er nog ander bewijs dat deze conclusie kan ondersteunen?
Onderstaande grafiek toont het sentiment onder beleggers (rode lijn) en de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P500, zwarte lijn). De rode lijn geeft het verschil weer tussen onafhankelijke beleggingsnieuwsbrieven die positief zijn (bullish) en diegenen die negatief zijn (bearish). Hoe lager het cijfer, hoe meer pessimisme er heerst op de markt. In 2018, 2020 (Corona-crash) en 2022 zien we dat pessimisme overheerste toen de aandelenmarkt sterk daalde. Vandaag zien we een sterke toename in het pessimisme ondanks het feit dat de markt niet echt corrigeert maar in een nauwe band consolideert rond haar eerdere recordkoers.
Rendementen uit het verleden vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.
Bij een index van het type ‘Price’ worden de dividenden van de aandelen niet opnieuw belegd in de index (in tegenstelling tot een index van het type ‘Total Return’). Meer informatie over deze index(en) vindt u op spglobal.com.
Een dergelijke sterke daling in sentiment leidt historisch gezien tot een positief rendement op de aandelenmarkt dat rond de 7,9% ligt over een periode van 6 maanden.2 Werkt dit altijd? Uiteraard niet, maar in 78% van de gevallen is het resultaat wel positief.2
Verlies de VS niet uit het oog
Combineren we de recente evolutie van de Amerikaanse aandelenmarkt met het huidige beurssentiment, dan geven beide onafhankelijk van elkaar het signaal dat de stijgende trend zich zou kunnen herstellen na een periode van consolidatie.
Ook macro-economisch blijft de situatie er in de VS beter uitzien dan in Europa. De Amerikaanse markt is het jaar rustig begonnen en zou in de komende maanden een inhaalbeweging kunnen maken.
1Bron: Refinitiv - Belfius Investment Strategy
2Bron: Fundstrat