14 november 2023

Isabelle Verhulst

Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning

Trouwen gaat om liefde maar heeft automatisch impact op centen.


In 2020 werden er 32.799 huwelijken in België voltrokken. 10.287 koppels voorzagen een huwelijkscontract.1

Door de jaren heen kan men grosso modo stellen dat een kwart van de gehuwden een huwelijkscontract voorziet. Een reden zou men kunnen vinden in het feit dat mensen steeds later trouwen of een tweede huwelijk aangaan. De solidariteit die het wettelijk stelsel creëert is niet steeds nodig of gewenst.

Voorzie je geen huwelijkscontract dan trouw je onder het wettelijk stelsel. Dit betekent dat alle inkomsten die jullie tijdens het huwelijk verkrijgen gemeenschappelijk worden. Het gemeenschappelijk vermogen wordt bij een echtscheiding of een overlijden gewoon in tweeën gedeeld.

Als je deze situatie wil vermijden dan moet je een huwelijkscontract opmaken en kiezen voor een stelsel van scheiding van goederen. In dat geval is er geen sprake van een gemeenschappelijk vermogen. Elke partner behoudt diens vermogen.

Bij het wettelijk stelsel zijn de inkomsten, zoals gezegd, gemeenschappelijk, maar ook de schulden. Dat betekent dat de beroepsinkomsten, dus ook van een zelfstandige, in de gemeenschappelijke pot komen. Daarentegen betekent dit ook dat de schuldeisers van iedere partner deze gemeenschappelijke pot kunnen aanspreken. En dit tot volledige aflossing van de schulden!

Je kan naast het stelsel van scheiding van goederen ook kiezen voor het wettelijk stelsel maar in een contract voorzien dat de inkomsten van eigen goederen, dus goederen van voor het huwelijk en de geschonken of geërfde goederen, eigen blijven. In dat geval behoud je toch de solidariteit van het wettelijk stelsel.

Je kan ook kiezen voor een stelsel van scheiding van goederen maar een verrekenbeding voorzien. Dit betekent dat iedere partner eigenaar blijft van zijn vermogen maar dat er bij onevenwicht van lonen een soort compensatie wordt voorzien.

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden:

  • Zo kan je in geval van een tweede huwelijk, wanneer er al kinderen zijn uit een vorige relatie, in het contract voorzien dat de nieuwe partner niets zal erven. Dit doet men aan de hand van een zogenaamde Valkeniersclause.
  • Zo kan je voorzien dat bij overlijden van de partner het ganse gemeenschappelijk vermogen naar de overlevende partner gaat en dus niet naar de kinderen.

Een huwelijkscontract laten opmaken bij de notaris kost doorgaans tussen 400 en 750 euro. Dit lijkt misschien veel maar toch is het vaak aangeraden om zowel jezelf als jouw vermogen te beschermen.



1 Huwelijken | Statbel (fgov.be)



De informatie in dit document houdt geen advies in over financiële planning met betrekking tot uw persoonlijke situatie. Dit document bevat juridische en/of fiscale informatie, gebaseerd op de wetgeving en de rechtspraak van kracht op het ogenblik van de redactie ervan. Eventuele nieuwe wetgeving of rechtspraak van na de redactiedatum van het document is hier niet in opgenomen.