Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning
27 november 2023
Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning
Een nieuw samengesteld gezin geraakt meer en meer ingebed in onze maatschappij. Maar in het kader van deze nieuwe relaties stellen zich vaak vragen rond de erfrechten van eenieder.
De samenlevingsvorm tussen de partners zal de erfrechten bepalen.
1. De partners zijn niet getrouwd
Mochten de partners niet samenwonen dan erft de langstlevende niets. Tenzij de partner een testament in diens voordeel zou hebben opgemaakt. Mochten de partners, wel samenwonen maar zonder samenlevingscontract dan erft de langstlevende weeral niets.
Mochten de partners tenslotte wettelijk samenwonen omdat zij een dergelijke verklaring hebben afgelegd bij de gemeente of stad, dan is de situatie anders. In dat geval zou de langstlevende het vruchtgebruik erven van de gezinswoning waarin zij wonen en de daarin aanwezige huisraad. Het vruchtgebruik betekent dat de partner er kan blijven in wonen of het kan verhuren en de huur kan innen. Maar verder dan dat erft de partner niets.
Mocht de partner meer willen nalaten aan de langstlevende dan zou deze een testament kunnen opstellen en de partner een deel van diens vermogen laten toekomen. Als de partner die overlijdt geen kinderen heeft kan deze zoveel toekennen aan de langstlevende als hij wil. Als de partner die overlijdt wel kinderen heeft dan moet de helft toekomen aan de kinderen, dit noemt men de reserve.
2. De partners zijn getrouwd
Door het huwelijk krijgt de langstlevende partner een ander erfrecht.
De rechten van de stiefkinderen
Kinderen erven normaal gezien niet van hun stiefouder. Ook niet als deze getrouwd zou zijn met de ouder. De stiefkinderen zijn diens kinderen niet en hebben dus geen enkel recht.
Hier zijn er 3 oplossingen mogelijk:
De informatie in dit document houdt geen advies in over financiële planning met betrekking tot uw persoonlijke situatie. Dit document bevat juridische en/of fiscale informatie, gebaseerd op de wetgeving en de rechtspraak van kracht op het ogenblik van de redactie ervan. Eventuele nieuwe wetgeving of rechtspraak van na de redactiedatum van het document is hier niet in opgenomen.