Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning
15 april 2024
Isabelle Verhulst
Head of Wealth Analysis & Planning
Veel mensen bezitten al een huis als ze het erven van hun overleden ouders. Maar hun eigen kinderen zijn vaak op een leeftijd dat ze hun vermogen aan het opbouwen zijn.
Hoe kun je het huis belastingvrij doorgeven aan je kind en zo min mogelijk belasting betalen?
Dit is het slechtste scenario: zowel erfbelasting als schenkbelasting betalen.
De kinderen van de overledene betalen direct erfbelasting over de goederen die deel uitmaken van de nalatenschap (variërend van 3% tot 30%, afhankelijk van het geërfde bedrag en het Gewest).
Wanneer ze vervolgens het huis schenken aan de volgende generatie, moeten ze schenkbelasting betalen over het onroerend goed (van 3% tot 27%, afhankelijk van de waarde van het onroerend goed, in rechte lijn).
Een mogelijk alternatief is de nalatenschap verwerpen. Dit is echter niet erg populair. Bij verwerping weigeren de kinderen de erfenis zodat deze rechtstreeks naar de kleinkinderen gaat. Het is dan aan de kleinkinderen om de erfbelasting te betalen. Het probleem met deze optie is dat het de hele nalatenschap betreft. De ouder kan er bijvoorbeeld niet voor kiezen om enkel afstand te doen van het huis om enkel de bankrekeningen van de overledene te aanvaarden. De volledige afstand verklaart waarom het zelden wordt gebruikt.
De belastingvoordelen van deze techniek hangen af van het aantal erfgenamen (kinderen en kleinkinderen):
Wanneer slechts één persoon (het kind) erft, betaalt hij het volledige bedrag aan erfbelasting. Maar successierechten zijn progressief (d.w.z. berekend volgens de totale waarde) en worden per persoon berekend. Als de erfenis wordt verdeeld tussen meerdere personen (de kleinkinderen), zal in principe het totale bedrag aan te betalen erfbelasting dus lager zijn. Dit zal inderdaad het geval zijn in Vlaanderen. In het Waalse Gewest en in Brussel kan een afstand echter nooit nadelig zijn voor de Staat, d.w.z. de erfgenamen kunnen niet minder rechten betalen dan wanneer ze geen afstand hadden gedaan.
Sinds 2018 bestaat er -alleen in Vlaanderen- ook een alternatief voor de klassieke schenking: de "generation-skipping" schenking.
Een "generation-skipping" schenking kan vrijgesteld worden van schenkingsrechten wanneer deze ten gunste van afstammelingen (of personen die daarmee worden gelijkgesteld) in de eerste graad wordt gedaan, via een notariële akte binnen het jaar na overlijden. Deze schenking heeft alleen betrekking op onroerende goederen die zijn ontvangen als onderdeel van de nalatenschap en waarvoor successierechten zijn betaald. Dit is alleen mogelijk in rechte lijn.
Hierdoor wordt de betaling van schenkingsrecht als bedoeld in punt 1 vermeden.
De informatie in dit document houdt geen advies in over financiële planning met betrekking tot uw persoonlijke situatie. Dit document bevat juridische en/of fiscale informatie, gebaseerd op de wetgeving en de rechtspraak van kracht op het ogenblik van de redactie ervan. Eventuele nieuwe wetgeving of rechtspraak van na de redactiedatum van het document is hier niet in opgenomen.