De passie achter het ondernemerschap van Chantal De Vrieze

 
 
 

Technologie is de drijfveer van vooruitgang, daar geloof ik rotsvast in. Ze ondersteunt niet alleen de economie maar ook de gezondheidssector, het onderwijs en vele andere domeinen. Ze maakt kennis toegankelijk. En ik ben van nature zeer nieuwsgierig, dus ik vind het geweldig hoe technologie de wereld opent. Sommigen zeggen dat technologie ons minder menselijk maakt, terwijl ik juist vind dat het mensen dichter bij elkaar brengt.

 

Verantwoordelijkheidszin maakt me gelukkig.

Econocom heeft een uitgesproken cultuur van ondernemerschap. Elke werknemer moet een beetje een ondernemer zijn en initiatief nemen. Ik zeg altijd: je creëert je eigen job. Want wat je goed doet, doe je graag. En wat je graag doet, doe je nog beter.

Ownership, leiderschap en verantwoordelijkheid zijn belangrijke waarden bij Econocom. Ikzelf, j’aime être responsable. Ik ga er altijd volledig voor, ook in moeilijke tijden. Een ‘jusqu’au-boutiste’, zoals ze dat zeggen.

Geef mensen autonomie en ze zullen groeien.

Hiërarchie is voor mij echt voorbijgestreefd. Omring jezelf met complementaire profielen en heb vertrouwen in die mensen. Want dat maakt ons sterk. Ikzelf ben bijvoorbeeld geen techneut maar ik werk samen met mensen die wel die kennis hebben en dan vul je elkaar perfect aan.

Geef mensen autonomie en ze zullen groeien. Want als ze zelf een impact hebben op wat ze doen, zijn ze geïnspireerd en gemotiveerd om zelfs meer te doen dan wat van hen verwacht wordt.

Sociaal verantwoord en duurzaam ondernemen ligt mij nauw aan het hart.

Als verantwoordelijke digitale ondernemer wil Econocom de digitalisering sturen op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier. De kasten en kelders van bedrijven staan vol met verouderd of ongebruikt materiaal. 75% van de ICT-vervuiling is afkomstig van de productie, dus we willen een zo lang mogelijk leven geven aan apparatuur. E-waste wordt bijna nooit vermeld maar is wel een grote vervuiler. We moeten gebruikers en bedrijven hiervan bewust maken.

We refurbishen; we proberen apparaten een tweede leven te geven. Wij helpen onder meer scholen, kansarmen en ziekenhuizen met kwaliteitsvolle tweedehandsapparatuur. Zo helpen we de digitale kloof mee dichten. En dat geeft natuurlijk een enorme drive aan onze medewerkers. Indien een tweede leven niet meer mogelijk is, breken we de toestellen ecologisch af en hergebruiken we de onderdelen.

Digitalisering mogelijk maken voor iedereen geeft een enorme boost.

Het is ongelooflijk boeiend om in contact te komen met verschillende sectoren en te luisteren naar hun behoeften. Banken, productiebedrijven, de medische wereld, onderwijs… Digitalisering is overal belangrijker geworden, maar is niet altijd evident omdat er vaak een gebrek is aan middelen.

Over Chantal De Vrieze

  • Managing Director bij Econocom Benelux
  • Econocom ontwerpt, financiert en begeleidt de digitale transitie van ondernemingen en overheidsorganisaties
  • Zetelt in beheerraden van verschillende grote Belgische beursgenoteerde bedrijven