De passie achter het ondernemerschap van Fabrice Brion

 
 
 

Je kan de ambitie hebben om wereldleider te worden, ook al ben je geboren in Wallonië en ben je een kleinkind van migranten. I-care is daar het beste bewijs van! Om je doel te bereiken, heb je meer nodig dan goede ideeën en revolutionaire technologie. Je moet ook een langetermijnvisie hebben en passie. Ik heb wel eens getwijfeld of gefaald, maar ik heb er altijd in geloofd.

Met I-care, gespecialiseerd in predictief onderhoud, wilde ik mijn steentje bijdragen. We hebben het mooiste beroep ter wereld want we kunnen echt dingen veranderen en werken aan de industrie van de toekomst, die niet alleen slimmer, rendabeler en milieuvriendelijker is maar ook minder gevaarlijk.

De sleutels tot ons succes? Onze visie uitstippelen en eraan vasthouden. En onze waarden verdedigen, zowel voor de interne samenhang van de teams als voor onze geloofwaardigheid naar de buitenwereld toe. De eerste en belangrijkste waarde is presteren. De verwachtingen van onze klanten overtreffen. Onze tweede waarde is duurzaamheid: enkel beslissingen nemen voor de lange termijn en rekening houden met toekomstige generaties. Onze derde waarde is respect voor de mens. Essentieel om de eerste twee waarden te kunnen behouden.

 

Mislukkingen maken je een betere ondernemer.

Om een onderneming te starten, heb je eerst en vooral een idee of een technologie nodig waarmee je jezelf kan onderscheiden. Daarna probeer je het steeds beter te doen. En het doel is om zo weinig mogelijk over te laten aan het toeval.

Een geslaagd project is evenzeer afhankelijk van je medewerkers. Omring je met de beste talenten en zorg ervoor dat ze gemotiveerd blijven. Daarvoor moet je hun mening vragen bij het maken van strategische keuzes en peilen naar wat zij belangrijk vinden. Onze laatste enquête peilde naar de motivatie op het werk. En het loon stond verrassend genoeg niet meer in de top 3. Een positieve impact op de samenleving bleek veel belangrijker voor mijn medewerkers.

Mislukken is op zich geen probleem. Integendeel: het speelt een essentiële rol in ons leerproces. Maar je moet je mislukkingen kunnen analyseren en jezelf verbeteren. Fouten maken is niet alleen gunstig, maar ook onmisbaar voor elke vooruitgang.

Houd zoveel mogelijk beslissingscentra in België.

Als ondernemer wil ik absoluut bijdragen tot de economische ontwikkeling van de plek waar ik ben opgegroeid. Ik ben ervan overtuigd dat de Waalse droom mogelijk is en dat motiveert mij. Door een Belgische Amazon, een Belgische Tesla, een Belgische Uber… te creëren in nichesectoren gelinkt aan mijn tweede passie, digitalisering. De digitale revolutie biedt ons veel kansen, met zijn wereldwijde markt.

In België denken we te veel op korte termijn en feliciteren we een ondernemer wanneer die zijn of haar levenswerk verkoopt aan een buitenlandse marktleider. Zo verliezen we onze beslissingscentra en verzwakken we ons economisch weefsel. Een vreselijk gebrek aan ambitie! Verkoop ondernemingen met een groot potentieel niet langer aan het buitenland maar wees ambitieus en word zelf een wereldwijde marktleider!

Onze groei is fundamenteel om onze onafhankelijkheid en ons beslissingscentrum in Bergen te behouden. Maar ook om opnieuw te kunnen investeren in mensen, onderzoek en ontwikkeling, en ook in het milieu. Om aan de top te blijven moeten we voortdurend vernieuwen, nieuwsgierig zijn, luisteren…

Mijn passie? De lange termijn!

Voor I-care doe ik alles wat nodig is om de lange termijn te bestendigen. Mijn grootste droom? Dat ik binnen 40 jaar aan de volgende generatie een onderneming kan doorgeven die altijd aan de top heeft gestaan. En dat door altijd op zoek te gaan naar nieuwe dingen om te ontwikkelen.

Want wat is ondernemerschap uiteindelijk?

Eenvoudigweg een middel om een betere wereld na te laten aan onze kinderen. Dat vind ik belangrijk. Al wat we doen in het leven, doen we om ervoor te zorgen dat de generatie na ons het beter heeft dan de generatie vóór ons. Voor mij speelt het ondernemerschap een centrale rol daarin. Ik denk dat mijn Poolse grootouders trots zouden zijn!

Over Fabrice Brion

  • CEO & stichter van I-care Group, opgericht in 2004
  • Onderneming van het jaar 2020 (EY, L’Echo en BNP Paribas)
  • 600 werknemers, verspreid over een twaalftal landen wereldwijd