De passie achter het ondernemer­schap van
Stéphanie van Loo

 
 
 

Mijn steentje bijdragen aan het onderzoek naar nieuwe therapieën, dat drijft mij. Een antwoord vinden op de grote vragen en voor de grote problemen van bestaande ziektes, zoals kanker. Mensen met kanker helpen eruit te geraken. Dat is misschien naïef, maar daar komt het wel op neer. Kanker is voor mij de ziekte van de eeuw en celtherapie en immuuntherapie zijn dé weg vooruit richting betere behandelingen.

Ik heb een machine ontwikkeld, de ModaFlow, waarmee je levende biologische cellen heel snel kan analyseren. Zo kunnen we bijvoorbeeld op zoek gaan naar heel zeldzame, maar noodzakelijke cellen voor onderzoek of immuuntherapie, die antilichamen voortbrengen. Dat vergemakkelijkt het wetenschappelijk onderzoek op cellen een pak en helpt nieuwe therapieën te ontwikkelen. Weten dat wat ik doe nuttig is, is van essentieel belang.

 

Ik onderneem om technologie toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen.

Tijdens mijn doctoraalscriptie volgde ik een sessie over ondernemerschap. De lesgever zei: ‘Als je impact wil hebben, is een wetenschappelijk artikel niet genoeg. Om impact te hebben, moet je de technologie toegankelijk maken.’ Door een onderneming op te richten, kan wat je ontwikkeld hebt nuttig worden. Toen wist ik het: dat wil ik doen.

Ik wil resultaten behalen in de reële wereld, die mensen rechtstreeks ten goede komen. Toen mijn promotor voorstelde om een universitaire spin-off te lanceren, zei ik tegen mezelf: ‘OK, we doen het’. Ook al bestond er in Wallonië tot dan toe nog niets op dat vlak, of althans niet veel. En ik zette de stap, vastbesloten om mijn technologie toegankelijk te maken voor alle onderzoekers.

Mijn onderneming geeft mijn wetenschappelijk werk impact.

Een spin-off biedt grote voordelen voor wetenschappelijk ondernemerschap: we zijn heel dynamisch en soepel, en hebben een lichte kostenstructuur. We hebben tijd en kunnen er vol voor gaan, zonder zware structuren. Dat versnelt ook het hele proces, waardoor mijn wetenschappelijk werk een grotere impact heeft. Dat is het belangrijkste.

Uiteindelijk ben ik niet gemaakt voor academisch werk. Ik ben wetenschapster en voel me goed in de rol van onderneemster. Een rol die nieuw is voor mij, waardoor ik met veel verschillende mensen in contact kom, en niet noodzakelijk uit mijn eigen sector. Ik leer elke dag bij over management, ondernemersgeest, en ga zo maar door. Ik heb het geluk een groot netwerk te hebben, dat helpt enorm en geeft me ook energie.

Meer weten over LiveDrop? Bezoek dan de website.

Over Stéphanie van Loo

  • 36 jaar
  • Postdoctoraal onderzoekster in de Toegepaste Wetenschappen en Microfluidica van druppels
  • Ontwikkelt in het kader van haar onderzoek aan de Universiteit van Luik technologie om biologische cellen individueel te analyseren en selecteren, tegen een indrukwekkende snelheid, terwijl ze nog leefbaar blijven
  • 2022: richt samen met een vennoot haar onderneming LiveDrop op, voor het commercialiseren van haar instrument ModaFlow.