De passie achter het ondernemerschap van Veronique Mulliez

 
 
 

En of ik gepassioneerd ben. Omdat ik vind dat mensen nog veel te weinig stilstaan bij het belang van goed slapen. De mens besteedt nu eenmaal één derde van zijn leven al slapend. Overdag voelen we ons pas goed als we ’s nachts goed geslapen hebben. Een goede nachtrust – lees: een goede matras – is daarom cruciaal. Dat beseffen mensen nog veel te weinig.

 

Het leven van mensen wereldwijd verbeteren met beter slaapcomfort.

Ook al buig ik me als CFO over data en cijfers, er schuilt wel degelijk een missionaris in mij: ik wil mensen leren dat de kwaliteit van hun matras mee de kwaliteit van hun leven bepaalt. Hen beter slaapcomfort bieden en hen via hun slaap gezonder maken. Die nachtrust wil ik zo veel mogelijk mensen gunnen. En natuurlijk wil ik winstgevend zijn. Maar winst maken kan voor mij perfect binnen een duurzame langetermijnvisie.

Duurzaam zijn betekent ook dicht bij onze klanten zijn. Want als bedrijf vinden we het heel belangrijk om lokaal aanwezig te zijn en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Mensen denken vaak dat we als CFO’s cijfertechneuten zijn, maar vanuit mijn functie kan ik zeker inspirerend zijn. Uiteraard vertrek ik vanuit de data. Maar door met partners, leveranciers, onze klanten… te spreken en door rapporten af te toetsen, kom ik tot een breder, genuanceerd pallet. In onze ideeënwereld wordt het bedrijf aangestuurd door de CEO, maar in de realiteit vormen we een perfecte tandem.

Tienduizenden euro’s voor een auto of investeren in een nieuwe matras?

Ik ben enorm geprikkeld door wat er zich wereldwijd binnen de bedding industrie afspeelt. Tot 3 jaar geleden was ik General Manager van onze Europese business unit. Maar door mijn rol als CFO op groepsniveau kan ik mijn spectrum op internationaal vlak nog veel meer verbreden.

In het westen ziet men een matras nog altijd als iets louter functioneel. Iets wat we nu eenmaal standaard nodig hebben, maar waar we verder niet te lang bij stilstaan. Hoogstens testen we in de toonzaal eens de stevigheid, of gaan we er eens snel op onze zij of rug op liggen. In de hoop dat we dan goed gekozen hebben.

In India daarentegen is een matras een huwelijksgeschenk, een heel bijzonder geschenk. En dat is een matras terecht ook. Hoe anders is dat in vergelijking met hier bij ons. Veel mensen vinden hun auto belangrijker dan hun matras. Maar in onze auto zitten we misschien hooguit een uur per dag, terwijl we een derde van ons leven op een matras doorbrengen. Wie zichzelf graag ziet, kiest dus best een goede matras. Het antwoord ligt voor de hand, niet?

Vrouw als decision maker.

95% van onze business bestaat uit het produceren van matrasstoffen en covers voor matrassen. Onze klantenportefeuille bestaat uit de bekendste matrasmerken ter wereld.

Een matras kiezen is emotie. De slaagkans van een matras op de markt heeft veel te maken met hoe de matras eruitziet. Bij de aankoop van een matras heeft men vaak onvoldoende tijd om deze volledig te gaan uittesten. Het is vaak kiezen met de ogen. Onbewust hebben we een ander gevoel bij een lichtgrijze matras, dan bij een mooie, witte variant. En wie maakt in de meeste gevallen de keuze in de showroom? De vrouw.

Jaarlijks ontwerpen we twee collecties. Daarvoor bekijken we de modetrends op mondiaal vlak en zorgen we ervoor dat het design en de kleuren aansluiten bij de specifieke behoeften van bepaalde markten. Zo verkiest men in Scandinavië bijvoorbeeld een matras die er minimalistisch clean uitziet, terwijl men in zuiderse landen dan weer fellere kleuren en designs prefereert. Des goûts et des couleurs.

Hoewel we wereldwijd aanwezig zijn en het bedrijf meer dan 4.000 werknemers telt, weet het grote publiek eigenlijk niet dat we marktleider zijn. Noem het West-Vlaamse bescheidenheid, maar dat siert ons dan ook weer, denk ik.

Over Veronique Mulliez

  • CFO van BekaertDeslee
  • Gepassioneerde ervaringsdeskundige in de matrassen- en beddenwereld
  • Ligt figuurlijk wakker van uw slaapcomfort